'ÖSYM'de hak ihlalleri yapanlar görevden alınacak mı?'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tercihlerde hesaplama hatası yapan ÖSYM'yi Meclis gündemine taşıdı.

cumhuriyet.com.tr

Geçen ay yerleştirme sonuçlarında hata yaparak 2 milyon adayın başarı sırasının değişmesine neden olan ÖSYM, bu kez de yerleştirme hatası yaparak, 4 bin 237 adayın bu hatadan etkilenmesine yol açtı. Hatalı yerleştirme yapılan programların yüzde 99’unun ise ilahiyat programları olduğu iddia edildi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde "Hak ihlalleri yapanlar görevden alınacak mı?" diye sordu.

CHP'li Tanrıkulu'nun soru önergesi şöyle:

Geçen ay yerleştirme sonuçlarında hata yaparak 2 milyon adayın başarı sırasının değişmesine neden olan ÖSYM, bu kez de yerleştirme hatası yapmış, 4237 aday bu hatadan etkilenirken, hatalı yerleştirme yapılan programların yüzde 99’unun ilahiyat programları olduğu haberleri basına yansımıştır.

 Hatalı yerleştirmenin ağırlıklı olarak imam hatip ile öğretmen liselerinin de yer aldığı mesleki ve teknik lise mezunlarında yapıldığı, birkaç gün önce üniversitelere başlayan e-kayıtlarda “Yerleşmedi” duruma gelen adayların kayıtlarının da silinmeye başlandığı,

“8 Ağustos’ta 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığı tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildiği, bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesinin değiştiği, 1628 adayın daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldiği, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 adayın ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşemediği yine basına yansıyan haberler arasındadır.

 Bu bağlamda;

 1.Geçen ay yerleştirme sonuçlarında hata yaparak 2 milyon adayın başarı sırasının değişmesine neden olan ÖSYM'nin, bu kez de yerleştirme hatası yaptığı ve 4237 adayın bu hatadan etkilenirken, hatalı yerleştirme yapılan programların yüzde 99’unun ilahiyat programları olmasının gerekçesi nedir?

 2.Hatalı yerleştirmenin ağırlıklı olarak imam hatip ile öğretmen liselerinin de yer aldığı mesleki ve teknik lise mezunlarında yapılmasının gerekçeleri nedir?

 3.Bahse konu yapılan güncelleme ile, 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesinin değiştiği göz önüne alındığında, bu 1110 adayın her birinin daha önce ve son durumda yerleştiği programlar hangileridir?

 4.1628 adayın daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldiği göz önüne alındığında, 1628 aday hangi programlara yerleşmiştir?

 5.Ek puanı dikkate alındığı için yerleşen adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 adayın ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşemediği göz önüne alındığında, mağdur olan 1499 adayın mağduriyeti nasıl giderilecektir?

 5.ÖSYM'nin iki kere üst üste yerleştirme sonuçlarında hata yaparak daha önce benzeri görülmemiş mağduriyetlere ve skandal sonuçlara yol açması ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılacaktır?

 6.ÖSYM açıklamasında hatayla ilgili adaylar ve kurumların bilgilendirildiği ve yeni sonuçların güncellendiği belirtilerek “Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler, bilgilerine saygıyla sunarız” skandal ifadeleri ile binlerce adayın mağdur edilerek, hayal kırıklığı yaşatılmasına ve öğrencilerin ilk önce bir programı kazanmış görünürken, akabinde kazanılmış haklarının geri alınmaya çalışılması hususunda Milli Eğitim Bakanı kamuoyuna açıklama yapacak mıdır ve yapılan hak ihlalleri giderilecek midir?

 7. 2 milyondan fazla adayın girdiği sınavda ÖSYM gibi bir kurumun daha titiz ve dikkatli olması gerekirken, sonuçları acele edip 2 gün önce açıklamaya çalışacağına bir kez daha kontrol edip, hata yapmaması gerekirken, öğrencilerin şaibeler ile mağdur edilmemesi hususunda Milli Eğitim Bakanlığı ivedi somut çözüm sunacak mıdır? İlgililer hakkında soruşturma açılacak mıdır? Hak ihlalleri yapanlar görevden alınacak mıdır?