ÖSYM ihalelerine devlet güvenliği
ÖSYM’de tüm yapım ve hizmet işleri ‘devlet güvenliği’ kapsamına alındı.
Ozan ÇepniSkandallarla anılır hale gelen ÖSYM için yeni düzenlemeler ihale alanında başladı. Bakanlar Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilişkili olduğu ve devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektirdiği”ne karar vereceği ÖSYM’nin tüm yapım ve hizmet işleri ‘açık ihalelere’ kapattı. ÖSYM’nin sınav merkezleri, e-sınav binaları, sınav sorularının hazırlandığı, basıldığı binalar da dahil olmak üzere tüm yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerini kapsayacak ihaleleri davet usulü ile yapacak.
Bakanlar Kurulu, 2010 KPSS soru çalma skandalından yıllar sonra ÖSYM’ye ait binaların yapımı devlet güvenliği kapsamına aldı. MEB görüşü doğrultusunda ÖSYM’nin sınav merkezleri, e-sınav binaları, sınav sorularının hazırlandığı, basıldığı binalar da dahil olmak üzere tüm yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerine ilişkin ihalelerin usulü değiştirildi. Bakanlığın ÖSYM’ye ait yapım ve hizmet işlerine ilişkin “güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilişkili olduğuna, gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine, mavzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gerektiğine, devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olduğuna” karar vermesi halinde artık açık ihale yapılamayacak.
Gizlilik ve güvenlik kaygısı
Bakanlar Kurulu Kararı’na göre ihalelerde Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerinin yanı sıra ihtiyaçların karşılanmasında sınavların güvenliği ve gizliliğinin gerektirdiği hususlar da dikkate alınacak. Bu kapsamda yalnızca ‘pazarlık’ ve ‘belli istekliler arasında’ olmak üzere iki ihale usulü belirlenecek. Pazarlık usulüne göre ÖSYM herhangi bir ilana çıkmayacak; sadece ÖSYM tarafından davet edilen istekliler teklif verebilecek. Teklifler değerlendirildikten sonra ihale sonuçlandırılacak. Karara göre önceden düşünülmesi mümkün olmayan ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması üzerine acil ihtiyaçlara yönelik işler için bu usul kullanılabilecek. Belli istekliler arasında yapılan ihale ise yine ilana çıkılmadan ÖSYM tarafından belirlenen adaylar arasında yapılan yeterlilik değerlendirmesi sonucunda davet edilen isteklilerin teklif vermesi esasına dayanacak.
İleri teknoloji isteklilerden
Son dönemde teknik altyapısı yenilenmesine karşın ‘hata’lardan kurtulamayan ÖSYM, teknoloji ihalelerinde de kapalı usule dönecek. İhale konusu işin uzmanlık veya ileri teknoloji gerektirmesi, sınavlarda gizlilik ve güvenliğin sağlanabilmesi nedeniyle pazarlık usulünün uygulanamadığı işlerin ihalesi bu usule göre yapılabilecek. ÖSYM, ihtiyacın sadece tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edildiği alımlar, sadece tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olduğu alımlar ve Kamu İhale Kurumu’nca güncellenen limit tutarının 10 katına kadar olan ihtiyaçlar için ilan yapmaksızın doğrudan temin yoluna da gidebilecek. İhalelerde yerli istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilecek. Yayınlanan karara kadar ihale edileceği yazılı olarak duyurulmuş ve ilana çıkılmış işler ise eski mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılacak.