Osmaniye'de 'fıstık gibi' hasat

Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sının karşılandığı Osmaniye'de bu yıl birinci ve ikinci ürün olmak üzere 110 bin dekarda fıstık hasadı yapılacağı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığı bu yıl tadıyla tüketicisinin, fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor. Çukurova yöresinde ağırlıklı olarak Osmaniye'de yetiştirilen ve ilkbahar aylarında ekilen birinci ürün fıstığın hasadına umutlu başlandı.

Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, yaptığı açıklamada, yer fıstığının, Osmaniye'nin tarım ekonomisinde en büyük paya sahip ürün olduğunu söyledi.
Bu yıl birinci ürün olarak 30 bin dekar alanda, ikinci ürün olarak da 80 bin dekar alanda fıstık üretimi yapılacağını belirten Çenet, yörede bu günlerde başlayan yer fıstığı hasadının ise Kasım ortalarına kadar devam edeceğini kaydetti.

Çenet, Türkiye genelinde 300 bin dekar alana yer fıstığı üretimi yapıldığını belirterek, ''Osmaniye il genelinde ise birinci ve ikinci ürün ekim alanı toplam 110 bin dekarı buluyor. Birinci üründe dekara ortalama 400 kilogram, ikinci üründe ise 350 kilogram rekolte bekleniyor'' dedi.

Kentin tescilli ürünü olan yer fıstığının, Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sını karşıladığını ve bu üretimin yüzde 85'inin de Osmaniye'de işlenip pazara sunulduğunu ifade eden Çenet, yer fıstığı hasadının büyük oranda makineyle yapıldığını bildirdi.

Yer fıstığı

Sadece kuru yemiş olarak tüketime sunulmayan yer fıstığı, çikolata ve cezerye gibi şekerleme sektörü başta olmak üzere her alanda kullanılıyor. Yüzde 46-56 oranında yağlık bir ürün olan yer fıstığı yağ oranı en yüksek bitkiler arasında bulunuyor. Bu özelliği nedeniyle de dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor.

Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.