Osman Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis isteniyor
Gezi Davası’ndan beraat etmesinin hemen ardından 15 Temmuz Darbe Girişimi suçlamasıyla tutuklanan iş insanı Osman Kavala hakkında hazırlanan iddianameden bazı detaylar ortaya çıktı. Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası istendiği bildirildi.
cumhuriyet.com.tr"Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" iddiasıyla tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede Kavala ve ABD Dışişleri Bakanlığı eski çalışanı ve Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey hakkında "Devletin guvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçundan 20'şer yıla, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü¨ düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan da ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede Osman Kavala’nın Anadolu Kültür A.Ş. üzerinden, Türkiye toplumunun sosyal ve kültürel özelliklerini istihbari amaçla analiz edilerek Türkiye vatandaşlarını dil, ırk, din, mezhep, bölge ve benzeri farklılıkları gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden projeler yürüttüğü öne sürüldü. İddianamede, Gezi direnişi davasında olduğu gibi, Kavala’nın George Soros tarafından fonlandığı bir kez daha öne sürülürken Anadolu Kültür ve Hakikat, Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği’ne yaptırılan projeler iddianamede tek tek anlatılarak suçlama konusu yapıldı.
Hazırlanan iddianamede 15 Temmuz darbe girişiminin anlık bir faaliyet olmadığı, darbe girişimi öncesinde Türkiye’nin darbe ortamına hazırlandığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı eski çalışanı ve Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey’in 15 Temmuz darbe girişimini planlamakla suçlandığı iddianamede Barkey’in darbe girişiminden önce 2015’te iki ayrı tarihte toplamda 15 gün Türkiye’de kaldığı, 7 Haziran 2015 genel seçimlerden 1 hafta önce Türkiye’ye geldiği ve seçimlerin ertesi günü Türkiye’den ayrıldığı bilgisi yer aldı. Barkey’in PKK’nin 6 Eylül 2015’teki Hakkari Yüksekova ve 7 Eylül 2015’teki Iğdır saldırılarıyla bağlantılı olduğu iddia edildi. George Soros’un ise Zaman gazetesine darbe girişiminden yaklaşık 9 ay önce “Gülen Bebek” adıyla yayınlanan reklam filminin hemen sonrasında Türkiye’ye gelerek Osman Kavala ve İshak Alton’la yemek yediği öne sürüldü. İddianamede Alaton’un Fetullah Gülen’le yakın ilişkide olduğu iddia edilerek “Osman Kavala’nın İshak Alaton’la birlikte George Soros ile görüşme yapması “dikkat çekici” olarak değerlendirildi. İddianamede Barkey’in 3 Temmuz 2016’da Türkiye’den çıkış yaptığı ve 15 Temmuz 2016 günü sabah saatlerinde darbe girişimini takip etmek amacıyla Türkiye’ye tekrar giriş yaptığı öne sürülerek özetle şu ifadeler yer aldı: “Osman Kavala ve Henri Barkey’in 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki faaliyetlerinin darbe girişimi hazırlıkları ile kesiştiği, bu durumun her iki şüphelinin de 15 Temmuz darbe girişiminden önceden haberdar oldukları ve darbe girişiminin altyapısını oluşturmak için yurtiçi ve yurtdışı bir dizi bağlantı kurdukları, son olarak da şüpheli Henri Barkey’in 15 Temmuz günü Türkiye’ye gelerek darbe girişimini İstanbul Büyükada’da sabaha kadar takip ettiği ve yurtdışı bağlantılarını gece boyu devam ettirdiği anlaşılmıştır”
Kavala’nın gözaltına alınıp yeniden tutuklanmasına gerekçe gösterilen iddianame, geçen hafta mahkemeye gönderilmişti. CHP eski milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, Kavala’nın iddianamesinin UYAP’a yüklendiğini belirtti. İddianameyi dehşet içinde okuduğunu belirten Yarkadaş, “Kavala hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis isteniyor” dedi.
Yarkadaş’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle: