Osman Kavala Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı

Sivil toplum çalışmalarıyla bilinen işadamı Osman Kavala, Gaziantep dönüşü, Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

cumhuriyet.com.tr

T24'ün haberine göre Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı olan ve sivil toplum çalışmalarıyla bilinen işadamı Osman Kavala, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Polisin, sivil toplum çalışmaları yapılan Anadolu Kültür A.Ş'nin üçüncü katındaki ofisine giderek Kavala ile sekreterinin bilgisayarlarına el koyduğu bildirildi.

Kavala'nın Gaziantep’te Alman Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada gözaltına alındığı ifade edildi. Polisin Kavala'nın uçaktan inmesine izin vermeden, uçağa binerek gözaltı yaptığı bildirildi. 

Kavala'nın eşi Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Ayşe Buğra ve avukatları, gözaltı operasyonundan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gittiler. 

Polisin, Kavala'nın gözaltına alınma gerekçesi konusunda "gizli bir soruşturma" ifadesi dışında bilgi vermediği kaydedildi. Kavala'nın "kısıtlılık kararı olan bir savcılık soruşturması" gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi. 

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı kaynakları da, sorular üzerine, "15 Temmuz öncesindeki bazı toplantılar konusunda Kavala'nın bilgisine başvurulacağını" söylediler.

7 GÜNLÜK GÖZALTI SÜRESİ ALINDI 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen Osman Kavala için savcılık 7 günlük gözaltı süresi verdi.

AP Raportörü Kati Piri'den mesaj

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de Kavala'nın gözaltına alınmasının ardından Twitter'dan paylaştığı mesajda "Osman Kavala'nın İstanbul'da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu'nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim" ifadelerini kullandı.

Osman Kavala kimdir?

Osman Kavala, 1957'de Paris'te doğdu. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

Murat Belge’yle birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi olan Kavala Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi.