Ortaköy Camisi restorasyona alınacak

Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma çalışmaları kapsamında 2005 yılından bu yana tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına destek veren Kuveyt Türk; İstanbul Azarkapı Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi ve Bursa Kozahan Şadırvanından sonra Ortaköy Cami’nin restorasyon çalışmalarını üstleniyor.

cumhuriyet.com.tr

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alınan ve halk arasında Ortaköy Cami olarak tanınan Büyük Mecidiye Camisi’nin restorasyonunun 3 milyon TL’ye mal olması öngörülüyor.

Çalışmalarına Mayıs ayında başlanması ve 1.5 yıl sürmesi planlanan restorasyon projesinin tanıtımıyla ilgili olarak 3 Mayıs Salı günü düzenlenen basın toplantısına, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1.Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ile restorasyon süresince projenin danışmanlığını üstlenecek olan İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ersen katıldı.

Toplantıda söz alan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan; topluma ve sosyal paydaşlara karşı şirketlerin ciddi sorumluluklarının olduğunun altını çizerek bugün için bu sorumluluğun kurumsal sosyal sorumluluk olarak adlandırıldığını ifade etti. Uyan sözlerinin devamında;  “Tarihi ve kültürel mirasımızın yaşatılması ve bu sayede gelecek nesillere “Değerleri” yaşatılmış bir ortam bırakmak Kuveyt Türk olarak sosyal sorumluluk projelerindeki önceliğimiz. Bu misyonla Ortaköy’ün simgesi haline gelen Ortaköy Mecidiye Cami’sinin restore ederek tarihin bize emanet bıraktığı bu kültürel mirasa sahip çıkmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Kuveyt Türk’ün 2005 yılında itibaren farklı kurumsal sosyal sorumluluk projelerine de değinen Uyan, “Kuveyt Türk Katılım Bankası ana ortaklarından Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Ortaköy camisi’nin aslına uygun olarak restore ettirmenin yanısıra bu tip projeleri sadece bütçeden ibaret bir sponsorluk olarak görmeyip çalışanlarımız ve müşterilerimizle birlikte yaşayarak içselleştiriyoruz” dedi.

Restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak söz alan Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1.Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ise; Kuveyt Türk’ün bu projeye desteğinin Türk kültürel tarihi açısından önemini vurgulayarak;  İstanbul genelinde tarihi ve kültürel mirasların restorasyonuna son dönemde hız verdiklerini kaydetti. Restorasyon projeleri ile İstanbul’un önemli tarihi eserlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik çalışmalarına devam edeceklerini belirten Özekinci; önümüzdeki dönemde Vakıflar mülkiyetinde olan çok çeşitli tarihi eserin de restorasyon projesinin başlatılacağını sözlerine ekledi.

Yaklaşık 15 ay sürecek restorasyon çalışmaları süresince proje danışmanlığını üstlenecek olan Prof. Dr. Ahmet Esen ise, tarihi eserlerin aslına uygun olarak restore edilmesinin çok önemli olduğunu  vurgularken, bilimsel danışma kurulunun da bu tür projelerde tarihi yapının bozulmasına ve yenilenirken aslını kaybetmesinin önüne geçecek hassasiyetin gösterilmesini denetleyeceğini vurguladı.

 

Ortaköy Camii Tarihçesi


Büyük Mecidiye Cami’i, Sultan Abdülmecit tarafından Garabet Balyan ve oğlu Nikogos Balyan’a  1853 yılında yaptırılmıştır. Neo Barok tarzda bir camiidir. Cami; yapının denize kaymasından ötürü 1960?lı yıllarda kapsamlı bir onarım görmüştür onarım sürecinde 64 fore kazık ve 80 ton beton enjekte edilerek zemin takviyesi yapılmıştır. 1984 yılında çıkan yangında hasar gören yapı tekrar yenilenerek günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Restorasyon çalışması sürecinde cephe kısmını meydana getiren taşlar değiştirilmiştir. Cami diğer tüm selâtin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkâr bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Minareler kuzey cephesinde, hünkâr dairesinden yükselir. İnce bir işçiliğin ürünü olan cami’nin geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir. Mihrap mozaik ve mermerden, minber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.