Ortada kaldılar!
‘Hayvanlara yönelik şiddet’ noktasında iki bakanlık topu birbirlerine attı. Adalet: Suç duyurusu fazla Tarım: Memurlarla bu işi nasıl yapacağız?
SELDA GÜNEYSUTBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında karşılıklı yakınmalar dikkat çekti. Adalet Bakanlığı, hayvana yönelik suç duyurularının fazlalığından ve adliyelerdeki iş yükünün artmasından şikâyet ederken, hayvanlara yönelik ilk yardımın Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelmesi gerektiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise Adalet Bakanlığı’na, “Orman muhafaza memurunun dışında memurlarla biz bu işi nasıl yapacağız?” tepkisini gösterdi.
Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdür Yardımcısı Abuzer Yazıcıoğlu, Türkiye’de, cumhuriyet savcılıklarına yılda 4.5 milyon civarında suç duyurusunun geldiğini belirterek “Böyle bir suç potansiyeli olan ülkemizde, hayvanlara yönelik eylemlerde suç belirleme yaparken adliyelerdeki iş yükünü de dikkate almak, bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor” dedi. Savcılıkların, hayvanlara yönelik eylemlerin değerlendirilmesinde ilk yardımı Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alması gerektiğini belirten Yazıcıoğlu’na yanıt Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Erdem İsmetoğlu’ndan geldi.
İsmetoğlu, “Biz, bütün Türkiye’deki hayvanlardan sorumluyuz. 250 tane şurada orman muhafaza memuru var ki onları burada kullanamayız, yetkileri yok. Orman muhafaza memurunun dışında memurlarla biz bu işi nasıl yapacağız?” dedi.
Bu serzenişe Yazıcıoğlu şöyle yanıt verdi: “Orman Kanunu’nu örnek gösterebiliriz. Orman Kanunu’nda malum orman muhafaza memurları ormanların çevresinde, içinde dolaşıyorlar. Suç tespit ettikleri zaman suç tutanağıyla adliyeye intikal ettiriyorlar. Yani buna benzer uygulama kurgulanabilir.”
Bakanlık kurulmalı
Öte yandan AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Oytun Oktan Şenel’den de hayvanlara yönelik şiddet ve denetim noktasında “Hayvan Refahı Timleri” ya da “Hayvan Refahı Polisleri”nin kurulması önerisi geldi. “Net ve hakkını veren bir hayvanları koruma yasasının çıkarılması gerektiğini” dile getiren Şenel, bunu yaparken de hayvanlara yönelik süreçlerin yönetimi için bir Hayvan Bakanlığı’nın kurulabileceğini kaydetti. “Hayvan kavramının tarım kavramının içinde yok edildiğini” vurgulayan Şenel, hayvanlara yönelik şiddet ve diğer konular ile ilgili “Hayvan Refahı Polis Birimi”nin de oluşturulabileceğini söyledi.