Orta Afrika'nın bölünme tehlikesi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Orta Afrika Cumhuriyeti'nin fiili olarak Hıristiyan ve Müslüman bölgelere ayrıldığını belirterek, ülkenin bölünmesinin "belirgin bir risk" olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde artan dinsel şiddete dikkat çeken BM Genel Sekreteri Ban, tırmanan şiddetle mücadele etmek için uluslararası güç çağrısında bulundu. Ban Ki-moon ülkenin Müslüman ve Hıristiyanlar arasında 'de facto' bir bölünmeye neden olabilecek "belirgin riskler" taşıdığını belirtti.

Ban "Hem Müslüman hem de Hıristiyanlar öldürülüyor ve evlerini terk etmeye zorlanıyor. Dinsel vahşet ülkenin demografisini değiştiriyor. Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de facto bölünmesi belirgin bir risk" dedi.

Uluslararası toplumun Afrika Birliği güçlerini desteklemeye çağıran Ban, diğer ülkelerin ülkenin istikrara kavuşması için askeri destek sağlaması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri "Biz 'bir daha asla' demeye devam edemeyiz. Bunu çoku here dedik. Uyum içinde hareket etmeliyiz ve şimdi devam eden büyük ölçekli vahşeti önlemeliyiz" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, Hıristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi geçen yıl mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

Bozize'nin ardından göreve gelen Michel Djotodia, uluslararası ve bölgesel baskıların artması üzerine istifa etmiş, yerini Bangui Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza almıştı.

Seleka isyancıları ile Hıristiyan anti-Balaka (anti pala) milisleri arasında çatışmaların devam ettiği ülkede nüfusun yarısının insani yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, 2,2 milyon kişinin insani yardım ihtiyacı içinde olduğunu bildiriyor.