Örnek soru taktiği

Yeni üniversiteye giriş sınavına hâlâ son şekli verilmedi. Yeni sistemin bir hafta içinde soru örnekleriyle açıklanması bekleniyor.

Ozan Çepni

 

Üniversiteye girişte yeni sistem olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin tartışma devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yeni sistemine gelen önerilerin ardından sistemde ilk hafta yapılan kısmi revizyon yeni itirazları da beraberinde getirdi.

Sınavın tek bir günde tamamlanacak olması, ilk oturumda sorulacak soruların belirsizliği ve sisteme ilişkin kafa karışıklığının giderilememesi sorunları da büyütüyor. 2 milyona yakın öğrencinin ve ailelerinin tedirgin bekleyişi sürüyor. Tartışmaları değerlendiren ve YKS üzerine görüşleri kabul eden YÖK’ün kısa sürede sisteme son halini vermesi ve bir hafta içinde açıklanması planlanan örnek sorularla öğrencileri rahatlatması bekleniyor.

Yeni sistemde, 2010’da YGSLYS’ye geçişte çoklu oturumun adaylar üzerindeki stresi kaldıracağı açıklamalarına karşın yeniden tek günlük sınava dönülmesi adaylar üzerinde yorgunluk ve baskı yaratabileceği tartışmasını yeniden başlattı. Bu noktada birçok sivil toplum örgütü ve eğitim uzmanının oturumların farklı günlerde yapılmasına ilişkin önerilerini YÖK’e ilettiği öğrenildi. Ancak bu kapsamda önerileri dinleyen YÖK’ün yeni açıklanan sistemde kısa vadede yeniden köklü bir değişikliğe gitmeden önce değerlendirme sürecinin sıklaştırılacağı belirtildi.

Yeterlilik kaosu

Sistemde merak edilen en önemli noktayı ise Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) adlı ilk oturumunda diğer derslere yer verilerek öğrencilerin temel Türkçe ve matematik becerilerinin ölçülme planı oluşturuyor.

YÖK’ün, adaylara Türkçe testinde sözel alanlardaki diğer sosyal bilimler dersleriyle de ilişkili olarak Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri, temel matematik testinde ise sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı, diğer fen bilimleri dersleriyle de ilişkili olarak temel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçeceğini duyurması yeterli olmadı. Bu kapsamda YÖK’ün ekim ayının ortasına gelmeden açıklanacak örnek sorular ile sınavın ilk oturumuna ilişkin endişe ve kafa karışıklığını gidereceği öğrenildi.