Ormanları 'bor' koruyacak
Bartın Üniversitesince geliştirilen projeyle, kağıt üretiminde ilk etapta yüzde 3 artış sağlayan borun sektörde verimliliği önemli oranda yükseltmesi planlanıyor.
cumhuriyet.com.trTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği organizsasyonu kapsamında Bartın Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünce, "Kraft Kağıt Hamuru Üretiminde Bazı Bor Bileşiklerinin Kağıt Hamuru Verimine Etkileri" konulu proje geliştirdi.
İki yıl içinde tamamlanması planlanan 298 bin lira bütçeli proje kapsamında, bir süre önce çalışmalarına başlayan ekip, ilk etapta bor kullanarak aynı oranda ham maddeyle kağıt üretiminde yüzde 3'lük artış sağladı.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Ayben Kılıç, hayata geçirmeye çalıştıkları çalışmayla yerli bor ürünleri kullanarak kağıt üretiminde verimlilik sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Odunun, çeşitli bileşenlerden oluştuğuna işaret eden Kılıç, "Kağıt üretimi yapılırken odunu oluşturan bu bileşenlerden bazıları kayboluyor. Bu ne kadar azaltılabilirse kağıt üretiminde alınacak verim o kadar yüksek olur. Bunun içinde pişirme sırasında hamura bor ekledik. Ön çalışmamızda yerli bor kullanarak kaybı azaltıp yüzde 3'lük bir artış sağladık" diye konuştu.
Kılıç, bor elementinin stratejik önemine işaret ederek, "Biz bu projele hem yerli bor ürünlerimizin kullanım alanlarını genişletmek hem de bor bileşiklerinin kağıt hamuru verimini artırması sayesinde orman kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlamak istiyoruz" dedi.
Dünyada yıllık 400 milyon ton kağıt üretiliyor
Proje ekibine yer alan Yrd. Doç. Dr. Sezgin Koray Gülsoy da dünyada her yıl 400 milyon ton kağıt üretimi gerçekleştirildiğini vurguladı. Yerli bor ürünlerinin kağıt hamuru verimini yükselttiğini anlatan Gülsoy, şunları kaydetti: "Yıllık 100 bin ton kağıt hamuru üretimi yapan fabrika, bu çalışma ile yüzde 3 verim artışı sağlarsa, bu yaklaşık 3 bin ton ilave kağıt hamuru anlamına gelmekte. Bir ton kağıt hamurunun da fiyatının 800 dolar olduğu düşünülürse fabrikaya ciddi bir kazanç sağlayacaktır. Yerli bor ürünlerinin kağıt hamuru üretiminde kullanım olanaklarının araştırılması, orman kaynaklarının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını da sağlayacaktır."