Orman alanlarının rehabilitasyonu
Orman Genel Müdürlüğü tarafından, 31 Temmuz 2008 tarihinde başlayan ve 5 gün süren Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerindeki orman yangınlarından sonra, orman alanlarının yangına dayanıklı hale getirilmesi amacıyla başlatılan, ''Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi" nin (YARDOP) tanıtım toplantısı, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) yapıldı.
cumhuriyet.com.trOrman Genel Müdürü Osman Kahveci, orman teşkilatının yeni bir projeyle zihniyetini değiştirmeye başladığını belirterek, ormanları yangınlardan korumak için yangına dayanıklı orman alanlarının kurulması çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
Sivil toplum kuruluşları, Serik ve Manavgat'ta yanan ormanların civarındaki köylüler ve muhtarlarla Akdeniz Üniversitesi ile orman teşkilatı mensuplarının katıldığı ''YARDOP Projesi''nin tanıtımını Orman Genel Müdürü Osman Kahveci yaptı.
Kahveci, istatistiklerin tutulmaya başlandığı 1930 yılından 2007'ye kadar Türkiye'de 82 bin 841 orman yangınında 1 milyon 583 bin 273 hektar ormanın zarar gördüğünü bildirdi.
Türkiye'deki mevcut orman alanlarının yüzde 60'ının yangına hassas bölgede bulunduğunu belirten Kahveci, küresel ısınma nedeniyle dünyada her yıl 5 milyon hektar orman alanının yok olduğunu söyledi.
Dünyanın hızla ormansızlaştırıldığını aktaran Kahveci, Türkiye'nin de yer aldığı Akdeniz ülkelerinde ise her yıl 50 bin orman yangını meydana geldiğini ve 500 bin hektar alanın yandığını vurguladı.
Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde meydana gelen orman yangının son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı en büyük yangınlarından olduğuna dikkati çeken Kahveci, orman teşkilatının zihniyet değişimi yaptığını, bunun için de ormanların yangına dayanıklı hale getirilmesi için yeni bir proje başlatıldığını açıkladı.
Ormanların yapısını değiştirmeden, teknik ve teknolojik yapılanma ile ormanlara en az zarar nasıl verilebilir konusu üzerinde çalıştıklarını kaydeden Kahveci, şunları söyledi:
''Yanan orman sahalarını ağaçlandırmada çok hızlıyız. Yıl içinde yanan alanları ağaçlandırıyoruz. Manavgat ve Serik orman yangınında 16 bin hektara yakın alan yandı. Ormanların yarasını sarmaya çalışıyoruz. Bu nedenle yanan alanlarda yangına dayanıklı servi, yabani zeytin, defne ve yapraklı ağaç türleriyle orman oluşturacağız. Bölgenin biyolojik zenginliğinden yararlanacağız. Burada doğanın gücünü de arkamıza alacağız. Biyolojik çeşitlilik ve endemik türler korunacak. Yangına dayanıklı ağaç türleriyle ormanlarımızı koruyacağız.''
''YARDOP Projesi''ni kamuoyunun tartışmasına açtıklarını, bu konuda sivil toplum kuruluşları, orman köylüleri ile akademisyenlerin önerileri alındıktan sonra projenin kesinlik kazanacağını anlatan Kahveci, projeye bir ay içinde başlanılacağını ve aralık ayında da ilk dikimlerinin yapılacağını bildirdi. Kahveci, şöyle konuştu:
''Bölgede, hem ekolojik dengeyi koruyan biyolojik çeşitliliği artıran hem de zoolojiye zarar vermeyen, ekonomik, ekolojik ve sosyal fonksiyonu olan projeyi hayata geçiriyoruz. YARDOP Projesi, hem ekolojik, hem biyolojik çeşitlilik ve sosyal yönü olan bir proje. Projemizi revize edip bir ay içinde uygulamaya başlayacağız. Aralık ayında da projenin ilk dikimini gerçekleştireceğiz. Ana hedefimiz, yerleşim yerlerine ana yol kenarlarına yangına daha dayanıklı, yapraklı ağaç türleriyle farklı bir konsept ile karışık ormanlar oluşturmak.''