Orhan Kemal Roman Armağanı ‘Sus Barbatus’un
Toplumcu gerçekçi edebiyatımızın en önemli isimlerinden Orhan Kemal, ölümünün 49. yılında düzenlenen törenle anıldı. Aynı törende 2019 Orhan Kemal Roman Armağanı da “Sus Barbatus” romanıyla Faruk Duman’a takdim edildi.
Ayça Han
Erendiz Atasü, Ataol Behramoğlu, M. Nuri Gültekin, Çimen G. Erkol, Adnan Özyalçıner, Tahir Şilkan ve Nazım K. Öğütçü’den oluşan Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu 73 eser arasından 48. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı, “Sus Barbatus” romanına, 1980 öncesi Türkiyesi’nin Doğu bölgesinde, ağır kış koşulları altında, ülkedeki siyasi gerginlik ve güvensizlik ortamını, bir köydeki farklı karakterler üzerinden başarıyla anlatması, insani zaafların taşrada sıkışmış insan gerçekliğinin yanında insanın direnç gücünü de farklı bir dil ve üslupla dile getirmesi nedeniyle değer görmüştü.
‘Halkı onlardan öğrendim’
Romanın üzerinde üç yıl çalıştığını belirten Faruk Duman, 79 yılında geçen eserin, sürekli gidip geldiği Ardahan’da dinlediği hikâyelerle ortaya çıktığını belirtiyor ve ekliyor: “Orada Kenan’la ilgili bir hikâye dinledim. Adamın biri çok yoksuldur ve derler ki “Git ormanda bir domuz avla, onu götürüp İstanbul’da Antalya’da bir otele satarsın, gavurların kaldığı oteller onları alırlar, sen de biraz geçinirsin.” Onun da aklına yatıyor ve bir domuz vuruyor. Bunu bana gece 3’te oradaki bir arkadaş anlattı, “Sonunda ne oluyor?” dedim, “Onu bilmiyorum abi” dedi. Ben orada yarım bir hikâye dinleyince onu yazabileceğimi düşündüm. Üç yıl boyunca da yazdım. Bu romanın asıl sahibi, 12 Eylül’de çok acı çekmiş, işkence görmüş, yaşayan kişiler. ‘Sus Barbatus’u Artvinli ve Ardahanlı devrimcilere adıyorum, onlara ülkemiz adına da teşekkür ediyorum. Bir de bugünden, içinde bulunduğumuz günden dolayı Gezi şehitlerine adıyorum.”