Örgütlenme yanarsın

Aralarında Gaziantep, Bursa ve Mersin'in de olduğu birçok ilde bine yakın işçi sendikalı olmak istediği için işten atıldı. Pek çok işyerinden direnişi sürdüren işçiler işe iade davalarını kazansa bile işe dönmekte sıkıntı yaşıyor.

cumhuriyet.com.tr

Ülkemizde anayasal haklarını kullanarak örgütlenen işçiler, işten çıkarılıyor. Örgütlenmeye başlayan işçilerin çok sayıda engelle karşılaştığını belirten DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan çok sayıda arkadaşımız var. İşveren sendika var olsun ama en ufak bir etkisi olmasın istiyor” dedi. Türk-İş’e bağlı Tüm-Tis Genel Başkanı Kenan Öztürk ise “Türkiye’de her yıl binlerce işçi sendikalı olduğu için işten çıkarılıyor. Özel işyerlerinde örgütlenmede sıkıntı yaşıyoruz. Yeni sendikalar yasası işverenin elini güçlendirdi. 2016’da 29 sendika daha baraj altında kalacak. Rakamsal gerçekler ortada iken sendikal örgütlenmenin önünü açıyoruz sözleri, yalandan başka bir şeyi ifade etmiyor” diye konuştu.

Yurtiçi Kargo, Zegna gömlekleri üreten İSMACO, Togo Ayakkabı Fabrikası, Billur Tuz, Taral Makine ve DHL Lojistik’te örgütlenen işçilerin işine son verildi.

Baskı kuruyorlar

Serdaroğlu, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu tasarısının sendikal örgütlenmeyi kolaylaştırmadığını daha da zorlaştırdığını belirterek, işverenin sendikanın etkin olmasını istemediğini yalnızca isminin bulunmasını istediğini anlattı. Serdaroğlu, “Türkiye’de yasa çıkarılırken örgütlenme yasak deseler insanlar bu kadar eziyet çekmez. Var olan sendika görüntüsü altında tamamen yasaklayan bir anlayış var. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de toplusözleşmeden yararlanan işçi sayısı 658 bin. Sendikalı sayısı da 900 bin. Türkiye’de çalışan sendikalı işçi sayısı sadece yüzde 6 civarında” dedi.
Öztürk, “İşçilerin sendikaya üye olduğu için işten çıkarılmasını engelleyecek malesef hiçbir caydırıcı önlem yok. Var olan bazı maddeler ise kâğıt üzerinde kalıyor ve uygulanamıyor. Bizim her örgütlenmeye çalıştığımız yerde insanlar işlerinden atıldı. UPS Kargo’da örgütlendik 160 kişi işten çıkarıldı. 282 gün sonra işe geri döndü” diye konuştu.

Nereden kaç işçi çıkarıldı?

Çalıştıkları işyerlerinde örgütlendikleri için işlerine son verilen bazı kurumlar ve işçi sayıları özetle şöyle:
* Gebze Unilever firmasının paketleme ve yükleme işini yapan Çipa ve Şimşek unvanlı taşeron şirketlerinde 26 Mayıs 2008 tarihinde 85 kişi.
* Gaziantep BB’ye bağlı Gazi Uluş’ta 254 otobüs şöförü.
* Bursa BB’sine bağlı Burulaş 165 işçi.
* Mersin Limanı Akansel Nakliyat 182 işçi.
* UPS Kargo Lojistik Firması 163 işçi.
* Çukurova Kargo 35 işçi.
* DHL Lojistik Firması 25 işçi.
* Yurtiçi Kargo 100 işçi.
- Togo Ayakkabı 35 işçi.

 

Şovla suçlanıyorlar

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Güçlü İplik’te çalışan 250 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler, kurdukları çadırla 72 gündür direniyor. İşçiler, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ın kent merkezinde eylem yapmayı kendilerine yasakladığını, AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in kendilerine “Siz burada şov yapıyorsunuz” dediğini anlattı.

Tek tek Emniyete çağrılarak ifadelerinin alındığını ifade eden işçiler, AKP Genel Merkezi ve TBMM’ye gönderdikleri heyetlerin içeri bile alınmadığını belirtti. İşçilerden Abuzer Akman, “Adıyaman’da işyerlerinin yüzde yetmişi sigortasız işçi çalıştırıyor. Adıyaman şu anda beş tane işadamı tarafından yönetiliyor, milletvekilleri bile onlara göre hareket ediyor” diye konuşurken Yunus Akyol da devletin direnişi kırmak için her yolu denediğini dile getirdi. Akyol, arkadaş ve akrabalarının bile işten çıkarıldığını belirtti. İşçi Vedat Durna da işverenin birlikte hareket ettiğini, bir yerde sendikalı olan işçilerin listelendiğini, listede olan kişinin de hiçbir yerde iş bulamadığını anlattı.