Orgeneral Akar operasyonlarla ilgili soruları yanıtladı

Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından organize edilmiş en kapsamlı uluslararası askeri toplantılardan biri olan NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı, sona erdi.

cumhuriyet.com.tr

Orgeneral Akar, Conrad Oteli'nde düzenlenen konferansın ardından NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Petr Pavel ile basın toplantısı düzenledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, mülteci sorununun sürekli tırmandığını, sadece bölge için değil, tüm dünya için olumsuz sonuçlar doğurduğunu, IŞİD, PKK, PYD terör örgütlerinin de bölgedeki güvenlik için önemli bir tehdit olduğunu belirterek, "NATO'nun doğu ve güney kanadında bu yeni ortaya çıkmakta olan tehditler, müttefiklerin şu zamana kadar hiç olmadığı kadar kararlı ve dayanışma ruhu içerisinde olmasını gerektirmektedir" dedi.



NATO konularına geçmeden önce bir hususa dikkati çekmek istediğini ifade eden Akar, terörle mücadelenin güvenlik kuvvetleri tarafından yurtiçinde ve yurtdışında omuz omuza kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Mehmetçik'ten en kıdemli mensubuna kadar gece gündüz demeden, her türlü hava ve arazi koşullarında kendisine verilen görevleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra da büyük bir fedakarlık, kahramanlık, azim ve gayretle sürdüreceğini vurgulayan Akar, "Bu vesileyle terörle mücadelede şehit düşen asker, polis, korucu tüm şehitlerimize ve hayatını kaybeden masum vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kahraman gazilerimize de acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Her yıl bir NATO ülkesinde gerçekleştirilen Askeri Komuta Konferansı'nın, bu yıl da önceden planlandığı şekilde Türkiye'de icra edildiğini hatırlatan Akar, "Bu konferans sırasında NATO'nun Türkiye'nin mücadelesine olan desteği, bir kez daha vurgulanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Orgeneral Akar, NATO müttefiklerinin, Türkiye'nin terörle mücadelesine verdiği tam desteği ve gösterdikleri dayanışmayı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü yararlı tartışmalarımız gösteriyor ki NATO, yeni risk ve tehditlerle mücadele etmede kendini uyarlamaya adamış durumdadır. Bugün NATO güneyinde ve doğu kanadından gelen önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Doğu kanadında Ukrayna'daki istikrarsızlığın, bölgesel ve küresel güvenliğe olumsuz etkileri olduğunu biliyoruz. Irak ve Suriye'deki durum, gerçekten karma karışık bir hal almış durumda. Türkiye 2 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklı'ya ev sahipliği yapmakta, 6 milyar dolardan fazla para harcamış durumdadır. Mülteci sorunu sürekli tırmanmakta, sadece bölge için değil, tüm dünya için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Dahası DAEŞ, PKK, PYD terör örgütleri de bölgedeki güvenlik için önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. NATO'nun doğu ve güney kanadında bu yeni ortaya çıkmakta olan tehditler, müttefiklerin şu zamana kadar hiç olmadığı kadar kararlı ve dayanışma ruhu içerisinde olmasını gerektirmektedir. Bugün önümüzdeki zorluklar ve fırsatları tartıştık ve bu tartışmalarımız neticesinde bu zorlukları ve fırsatları daha iyi anladık."

"HALİHAZIRDA GENEL ANLAMDA BİR NATO PLANI YOK"

Bir basın mensubunun, "Türkiye, Suriye sınırında 109 kilometrelik güvenlik bölgesi için NATO'dan daha fazla destek bekliyor mu?" sorusu üzerineAkar, "En başından bu yana NATO makamlarıyla çok yakın işbirliği ve koordinasyon halinde çalışmaktayız ve NATO zaten bu desteği hep gösterdi. Türkiye, terör örgütlerine karşı savaşırken ve sınır güvenliğini tesis etmeye çalışırken, askeri komite tartışmalarında bu konu ele alındı ve yine benzer niyetleri olduğunu gördük. Ama halihazırda genel anlamda bir NATO planı yok" yanıtını verdi

Bir başka gazetecinin, "Özellikle IŞİD'in gidişatı konusunda neler söylemek istersiniz?" sorusuna Akar, şu karşılığı verdi:

"Kim olduklarından ve ne yaptıklarından bağımsız olarak, en baştan bu yana, her türlü terör örgütüyle kararlı şekilde mücadele ediyoruz. Aynı şeyi DAEŞ için de yapıyoruz, şu ana kadar yaptık. Koalisyon çerçevesinde de yaptık. Hava sahamızı bu çerçevede kullanıma açtık. Daha önce de söylemiş olduğum gibi, en başından beri yürüttüğümüz politikada bir değişiklik olmadan, her türlü terör örgütüne karşı mücadelemizi sürdüreceğiz."

"Patriotların geri gelmesi söz konusu mu?" sorusu üzerine Akar, "Sizin de bildiğiniz gibi bize katkı vermiş, NATO kapsamında dayanışmalarını göstermiş ülkeler önümüzdeki aylarda bazı değişiklik programlarını bildirdiler. Kendileriyle irtibatımızı, temaslarımızı sürdürüyoruz. Hava savunması alanında bize gelecekte de desteklerini devam ettirecekler" dedi.

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Orgeneral Hulusi Akar, "Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı bir kara harekatı düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Biz terör örgütleriyle mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizin ve milletimizin korunması amacıyla bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Şartlar çerçevesinde gerekli tedbirleri alacağız. Ülkemiz için güvenlik tedbirlerini almak amacıyla gerekli tedbirleri alacağız" yanıtını verdi.

İncirlik Üssü'nün, NATO kuvvetlerine açılıp açılmayacağına yönelik soruya karşılık Akar, şu anda böyle bir şeyin olmadığını söyledi.