'Organ naklinde tek eksiğimiz bağış'
Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr Aydın Dalgıç, Türkiye'nin organ nakli ile ilgili gerek alt yapı gerekse uzman yönünden hiçbir eksiği bulunmadığını, en büyük sıkıntının organ bağışının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.
cumhuriyet.com.tr''Organ Nakli Haftası'' nedeniyle, açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Aydın Dalgıç, son yıllarda organ nakli, kadavra organ paylaşımı ve dağıtımı konularında gerçekleştirilen altyapı çalışmaları sonucunda, birçok ülke için örnek teşkil edebilecek, gelişmiş bir sistem oluşturulduğunu belirtti.
Türkiye'deki organ nakli merkezlerinde gerçekleştirilen ameliyatların hasta sağ kalım oranlarının, Avrupa Birliği ve ABD ortalamalarından daha yüksek olduğuna işaret eden Dalgıç, bu başarının sahip olunan organizasyona eklenmesiyle son dönem organ yetmezliği gelişen hastalara sunulan tedavinin kalitesinin son derece nitelikli hale geldiğini vurguladı.
Bütün bu gelişmelere karşın gerçekleştirilen organ nakli ameliyat sayılarının ihtiyacın çok altında olduğunu bildiren Dalgıç, ''Ülkemizde organ nakli için alt yapı ve uzman yönünden hiçbir eksiğimiz yok. Tek sıkıntımız organ bağışının az olması'' dedi.
'Kadavradan organ bağışı yetersiz'
Bu yetersizlik nedeniyle organ nakli bekleyen hasta sayılarında yıldan yıla büyük bir artış meydana geldiğini, her yıl binlerce hastanın organ nakli bekleme listelerinde yaşamlarını yitirdiğini kaydeden Dalgıç, şu bilgileri verdi: ''Bu sorunun en önemli nedeni ülkemizde son derece ciddi boyutlarda yaşadığımız kadavra organ bağışı sayısındaki yetersizliktir. Beyin ölümü olgularımızın organ vericisi olarak yeterli verimlilikte kullanılamamasından kaynaklanan bu sorun, her yıl yaşamlarını yitiren binlerce son dönem organ yetmezliği bulunan hastamızın yanı sıra, bu hastalarımızın tedavi giderleri olarak neredeyse tamamı ithal ürünlere ödenen 4 milyar TL'yi aşan bir mali yükü de beraberinde getirmektedir.''
Beyin ölümü olgularının organ vericisi olarak kullanılma oranı ABD'de yüzde 90'ın üzerinde olmasına karşın Türkiye'de sadece yüzde 10 civarında olduğunu anlatan Dalgıç, ''Beyin ölümü nedeniyle yaşamını kaybeden birinin organları bağışlandığında 7-8 kişiye yaşam şansı sunulabilmektedir'' dedi. Dalgıç, organ bağışı sayısındaki yetersizliğinin çözümü için halkın bilinçlendirilmesi ve bu konudaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
En anlamlı ödül
Kaybettikleri yakınlarının organlarını bağışlayarak tanımadıkları kişilere ikinci bir yaşam şansı sunanlara, organ nakli haftası nedeniyle Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen törenle birer plaket verilecek. Toplantıda, organ bağışıyla yeniden hayata tutunanlar da yaşam öykülerini anlatacak.