Orantısız kısıtlama

AB sözcüsü Maja Kocijancic, sosyal medyaya uygulanan yasaklara tepki göstererek Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uymaya çağırdı.

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

Adliyedeki baskın ve Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma anını gösteren fotoğrafları yayımlayan siteler ve sosyal medya platformlarına erişimin dün yasaklanmasına AB’den sert tepki geldi. AB Komşuluk Politikasından ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon’un sözcüsü Maja Kocijancic; Twitter, Facebook, YouTube, Instagram gibi sosyal medya sitelerini ve yüzden fazla sitenin yasaklanmasını “orantısız kısıtlama” olarak tanımladı ve Türkiye’yi 1950 yılında imza attığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10’ncu maddesine uymaya çağırdı.

Sözcü Kocijancic, Cumhuriyet’in sorusu üzerine tepkisini şöyle dile getirdi:

“Sosyal medyaya tümden yasak uygulanması çok ciddi bir konu. Bu sadece bizim daha önce birçok defa, Türkiye’deki mevcut yasaların orantısız kısıtlamalarla uygulandığı konusunda belirttiğimiz endişelerimizi doğruluyor. Bir kez daha ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğüne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10’ncu maddesi ve AİHM’in içtihatları çizgisinde uygun ortam sağlanması çağrımızı yineliyoruz.” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’ncu maddesi, ifade özgürlüğünü tanımlıyor ve “Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber, görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar” ifadeleri yer alıyor. AİHM’in ifade özgürlüğüne yönelik çok sayıdaki içtihatları arasındaysa Türkiye’deki yasaklar nedeniyle verilen kararlar da bulunuyor.

Şoktayız

Kocijancic, açıklamasında ayrıca savcı Kiraz’a yönelik terör saldırısı için “şoktayız” dedi ve üzüntüsünü dile getirdi. Sözcü, “Böylesine şiddet içeren eylemleri güçlü bir şekilde kınıyoruz. Bunlar hiçbir koşulda adalet veya siyasi iddialar için kabul edilemez” dedi.

İçerik gitti, erişim geldi

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehin alınmasıyla ilgili bazı içeriklerin yayınlanmasına ilişkin sosyal medya sitelerine uygulanan erişim engeli kaldırıldı. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi, “Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesine ilişkin soruşturmaya konu görüntü, ses ve videoların yayımlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine” karar vermişti. Kararın ardından söz konusu içeriği kaldıran Facebook yasaktan etkilenmemişti. Gece saatlerinde Twitter da söz konusu içerikleri kaldırdı ve bu siteye de erişim sağlandı. İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği akşam saatlerinde aldığı bir kararla görüntülerini yayımlamaya devam eden Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube’un söz konusu yayınları içerikten çıkarmasına, aksi halde sitelere erişimin engellenmesine karar verdi. YouTube kararı hızlıca uygularken, Google da ilgili içerikleri kaldırmaya başladı.