Operasyon rahatsızlığı

ABD’nin IŞİD’e karşı düzenlediği operasyon hükümeti rahatsız etti. Erdoğan, rahatsızlığını, “Bizim hassasiyetlerimiz var, Amerika’nın tavrı bizim durumumuza benzemez” diye aktarırken AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Şimdi havadan bombalayarak orayı düzelteceğini zannediyorsa böyle bir sonucu hiç kimse beklemiyor” dedi.

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

IŞİD’e karşı operasyon istemeyen Ankara, ABD’nin operasyonuyla tedirgin oldu. Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’nun basılmasının üzerinden 2 ay geçerken, IŞİD ile dolaylı ve aracılarla sağlanan temas da ABD’nin operasyonuyla sekteye uğradı.

Türkiye’nin, ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyonundan duyduğu rahatsızlığı Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki akşam “Bizim hassasiyetlerimiz var. Hassasiyetlerimizi korumak zorundayız. Ne yapmak istediğimizi konuşmak zorunda değilim. ABD’nin şu anki tavrı bizim durumumuza benzemez” sözleri ile aktardı. Erdoğan’ın aksine seçim bölgesinde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ise katıldığı televizyon programında ABD’nin operasyonu sorulmadı.

İlk etapta ABD’den kapsamlı ve uzun süreli bir operasyon beklemeyen Ankara, sürecin nasıl ilerleyeceğini görmek istiyor.

 

Rehine yakınları telefona sarıldı

ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyonu en çok rehine yakınlarını tedirgin etti. IŞİD’in canlı kalkan olarak kullandığı rehinelerin aileleri, operasyonun başlamasıyla birlikte Dışişleri’nin Konsolosluk Dairesi’ni telefon yağmuruna tuttu. Ancak ailelere, “güvenlikleri nedeniyle bilgi veremiyoruz” yanıtı verildi. Dışişleri ile görüşen aile yakınları, rehineleri kurtaracak bir operasyon için henüz erken olduğu değerlendirmesini aktardı. Kaynaklar, ABD ile rehinelerin durumunun ele alınıp alınmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, Musul’da tutuldukları Kongre Merkezi’nin koordinatlarırın ABD’nin de bilgisinde olduğu öğrenildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf ise Türk diplomatlara yönelik bir kurtarma operasyonunun düzenlenip düzenlenmeyeceği sorusunu, “Sanmam, bu hipotetik soruyu yanıtlamayı tehlikeli bulurum” dedi.

 

Dışişleri sessiz

Dışişleri Bakanlığı’nın da ABD’nin operasyonuna sessiz kalması dikkat çekti. Irak’taki durum ile ilgili son kriz masası açıklamasını 25 Temmuz’da yapan Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki son gelişmeler ve rehinelerin durumuyla ilgili açıklama yapmadı. Dışişleri’nin bu sessizliğine, ABD’nin IŞİD’e karşı düzenlediği operasyon da eklendi. Bakanlıktan sözlü ya da yazılı açıklama gelmedi. Süreçte IŞİD’in kendi sınırına dayanmasından da endişe eden Ankara, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ise büyük destek veriyor.

 

‘ABD’ye destek yok’

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, IŞİD’e karşı ABD’nin düzenlediği hava saldırısında Türkiye’nin herhangi bir desteği bulunmadığını söyledi. Yılmaz, Türkiye’nin operasyona desteğinin sorulması üzerine “Hayır, şu anda hiçbir desteğimiz yok. Amerika kendi imkânlarıyla, savaş gemisinden kalkan uçaklarıyla, kendi unsurlarına tehdit olarak gördüğü IŞİD mevzilerini bombalıyor. Bu ne zamana kadar devam ediyor? ABD’nin Kuzey Irak’ta kendi unsurları var. Bu unsurlarına tehdit olmayacağı ana kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Şu anda Türkiye’nin Amerika’ya verdiği bir desteği yok” dedi. IŞİD’e karşı şu anda Türkiye’nin bir operasyon yapmasının söz konusu olmadığını ifade eden Bakan Yılmaz, “49 personelimiz, konsolosluk mensubumuz hâlâ IŞİD’in elinde duruyor. Dolayısıyla da bizim farklı bir şey yapabilmemiz sorumluluk gereği mümkün değildir. Aksini söyleyenler herhalde bu 49 insana hiç önem verilmemesini istiyor demektir ki, bu makul bir talep değildir” dedi.

49 kişinin can güvenliğinin sorulması üzerine Bakan Yılmaz, “Biz şu anda umutluyuz, bir sıkıntımız yok. Umut ederiz ki sağ salim Türkiye’ye dönerler” diye konuştu.

 

‘Bombayla düzelmez’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de “ABD, oraları karıştırdı ve gitti. Şimdi orayı havadan bombalayarak düzelteceğini zannediyorsa böyle bir sonucu hiç kimse beklemiyor. Bütün bu yaşananların birinci derecede sorumlusu, ABD yönetimleridir” dedi. Karabük’te konuşan Şahin, rehineler için “Bu konudaki çabalar, diplomatik yolla sessiz ve derinden devam ediyor, çünkü onların elindeki bu vatandaşlarımızı zarar görmeden kurtarmak durumundayız. Bekleyip göreceğiz. 1990’lı yıllarda Irak’a girdiler, şimdi de havadan bombalıyorlar, ne sonuç çıkacak? Buradan olumlu bir sonuç beklemiyorum açıkçası” diyerek ABD’ye tepki gösterdi. Şahin, Irak’ta yaşanan çatışmalardan Türkiye’nin de olumsuz etkilendiğini söyledi.