Operasyon daha yeni başlıyormuş...
İsrail, Gazze Şeridi'ne ağır hava saldırılarında bulunmaya devam ediyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert artan ölü sayısı ve BM'nin çağrılarına rağmen, ateşkes ihtimalini şiddetle reddediyor. Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise tüyler ürpertici bir açıklama yaparak 4. gününde 300'ü aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan operasyonun daha yeni başladığını söyledi.
cumhuriyet.com.trİsrail, Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik dört gün önce başlattığı operasyonlarını bugün de sürdürdü.
İsrail savaş uçaklarının bu sabaha karşı düzenlediği hava saldırılarında en az 10 kişinin ölmesiyle, cumartesiden bu yana Gazze Şeridi'nde ölen Filistinlilerin sayısı 363'ü buldu. Filistinlilerin ilkyardım yetkilisi Muaviye Abu Hasaneyn, İsrail jetlerinin özellikle bakanlık ve güvenlik binalarına yönelik son taarruzlarında 10 kişinin ölümü ve 40 kadar kişinin yaralanmasıyla, cumartesiden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 363, yaralananların da 1700 olduğunu belirtti.
Hamas kaynakları, son gece taarruzunda Gazze kentindeki başbakanlık, savunma, dışişleri ve maliye bakanlıkları ile daha önce vurulan İslam Üniversitesi ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın el Fetih örgütüne bağlı bir kulübün hedeflendiğini söylerken, yeni saldırıların Filistin topraklarından İsrail'e yeni roket saldırısı düzenlenmesini engellemediğini kaydetti.
Filistinli militanların roket saldırıları devam ediyor
Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militanların İsrail'e roket saldırıları sürüyor. Militanlar, bugün Necef'in ortasındaki, Bedevi Arapların yoğun olarak yaşadığı Rahat kenti yakınlarını vurdu.
Bu saldırının, bugüne dek Gazze Şeridi'ndeki militanlarca gerçekleştirilen en uzun menzilli füze saldırısı olduğu belirtiliyor.
Rahat, İsrail'in güneyindeki en büyük kentlerden Ber Şeva'nın yakınında bulunuyor.
Filistinli militanların attığı roketlerden ikisi de Necef'in batısındaki kasabalardan Kiryat Malahi ve Kiryat Gat'ta patladı. Bu bölgede can kaybı ya da hasar olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Gazze sınırı yakınındaki Sderot kentine fırlatılan bir roket bir evin avlusuna isabet ederken, dağılan şarapnel parçaları bir kişiyi yaraladı. Üç kişinin de korkudan travma geçirdiği bildirildi.
Bir başka roket de yine Sderot'ta bir evi vurdu; ancak roketin isabet ettiği sırada evde kimsenin bulunmadığı bildirildi.
Filistinli militanlarca, sabah saatlerinden bu yana sınır yakınlarındaki İsrail yerleşimlerine 20'ye yakın roket fırlatıldı.
İsrail hava taaruzları sürüyor: 2 çocuk hayatını kaybetti
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine hava saldırıları devam ederken, sabahın erken saatlerinde bölgenin kuzeyindeki Cebaliye'de 2 çocuk, güneydeki Han Yunus'ta ise bir sivil hayatını kaybetti.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Cebaliye mülteci kampı bölgesinde, cadde üzerinde bir eşeğin çektiği araçta bulunan biri 4, diğeri 11 yaşlarındaki iki kız kardeş, bombardımanda öldü. Sağlık görevlileri, bir füzenin çocukların bulunduğu aracı doğrudan vurduğunu bildirdi.
Ülkenin güneyindeki Han Yunus'un doğusundaki El Karara bölgesinde de Hamas'ın polis karakollarından birinin vurulması sırasında, İsrail savaş uçaklarından düşen bir parçanın bir sivili öldürdüğü kaydedildi. Güneyde, Hamas'a ait binaların bugünkü hava saldırılarında ikinci kez vurulduğu da belirtiliyor.
İsrail'in Hamas'ı ve Hamas'a ait yapıları hedef aldığını belirttiği saldırıları dördüncü gününe girerken, ölü sayısı da artıyor. Operasyonda ölenlerin sayısı 363'e çıktı, yaralananların sayısı da 1700'ü aştı.
İsrail Refah'ta tünelleri bombaladı
İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar, Gazze Şeridi'nin güneyinde, Refah bölgesindeki tünelleri yeniden bombaladı. İsrail ordusundan verilen bilgide, söz konusu tünellerin silah kaçakçılığı için kullanıldığı savunuldu.
Tünellerin ayrıca Mısır'dan Gazze Şeridi'ne terör eylemcilerinin geliş-gidişlerinde de kullanıldığı, terör faaliyetlerini artırmada Hamas için önemli bir role sahip olduğu ifade edildi. İsrail ordusunca ayrıca Gazze Şeridi'nin güney ve kuzeyindeki tünellerin yanısıra 7 adet Grad ve 5 Kassam füzesi rampasının tahrip edildiği, roket fırlatılan alanların, silah yapım tesislerinin, Hamas'ın karakollarının ve silahlı terör eylemcilerinin de hava saldırılarında hedef alındığı vurgulandı.
İsrail ordusu, teröre ve teröre bulaşanlara, teröre yataklık edenlere, kadın ve çocukları insan kalkanı olarak kullananlara yönelik operasyonların sürdürüleceğini bildirdi.
Filistin füzeleri Ber Şeva'yı vurdu
Öte yandan Filistinli militanların kullandığı füzelerin menzili de giderek artıyor. Filistinli militanlar akşam saatlerinde Necef'in ortasındaki en büyük kent olan Ber Şeva'ya dek uzanan bir füze fırlattı. Hamas'ın El Aksa Televizyonu, atılan Grad tipi 2 füzeden 1'inin bir binayı vurduğunu ileri sürdü. Ancak, İsrail tarafında füzenin Ber Şeva'ya düştüğü doğrulanmakla birlikte, yerinin henüz tam belirlenemediği bildirildi.
Ber Şeva Belediyesi, kent sakinlerine seferberlik komutanlığının talimatlarına uymaları konusunda uyarıda bulundu. Filistinli militanların gece fırlattığı roketlerden biri de Gazze yakınlarındaki Aşkelon'un merkezinde patladı ve 1 kişi şarapnel parçalarından hafif biçimde yaralandı. Patlayan roketin, düştüğü alanda kimi binalara ve araçlara hasar verdiği bildirildi. Gazze yakınlarındaki bir diğer yerleşim olan Ofakim'e de roket saldırısı gerçekleşti. Aşkelon ve Ofakim'e toplam 4 roket atılırken, bir havan mermisinin de yine bölge yakınlarındaki Şa'ar Hanegev Bölge Konseyi sınırları içinde patladığı, ancak herhangi bir hasar ya da zayiata neden olmadığı belirtiliyor.
Hamas'a bağlı El Aksa Televizyonu da İsrail donanmasının Gazze kıyılarını bombaladığını duyurdu.
'Ateşkes için önce sınır geçişleri açılmalı'
Hamas sözcüsü Mushir Masri, İsrail ile ateşkesi kabul edebileceklerini, ancak önce sınır geçişlerinin açılması gerektiğini açıkladı. Masri, İsrailli yetkililerin ateşkes ihtimalinden söz etmeleri üzerine yaptığı açıklamada, ateşkes için İsrail'in sadece saldırılara son vermesinin yeterli olmayacağını söyledi.
Hamas sözcüsü, ateşkes ihtimalinin Hamas tarafında gündeme gelmesi için sınır geçişlerinin açılmasının şart olduğunu belirtti. İsrail güvenlik kabinesinin yarın, Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarına ara verme olasılığını görüşmesi bekleniyor. İsrail bu adımı, Hamas'ın roket saldırılarına son verme ihtimali üzerine görüşecek. Ateşkes üzerinde anlaşma sağlanamaması halinde İsrail'in kara harekatına başlaması gündeme gelecek.
Nitekim İsrail Refah ve Sosyal Hizmetler Bakanı Isaac Herzog da açıklamasında, geçici bir süre için de olsa ateşkes ihtimalini gündeme getirdi. Herzog, saldırılara, insani yardımın ulaştırılabilmesi için ara verebileceklerini belirtti, ancak bunun için, Hamas'ın saldırmamasını şart koştu.
Bununla birlikte, İsrail'de savunma birimlerinin operasyonlara 48 saatlik geçici bir süreyle ara verme önerisinde bulunmayı planladıkları öne sürülmüş, İsrail ordusu bu iddiayı yalanlamıştı.
İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in açıklamaları
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Dünyada hiç kimsenin, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını sürdürerek neyi amaçladığını anlamadığını" söyledi.
Peres, İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından, Gazze Şeridi'ne hava saldırılarıyla ilgili kendisine verilen brifingde, "Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının bir amacı, mantığı olmadığını, şansı bulunmadığını" ifade etti.
Peres, "İsrail'in Filistin halkıyla değil, varlık nedeni şiddeti sürdürmek ve bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemek olan bir terör örgütüyle çatıştığını" söyledi.
İsrail Başbakanı da "askeri operasyonun henüz başlangıç aşamasında olduğunu" ifade ederek, "İsrail güvenlik kabinesinin orduya, operasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gereken her türlü esnekliği tanıdığını" kaydetti.
Olmert: Ateşkes ihtimalinden söz etmeyin
İsrail İçişleri Bakanı Meir Şetrit, Gazze'den yönelen roket tehdidi bertaraf edilmeden Hamas ile ateşkesin mümkün olmadığını söyledi.
Şetrit, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Ateşkese yer yok" derken, İsrail hükümetinin güneydeki roket tehdidini ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu ifade etti.
Bu nedenle İsrail ordusunun operasyonunun durmaması gerektiğini savunan Şetrit, Gazze'de Hamas ile mücadelenin haftalar sürebileceği mesajını verdi ve "Operasyonun amacı budur ve yerine getirilmelidir" diye konuştu.
İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai de ordunun haftalar alabilecek bir savaşa göre hazırlandığını kaydetti.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin de aralarında bulunduğu bazı üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıda, ateşkes ihtimalini ağza almaktan kaçınmalarını istedi.
Olmert, "Artık bir çıkış stratejisinden söz etmiyoruz, Gazze harekatının hedeflerinin gerçekleştirilmesine çalışıyoruz" dedi ve (Gazze'den) saldırıların devam ettiği müddetçe, İsrail operasyonunun genişleyeceğini vurguladı.
Toplantıda, Hamas'ın, İslam Konferansı Teşkilatının başkanlığını yapan Senegal'den ateşkesi sağlamasını istediği yönündeki bilgiler de değerlendirildi. Ancak İsrailli yetkililer, şimdiki durumda böyle bir ateşkes ihtimalinin kabul edilmemesi üzerinde görüş birliğine vardılar.
2 bin 500 yedek asker silah altına alınabilir
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, 2 bin 500 yedek askerin daha silah altına alınması olanağını araştırdığı bildirildi. İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesinin internet sitesi Ynet, kabine sekreteri Oved Yehezkel'in, bakanlarla telefon görüşmeleri yaparak, ek yedek askerlerin silah altına alınmasını onaylamalarını istediğini bildirdi. Bu konudaki telefon temaslarının, Ehud Barak'ın isteği üzerine yapıldığı da ayrıca vurgulandı.
İsrail Bakanlar Kurulu, hafta başında 6 bin 700 yedek askerin silah altına çağrılmasına onay vermişti. Gazze Şeridi'ne geçen cumartesi gününden başlayarak yoğun hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, olası bir kara harekatı için de hazırlık yapıyor.
Hamas roketlerinin 3'te 1'i imha edildi
İsrail'in, Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında, Hamas'a ait roketlerin 3'te 1'inin imha edildiği ileri sürüldü. İsrail'in Channel 10 Televizyonu, askeri istihbarat verilerine dayandırdığı haberde, örgütün, kimileri İsrail'in iç kesimlerini vurma kapasitesine sahip 3 bin roketten 1000'inin, Gazze saldırıları sırasında yokedildiğini bildirdi.
Hamas: Saldırı sürerse iç kesimlerdeki İsrail kentlerini vururuz
Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırının sürmesi durumunda, şu ana dek vurduğu kentlerden daha iç kesimlerdeki İsrail kentlerine roket saldırısı düzenleme tehdidinde bulundu. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın sözcüsü, Gazze'de yüzü maskeli bir biçimde düzenlediği basın toplantısında, ''Düşmanın yöneticilerine şunu söylüyoruz: Saldırınızı sürdürürseniz, roketlerimiz şu ana dek vurduğumuz kentlerden daha iç kesimlerde olanları vuracak'' dedi. Sözcü, ''Hamas ve El Kassam Tugayları'nın ezildiğini düşünüyorsanız, yıkıntılar arasından yeniden ortaya çıkacağız'' diye konuştu. İsrail'in Hamas'a karşı 4 gün önce başlattığı saldırıda, ölü sayısı 370'e yaklaştı. Saldırılarda 1700'den fazla kişi de yaralandı.
AB İsrail'den insani yardım koridorunu açmasını istedi
AB Komisyonu, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarında binlerce sivilin insani yardım ve kurtarma görevlisi eksikliği nedeniyle felaket yaşadığını belirterek, acil insani yardım koridoru istedi.
AB'den yapılan açıklamada, İsrail'in sivil halka ağır sonuçlar doğuran saldırılarını derhal durdurması ve Gazze'den İsrailli sivilleri hedef alan roket atışlarına son verilmesi çağrısı yapıldı.
Hastanelerdeki dramatik durumun iyileştirilmesi başta olmak üzere Gazze'ye temel insani yardım malzemelerinin ulaştırılması talebinde ısrarlı olduğunu vurgulayan AB Komisyonu, uluslararası yardım kuruluşlarının Gazze'ye ulaşımı ve güvenli yardım dağıtımıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.
Ki-mun: Ateşkes ilan edilmeli
Bu arada, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun New York'ta yaptığı açıklamada, şiddetin artmasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, "İsrail ve Hamas şiddet eylemlerini durdurmalı ve derhal ateşkes ilan etmeli" dedi.
Genel Sekreter Ban, Arap liderleri de şiddeti durdurmak için hemen harekete geçmeye çağırdı.
İsrail'in saldırısı Pakistan, Afganistan, Malezya ve Endonezya tarafından kınanırken, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) dönem başkanı, Senegal Devlet başkanı Abdulaye Wade de, İsrail'in "kabul edilemez" saldırılarının, Hamas'ın roket atmasıyla açıklanamayacağını bildirdi.
Brezilya hükümeti de, İsrail'in Gazze Şeridi'nde "orantısız güç" kullandığı saldırılarını kınayarak, taraflardan şiddeti bir an önce durdurmalarını istedi.
Öte yandan, İngiltere'nin başkenti Londra'da İsrail Büyükelçiliği önünde dün akşam düzenlenen gösteride çıkan olaylar sonrasında polis 7 kişiyi gözaltına aldı.
İsrail'in saldırılarını protesto için düzenlenen gösterilere polise göre 600, organizatörlere göreyse 3 bin ila 4 bin kişi katıldı.
Mısır, Gazze'ye geçiş noktasını tamamen açmayı kabul etmiyor
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazze Şeridi sınırındaki geçiş noktasını, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bu noktada tam denetim sağlamadığı sürece tamamen açmayacaklarını bildirdi.
Mübarek, televizyondan yaptığı açıklamada ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik "saldırganlığını durdurması" ve koşulsuz ateşkesi kabul etmesi gerektiğini belirtti.
Mısır, geçen yıl Refah geçiş noktasını açmadığı için Arap dünyasının ağır eleştirilerine hedef olmuştu.
İsrail'in geçen cumartesi Gazze'ye saldırı başlatmasından sonra Mısır, bazı yaralıların tedavi görmeleri için Gazze'den topraklarına girmesine ve bazı insani yardım malzemelerinin de Gazze'ye gönderilmesine izin vermişti.
Mısır'da 23 kişi gözaltında
Mısır'ın başkenti Kahire'de, İsaril'in Gazze saldırılarını protesto ve Hamas'a destek için eylem hazırlığındaki 23 kişi gözaltına alındı. Mısırlı güvenlik yetkilileri, gözaltına alınanların, Hamas ile ideolojik bağı ve tarihsel geçmişi bulunan Müslüman Kardeşler üyesi olduklarını söylediler. Müslüman Kardeşler, sınır geçişleri İsrail ile Mısır'ın sıkı denetimindeki olan Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılması için kampanya yürütüyor.
Gazze'ye özgürlük gemisi İsrail donanması tarafından geri çekildi
Gazze'ye Özgürlük Hareketi tarafından düzenlenen gemi seferlerinin sonuncusuna İsrail'in müdahale ettiği öne sürüldü.
Gazze seferlerinin organizatörlerinden, Ev Yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi yetkililerinden Angela Godfrey-Goldstein, "Onur" adlı botun Gazze'ye gelmek üzere yol aldığı sırada, açık denizde İsrail hücumbotlarınca engellendiğini bildirdi.
Hucümbotlardan birinin bota bindirdiğini de ifade eden Goldfred-Goldstein, "Onur" botunda hasarın büyük olduğunu belirtti.
Daha önce Gazze Limanı'na erişebilen botun, engellendiği sırada uluslararası sularda, Gazze'den yaklaşık 90 mil ötede bulunduğu ifade ediliyor.
Goldfrey-Goldstein'in açıklamasına göre, hücumbotlardan bota değil, sulara doğru ateş açılarak, Gazze yolundan çevrilmesi amaçlandı.
Onur adlı botun, rotasını Lübnan'a çevirdiği belirtiliyor. Gemideki herkesin sağ ve salim olduğu bildirildi.
Yolcuların listesinin kalkıştan önce İsrail Başbakanlık basın sözcülüğüne fakslandığı, uluslararası sularda yapılan müdahalenin bottaki basın mensupları tarafından görüntülendiği belirtildi.
"Onur"un yolcuları arasında Gazze'deki hastanelerde yardımcı olmak için gönüllü gelen, aralarında ortopedist ve cerrahların yer aldığı doktorlar vardı. Bot ayrıca, Gazze'deki doktorların acil ihtiyaç talepleri doğrultusunda 3 ton tıbbi yardım getiriyordu.
İsrail ordusu alarm halinde
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı ağır hava saldırılarında bulunurken, diğer taraftan, ülkenin kuzeyinde, Lübnan'la sınır boylarında, Hizbullah'ın koruması altında Filistinli grupların füze saldırıları ihtimaline karşı alarm düzeyini yükseltti.
Jerusalem Post gazetesinin savunma yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, bu yılın başlarında ülkenin kuzeyindeki Kiryat Şimona ve Şlomi'ye yapılan iki roket saldırısının arkasında bulunduğuna inanılan Filistinli gruplar, Gazze'de Hamas'la dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla roket saldırısı düzenlemeyi planlıyor.
Geçen hafta, Lübnan ordusu ülkenin güneyindeki Nakura kasabasında, fırlatılmaya hazır 8 Katyuşa roketi ele geçirmişti.
İsrail'de "İkinci Lübnan savaşı" olarak adlandırılan, Güney Lübnan'da Hizbullah ile girişilen bir aylık savaş, İsrailli asker Gilad Şalit'in 2006 yılı haziranında kaçırılmasının ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarında bulunmasının ardından, yaklaşık 2 hafta sonra patlak vermişti.
İsrail'de endişeleri artıran bir başka hususun da Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İmad Mugniye'nin, Suriye'nin başkenti Şam'da suikasta kurban gitmesinin yıl dönümünün yaklaşması olduğu belirtildi. İmad Mugniye, 13 Şubat 2008'de, Şam'da arabasına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu ölmüştü.
Mugniye'nin öldürülmesinin öcünü alacağını sık sık tekrarlayan Hizbullah, bundan İsrail'i sorumlu tutmuştu.
İsrail kendi askerini vurdu
İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınındaki bir üsse yönelik dün akşam düzenlenen havan topu saldırısında 1 İsrail askerinin öldüğünü bildirdi.
İsrail ordu sözcüsü, Gazze Şeridi yakınındaki üsse isabet eden havan mermisinin 1 İsrail askerinin ölümüne neden olduğunu belirtti.
İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas örgütüne yönelik saldırılarını başlattığı cumartesiden bu yana Filistinlilerin ateşinde ölen İsraillilerin sayısı 5'e yükseldi.
Gazze çevresindeki okullar kapalı
Öte yandan, dün gece İsrail tarafına yapılan roket saldırılarının ardından, Gazze çevresinde, 30 kilometrelik alan içerisindeki tüm İsrail yerleşimlerinde okulların bugün tatil edilmesi kararı alındı.
Tatil uygulaması, Gazze'nin hemen yakınındaki liman kenti, 120 bini aşkın nüfuslu Aşkelon, yaklaşık 30 kilometre mesafedeki 190 bine yakın nüfuslu Aşdod ile Necef'teki Rahat ve diğer küçük kentleri de kapsıyor.
Seferberlik Komutanlığı, Gazze ve çevresindeki yerleşimlerde yaşayanların sığınaklarda, korunmalı odalarında kalmalarını veya bunların yakınlarında bulunmalarını istedi.
11 Filistinli tedavi için Mısır'a nakledildi
İsrail'in cumartesi gününden bu yana Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında yaralanan Filistinlilerden 11'inin daha tedavi için Mısır'a nakledildiği bildirildi.
Kahire'deki Nasır Enstitüsü hastanesi yetkilisi Ahmed Abdünnebi, ağır yaralı 11 Filistinlinin Gazze sınırından Kahire'ye nakledildiğini kaydetti.
Yetkili, nakledilen Filistinlilerin çoğunun ameliyata alınması gerekeceğini belirtti.
İsrail'in Gazze'ye bombardımanda ölen Filistinlilerin sayısı 360'ı, yaralananların sayısı 1700'ü geçti. Mısır, bugüne kadar 36 Filistinli yaralı kabul etti.
Filistinli sağlık yetkilileri, kapasitesinin üstünde dolu olan Filistin hastanelerinde en az 150 ağır vaka bulunduğunu bildiriyor.
Türkiye'nin gönderdiği 5 tam donanımlı ambulans ve gıda yardımı Gazze'ye ulaştı
Türkiye'nin Filistin'e yardım programı çerçevesinde gönderdiği tam teşekküllü 5 ambulans, bugün Kerem Şalom geçiş noktasından Gazze Şeridi'ne ulaştırıldı.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresinin (TİKA) organizasyonuyla temin edilen ambulanslar, dün akşam Aşdod Limanı'ndan 3 TIR'la alınarak Kerem Şalom geçişi yakınlarındaki bir depoda götürüldü ve kapının açılmasıyla birlikte işlemleri yapıldı.
Ambulanslar, Gazze'de bir ulaştırma firmasının şoförleri tarafından alınarak, Gazze Şeridi'nin 5 kentindeki 5 hastaneye teslim edilecek. Ambulanslar, Gazze'deki Şifa Hastanesi başta olmak üzere, Han Yunus'taki Han Yunus Hastanesi, Deyr El Bala'daki El Aksa Hastanesi, Beyt Lahya'daki Feta Rehabilitasyon Merkezi ve Cebaliya mülteci kampındaki El Awda Hastanesinin hizmetine veriliyor.
Ambulanslarla birlikte, Türkiye'den gönderilen gıda yardımının 70 tonluk bölümü de bu sabah Gazze'ye girdi. Şeker ve undan oluşan ve son birkaç gün içinde Gazze'ye ulaştırılan gıda yardımının toplamı 330 tonu buldu. Gıda yardımının ilk partisi Gazze'ye, operasyonun düzenlendiği Cumartesi gününün sabahı Gazze'ye gönderilmişti. Yardımların bir bölümü de dün ulaştırıldı.
Türkiye, bu ay içinde 10 tam donanımlı ambulansı da Batı Şeria'daki Filistin Yönetimine teslim etmişti. Ambulanslar, üzerinde Türk hükümeti tarafından hibe edildiklerine ilişkin Arapça yazı taşıyor.
Hastanelere jenaratör de gönderilecek
TİKA, Gazze'deki elektrik darboğazını da göz önünde bulundurarak, söz konusu hastaneler için jeneratör göndermeyi de planlıyor.
Önümüzdeki hafta içinde, söz konusu 5 hastane için, birer megavat gücünde 5 jeneratörün yine Kerem Şalom geçişinden Gazze'ye ulaştırılması öngörülüyor. Jeneratörlerin bir hastaneyi çalıştırabilecek güçte olduğu belirtiliyor.
Yüzlerce kamyon dolusu yardım malzemesi geçti
İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde operasyonlarını sürdürürken, Kerem Şalom geçiş noktası iki gündür Gazze'ye yardım aktarılması için gündüz saatlerinde aralıksız açık tutuluyor.
BÖlgeye dün ve bugün, başta gıda malzemeleri olmak üzere ilaç, diğer tıbbi malzeme, araç lastiklerinden yataklara varıncaya kadar tonlarca malzeme taşıyan yüzlerce kamyon ve TIR, karşı tarafa geçirilmek üzere Kerem Şalom'a yüklerini boşalttı.
Kızılhaç, Gazze'ye 10 ton tıbbi yardım gönderiyor
Uluslararası Kızılhaç Federasyonu, Gazze'deki hastaneler için 11 ton tıbbi yardım göndermeye hazırlanıyor.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Florian Westphal, Gazze hastanelerine yardım taşıyan uçağın bugün geç saatlerde Cenevre'den Tel Aviv'e hareket edeceğini söyledi. Westphal, yardımın son olaylarda yaralanan yüzlerce kişinin tedavisi için çaba harcayan Gazze hastanelerine dağıtılacağını kaydetti.
Westphal, 6 kamyon dolusu yardım malzemesinin yanı sıra ambulanslar için gerekli malzemeler ile jeneratörlerin, bugün İsrail'den Gazze'ye geçeceğini belirtti.
Sözcü Westphal, ayrıca bir Uluslararası Kızılhaç heyetinin Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesini ziyaret ettiğini, heyetin buradaki koşulları zor, ancak kontrol altında olarak değerlendirdiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, Norveç'ten İsrail'e 50 cerrahi yardım paketi göndermeye hazırlandığını, bu paketlerde 5 bin civarında yaralıyı tedavi etmeye yetecek malzeme bulunduğunu bildirdi.
DSÖ, ayrıca yaklaşık 90 bin kişinin çeşitli hastalıklardan tedavisi sağlayabilecek 9 temel sağlık paketini de Gazze'ye naklediyor.
Mübarek de tepki gösterdi
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları sert dille eleştirdi ve "İsrail'in kana bulanmış elleri Arap dünyasında kızgınlık yaratıyor" dedi.
Mübarek, televizyonda yayımlanan açıklamasında, Gazze'deki şiddettin asıl sorumlusunun İsrail olduğunu, ancak saldırıların başlamasında Hamas'ın da payı bulunduğunu söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı, İsrailli yöneticileri kast ederek, "Filistinlilere yönelik saldırganlığın sorumlusu sizsiniz. Kana bulanmış elleriniz, büyük bir kızgınlık yaratıyor" diye konuştu.
İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarında cumartesiden bu yana 350'den fazla kişi öldü. Birçok Arap ülkesi, Mısır'ın, Gazze saldırılarına karşı daha etkin bir rol üstlenmesini bekliyor. İsrail'in, Hamas'ın kontrolüne geçmesinin ardından ablukaya aldığı Gazze'nin Mısır ile sınırı bulunuyor. Mısır, saldırıların başlamasında ablukanın da etkisi olması nedeniyle üzerinde baskı hissediyor.
'Obama'nın çevresini İsrail'in dostları sarmış'
Kahire Üniversitesinden Mustafa El Seyid, "Gerçekten de kötümserim. Çünkü Obama'nın çevresindeki insanlara baktığımda, onların İsrail hükümetinin tutumundan kendilerini ayırma gereğini duymayacak, İsrail'in en iyi dostları olduğunu görüyorum" dedi. Nafaa, İsrail hükümetinin Hamas'a özellikle şimdi saldırmayı, Obama görevi devraldıktan sonra desteğini alacağından emin olmadığı için seçtiğini ileri sürdü ve ama İsrail "Bush'un koşulsuz desteğini alacağını biliyordu" diye konuştu.
Arap dünyasının temel olarak, Obama'nın Orta Doğu barışına Bush'tan daha fazla ilgi göstermesini beklemesine rağmen, uzmanlar bu konuda da şüpheli. Carnegie Enstitüsü'nün Beyrut'taki Orta Doğu Merkezi Müdürü Paul Salem, "Bush'un aksine, tarafları görüşmeye teşvik eden bir Obama'nın olması fark yaratacaktır. Ama Obama İsrail'i (taviz vermeye) zorlamayacaktır. Siyasi olarak, İsraillilere çok fazla baskı yapmayacaktır" yorumunda bulundu.
Obama'nın Orta Doğu'da Bush zamanında büyük oranda azaldığı görülen etkisini onarmak istiyorsa cesur adımlar atması gerektiğini belirten Kahire'deki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Velid Kazziha, ancak ilk işaretlerin Obama'nın bunu yapacağını göstermediğini kaydetti. Seyid, Obama'nın mevcut durumun korunmasını isteyen danışmanları ile buna karşı olan danışmanları arasında bir çekişme yaşanacağını belirterek, "Benim izlenimime göre, İsrail'in iyi dostları sonunda bu çekişmeyi kazanacak ve ABD'nin bölgedeki etkisinin daha da azalmasına katkıda bulunacaklar" dedi.
Bush, Abbas ve Selim Feyyadı aradı
ABD Başkanı George W. Bush'un, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad'ı arayarak, Gazze'deki şiddeti sona erdirme olasılıklarını görüştüğü açıklandı. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, telefon görüşmelerinde, sürdürülebilir ateşkes çabalarının ele alındığını, tarafların, verimli olabilecek herhangi bir ateşkes ve Hamas'ın bunu kabul etmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Johndroe, Bush'un, Gazze'deki sivillerin durumu konusunda endişe duyduğunu belirtti ve insani yardım ulaştırılmasına dair niyetini ifade etti.
ABD 85 milyon dolarlık yardımda bulunacak
Öte yandan ABD, Filistin'de zor durumda kalanlara ulaştırılması amacıyla BM aracılığıyla 85 milyon dolar verileceğini açıkladı. Yardımın Batı Şeria, Gazze, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinli göçmenlere yapılacağı kaydedildi.
Çin, Filistin Yönetimi'ne 1 milyon dolar veriyor
Çin, Filistin Yönetimi'ne acil insani yardım için bir milyon dolar vereceğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada, ''Çin, acil yardım malzemesi alımı için Filistin Yönetimi'ne bir milyon dolar verme kararı almıştır'' dedi. Sözcü, Çin'in silahlı çatışmanın derhal sona ermesini istediğini ve Gazze'deki insani krizin sona erdirilmesi için önlem alınması gerektiğini söyledi. İsrail'in Hamas'a karşı 4 gün önce başlattığı saldırıda, ölü sayısı 370'e yaklaştı. Saldırılarda 1700'den fazla kişi de yaralandı.
Lübnan'dan 1 milyon dolarlık yardım
Lübnan hükümeti, Filistin Yönetimine acil insani yardım için bir milyon dolar vereceğini açıkladı. Lübnan Enformasyon Bakanı Tarık Mitri, Bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''Lübnan hükümeti, Gazze'deki bombardımanlarda yaralananlar için acil yardım amacıyla bir milyon dolar verme kararı almıştır'' dedi. Mitri, bunun dışında Filistin halkına yardım için bağış kampanyası başlattıklarını ve ülkede perşembe günü bayrakların yarıya indirileceğini söyledi. Lübnanlı Bakan, yaralılara yardım gönderilmesi ve tıbbi malzeme sağlanması için Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılması gerektiğine işaret etti.
Mısır, refah geçiş noktasını yeniden kapattı
Bu arada, Mısır, İsrail'in olası bombardımanına karşı tedbir olarak Refah geçiş noktasını yeniden kapattı. Adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir yetkili, bölgede insansız İsrail uçaklarının uçtuğunu belirterek, ''Geçiş noktası kapatıldı, çünkü İsrail; Mısır ile Gazze Şeridi arasında kaçakçılık için kullanılan tünelleri bombalayabilir'' dedi. Yetkili, bölgedeki polis güçlerinin sayısının artırıldığını da kaydetti. İsrail'in Hamas'a karşı 4 gün önce başlattığı saldırıda, ölü sayısı 370'e yaklaştı. Saldırılarda 1700'den fazla kişi de yaralandı.