'Önyargılar giderilmeli'
Candostu Organ Bağışına Evet Platformu ile bugüne dek 10 bin insana ulaşıldı.
Sibel Bahçetepe/CumhuriyetTürkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) tarafından başlatılan “Candostu Organ Bağışına Evet Platformu” sosyal sorumluluk projesi ile 10 bine yakın insana ulaşıldı. Platform başkanı Hüseyin Öztürk, projeyle, organ nakli ile ilgili hurafelerin önüne geçmek, kadavradan nakilleri arttırmak ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 22 binin üzerinde hasta organ nakli bekliyor. 70 bine yakın insan ise diyalize mahkûm. 2016’da diyalize giren insan sayısının 100 bine yaklaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle TMHGF, organ nakli konusunda çözüm üretmek, yapılacak bilgilendirme çalışmalarıyla toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, 1 yıl önce sosyal sorumluluk projesine imza attı. Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) ile işbirliği protokolü imzalayarak Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile “Candostu Organ Bağışına Evet Platformu”nu kurdu ve bugüne dek çok sayıda insana ulaştı. TMHGF Yönetim Kurulu Başkanı da olan Hüseyin Öztürk, 7 bin üyesi, 700 bin çalışanı olan federasyonun bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlarda 25’ten fazla toplantı yaptığını, 10 binin üzerinde insana bire bir ulaştıklarını anımsattı. Amaçlarının tabana inerek organ bağışının önemini anlatmak olduğunu olduğunu söyleyen Öztürk, “Hepimizin aslında organ bekleme listesine girmeye adayız. Yaptığımız seminerlerde hem organ bağışına dikkat çekiyoruz hem de ‘organına sağlıklı bak’ diyoruz” dedi. Ülkemizde özellikle kadavradan yapılan nakillerin yetersiz kaldığını, yılda yaklaşık 300 kadar kadavradan nakil yapıldığını, bazı organlarda kadavra naklinin tek tedavi seçeneği olduğunu kaydeden Öztürk, özetle şunları söyledi:
“Bunun için de kamuoyunda organ bağışının gündeme gelmesi, doğru bilgilerin aktarılması, insanların kafasındaki soru işaretlerinin ve önyargıların giderilmesi gerekiyor. ‘Buz dolu küvette uyandı, böbreği çalındı’ gibi söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Bir organın alınması teknik olarak hastane ortamında yapılır, sağlık personeli dışında alınması mümkün değil. Verdiğimiz seminerlerde, toplantılarda bunları da anlatıyoruz; halkı bilinçlendirmek önemli. Biz, federasyon olarak kitleleri topluyoruz. TONKKD değerli bilim insanları ile bilgilendirmeler yapıyor. Sağlık Bakanlığı da işin bağışlar ile ilgili kısmıyla ilgileniyor. Bu konuda farkındalığı artırarak başka projeleri de gerçekleştireceğiz. Seminerlerde belli bir olgunluğa ulaştığımızda billbordlar, kamu spotları gibi projeyi destekleyen çalışmalar yapacağız.”
Platform başkan yardımcılarından Ali Bozkan ise amaçlarının en küçük topluluğa dahi ulaşmak olduğunu belirterek projenin devam edeceğini ve başka illere de yayılacağını kaydetti.