Onlar pusulamız
Turhan ve İlhan Selçuk'u özlemle andık.
cumhuriyet.com.trGazetemizin uzun yıllar imtiyaz sahipliğini ve başyazarlığını yapan İlhan Selçuk ve “Abdülcambaz”ın yaratıcısı, dünyaca tanınmış karikatürist, gazetemiz çizeri Turhan Selçuk ölümlerinin sekizinci yılında, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen törenle anıldı. İlhan ve Turhan Selçuk için ilk tören Hacıbektaş’ta Çilehane tepesinde gömütleri başında yapıldı. Cumhuriyet okurları dönem sözcüsü Necdet Özer önderliğinde Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’na, belediyenin kuracağı basketbol takımı için forma hediye edildi. Ozanlar Yolu’ndan yürüyüp aydınlanma çınarlarının gömütlerine çıkan ziyaretçiler saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu, kısa bir konuşma yaptı. Selmanpakoğlu, Türkiye’nin en önemli bilge iki kardeşinin aramızdan ayrılalı sekizinci yılında her yıl olduğu gibi saygıyla anmak ve Hacıbektaş’ta kucaklaşmak için toplandıklarını ifade etti. Onları anmanın hüzünlü aynı zamanda gösterdikleri yolda ilerlemenin de mutluluğu içerisinde olduğunu belirten Selmanpakoğlu, “Keşke yapılacak seçimde her şeyin bir anda değişebileceğini yazarak çizerek ifade edebilselerdi” dedi.
Yaşam boyu çaba
Cumhuriyet çalışanlarının saygılarını belirtmek için burada olduğunu söyleyen gazetemiz imtiyaz sahibi Orhan Erinç, “Bu iki aydınlanma çınarının benzeyen yönleri Anadolu’nun aydınlanması, Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması, demokrasinin daha uygulanabilir bir yöntem haline getirilebilmesi için bütün yaşamları boyunca çaba harcadılar. Fakat bu arzularını gerçekleştirme olanağını bulamadılar” dedi.
Hiç ödün vermediler
Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk, babası ile amcasının Cumhuriyet’in içine doğduklarını, dedelerinin görevinden dolayı Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bulunduklarını belirterek “Baskıcı, çıkarcı devlet erkine kesintisiz muhalefet ettiler. Düşüncelerinden, politik görüşlerinden en amansız koşullarda bile ödün vermediler. Yaşamlarını canlarından çok sevdikleri yurtlarına, Türkiye Cumhuriyeti’ne adadılar” dedi. Selçuk, İlhan Selçuk’un 1990’da kaleme aldığı ‘Sevginin Tümelliği’ adlı yazısından bir kesit okuyarak herkese teşekkür etti. Daha sonra sözü Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk aldı. Ruhan Selçuk duygularını Yaşar Kemal’in yazsından aldığı bir kesitten, şu sözlerle ifade etti: “Turhan’ın dövüşü hepimizledir. Bütün düşük yanlarımızdır. Sıkı sıkıya dünyanın güzelliğine, şiirine, yalnızlığına, vazgeçilmezliğine, bağlanarak kötülüklere, zulümlere bir karşı koymadır. Onu anlamak biraz da bugünkü dünyamızı anlamak demektir. Dünyamızın kötülüklerinin, karanlıklarının ortasında durmuş, durmadan bir ışık gösterendir.” Ruhan Selçuk, İlhan Selçuk için de Ali Ekber Ataş’tan ‘Penceremdeki Işık’ adlı şiiri okudu. Törenin ardından Selçuk kardeşler için ziyaretçilere lokma dağıtıldı ve Türkiye’de ilk olan ‘İnsanlık Müzesi’ ne geçildi.
10 sene önce yazdıkları bugün oluyor
Anma etkinlikleri kapsamında, İlhan Selçuk, Turan Selçuk, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Çetin Emeç’in aralarında bulunduğu aydınlar, Sivas katliamının anlatıldığı “İnsanlık Müzesi” ziyaret edildi. Ardından Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde “İlhan ve Turhan Selçuk” konulu panel gerçekleşti. Panelin moderatörlüğünü yapan Orhan Erinç, yılda bir defa da olsa aydınlanmanın çınarlarını mezarları başında anmanın kendilerine güç verdiğini söyledi. Gazetemiz yazarı Şükran Soner, bugünü iki kardeşin aydınlanma hareketi için attıkları adımın dipten gelen dalgaya dönüştüğünün bir kanıtı olduğunu belirtti. Soner sözlerine şu şekilde devam etti: “Yukardan bize nasıl da arkamızdan geliyorsunuz dediklerini duyar gibiyim. Çağımız insanı yok sayan diktatörler çağı, bu kirliliğin içinden çıkan sentezleri bir araya getirebilmek çok önemli. İyi ki böyle bir yol gösterici pusula olmuşlar. İnanıyorum ki bu ülkede bu yıldızların attıkları adımlarla biz farklı yerlere gelmeyi başaracağız.” Eski turizm bakanı gazetemiz yazarlarından Ahmet Tan, herkesin başka bir İlhan Selçuk’u olduğunu, kendisininse İlhan Selçuk’u mahallenin büyüğü olarak gördüğünü belirterek, “Cumhuriyet gazetesine beslenen nefretin baş sebebi yazarlarının gelecekle ilgili analizler yapıp haklı çıkmaları. İlhan Selçuk’un on sene önce yazdığı yazı bugün tahakkuk ediyor” ifadelerini kullandı. Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu’nun konuklara Hacıbektaş’ın simgesi olan güvercin hediye etmesinin ardından tören son buldu.
<haber-yatay:999489>