"Önemli bir fırsat kaçmıştır"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'daki temaslarının ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçilğinde düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD Başkanı Barack Obama'nın daveti üzerine geldikleri Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde birçok temaslarda bulunduklarını söyledi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Erdoğan'ın burada bulunduğu iki günde, zirvede Türkiye'nin görüşlerini katılımcılara ifade etmenin yanı sıra Obama ile görüştüğünü hatırlatan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu görüşmede iki ülkeyi ilgilendiren ana konular ile Kafkasya'daki gelişmeler, Ermenistan ile normalleşme süreci, İran ve bölgesel gelişmelerin ele alındığını kaydetti.
Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de Kafkasya ve Orta Doğu'daki gelişmeler dışında Kırgızistan'daki gelişmelerin konuşulduğunu bildirdi.
Başbakan Erdoğan'ın Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyev ile görüşmesine kendisinin ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev'in de katıldığını, görüşmede Kırgızistan'daki gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Davutoğlu, Saudabayev ile ayrı olarak da görüştüklerini, Kırgızistan konusunda sürekli temas halinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti: ''Kazakistan, gerek AGİT başkanı sıfatıyla gerekse bölgenin önemli ülkesi olarak Kırgızistan'a olan yakınlığı sebebiyle de çok önemli katkılarda bulundu bu süreçte. Bütün bu Kırgızistan'da yaşanan gelişmeler esnasında da kendisiyle sürekli temas halinde olduk. Gelmeden önce telefonla buraya geldikten sonra yüz yüze daha sonraki gelişmeleri takip ettik. Dolayısıyla burada Kırgızistan'daki gelişmeleri de doğrudan Kazakistan ile koordine etme imkanı bulduk.''
"Kırgızistan'a yönelik adımlarımızı artıracağız"
"Dost ve kardeş" Kırgızistan'ın istikrarının Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Burada bulunduğum dönemde daha önce de kendisiyle Dışişleri Bakanlığı döneminden şahsen, yakından tanıştığımız Roza Otumbayeva ile uzun telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Bu görüşmede Kırgızistan'ın istikrarı için Türkiye'nin atabileceği adımları birlikte ele aldık'' dedi.
Brezilya ile temaslar
Zirve sırasında birçok devlet ve hükümet başkanıyla görüşmeler yaptıklarını belirten Davutoğlu, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile ikili kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını, bu görüşmede ikili ilişkiler, yaklaşmakta olan Medeniyetler İttifakı Toplantısı ile İran konusunu ele alındığını bildirdi.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Gerek Sayın Başbakanımız, Sayın Lula ile gerekse ben, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile bir araya geldik. Tabii ki en önemlisi Sayın Başbakanımızın Sarkisyan ile yaptığı görüşmeydi. Başbakanımızın bu temasları dışında bütün bu ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdim.''
"Clinton ile 3 konuyu ele aldık"
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bugün yaptığı görüşmede 3 konuyu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Birincisi, Ermenistan ile normalleşme süreci ve Kafkasya'daki gelişmeler. Bu dönemde ABD ile son dönemde yaptığımız istişarelerde ortak bir perspektifle gelişmelere bakıyoruz. Biz, normalleşme sürecinin devamında kararlıyız. Bu konudaki kararlılığımızı hem Obama hem Sarkisyan'a hem benim ayrıca görüştüğüm (Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard) Nalbantyan'a ve Clinton'a hep ifade ettik. Bu, Türkiye'nin samimi kanaatidir. Çok uzun ve gerçekten emek verilen bir süreç sonunda imzalanan protokollerin geçerliliğini sürdürmesi ve bu protokollerin öngördüğü şekilde Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi bizim için büyük önem taşıyor. Ancak biz aynı ölçüde Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının çözülmesine de büyük önem veriyoruz. İstiyoruz ki bütün bu süreçlerle Kafkasya'da kalıcı bir istikrar ve barış egemen olsun. Ve şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ABD ve Obama da bu perspektiften olaylara bakmaktadır. Medvedev ile de Başbakanımızın yaptığı görüşme de aynı perspektifle ele alınmıştır."
"Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran konusunda Türkiye'nin kanaatlerini çok açık şekilde ABD yetkilileri ve diğer taraflarla paylaştıklarını söyledi.
Clinton ile bugünkü görüşmesinde konunun tekrar ele alındığını belirten Davutoğlu, ''Diplomatik çözüm için hala bir fırsat penceresi olduğu kanaatindeyiz. Bu konuda da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz'' dedi.
Davutoğlu, Brezilya ziyaretini tamamlayıp Türkiye'ye döndükten sonra Pazartesi günü de Azerbaycan'a gideceğini bildirdi.
Davutoğlu, ''Azerbaycan ile burada yaptığımız görüşmeleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı (İlham) Aliyev ile detaylı değerlendireceğiz. Bundan sonra atacağımız adımlar konusunda da istişarelerde bulunacağız'' dedi.
Davutoğlu, gelecek hafta içinde İran'a da bir seyahat gerçekleştireceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "En kısa zamanda İran'a giderek, burada özellikle ABD yönetimiyle yaptığımız görüşmeleri ve burada edindiğimiz intibaları İran ile paylaşmayı düşünüyoruz. Bu çabalarımız artarak sürecek. Biz bölgemizde ne askeri çatışma istiyoruz, ne de yeni yaptırımlarla bölgemizin ekonomik dinamizmi yavaşlasın istiyoruz. Aksine, bizim istediğimiz, Orta Doğu bölgesinin bugün ihtiyaç hissettiği artan güvenlik ortamı ve gittikçe iç içe geçen ekonomik ilişkilerdir. Birbirinden kopan, izole edilen ekonomik alanlar değil, birbirleriyle bütünleşen, bütünleştikçe de barışa katkı yapan bir Orta Doğu düşünüyoruz.
Her zaman söylediğimiz gibi, gerek bölgemiz, gerek dünyada nükleer silahlara karşıyız. Kim hangi gerekçeyle olursa olsun nükleer silah elde etme çabası içine girerse, biz ona karşı, bu çabalara karşı tutumumuzu net olarak ortaya koyduk, koyacağız. Ancak tüm bu sorunların çözümünün de diplomatik çabalarla olacağı kanaatindeyiz.''
"Mektubu ABD ile paylaştım"
Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmenin önemli pozitif sonuçlarından bir diğerinin de Bosna Hersek konusu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Ben burada olduğum dönem içinde, Bosna'da önemli bazı gelişmeler yaşandı. Bu vesileyle bu gelişmeleri takip amacıyla Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç ile bir görüşme gerçekleştirmiştim. Ayrıca, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile iki-üç görüşme yaptık. Sürdürdüğümüz Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan sürecinin yanında, özellikle Bosna'ya NATO üyelik eylem planı verilmesi konusunu, ABD'li yetkililerle ve Clinton ile ele aldık. Bu konuda olumlu gelişmeler var. Bugün Sladziç'in bana ilettiği bir mektubu, ben ABD'li muhataplarımızla paylaştım. Bizim için Bosna Hersek'in NATO üyelik eylem planı sürecinin başlaması, Balkanlara istikrar getirecek önemli bir gelişmedir. Dolayısıyla bu gelişmeyi de yakından takip ettik ve ABD ile bu konuda yakın bir işbirliği içindeyiz.''
Clinton ile önemle üzerinde durdukları konulardan birini de Irak'ın oluşturduğunu bildiren Davutoğlu, ''Irak'ta seçim sonrasında sağlıklı, istikrarlı bir hükümetin kurulması yönündeki görüşlerimizi paylaştık'' dedi.
"Bir çözüm bulacağımıza inanıyorum"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran'a yönelik olası yeni yaptırımlar konusunda diplomasi kanallarının yeterince etkin şekilde işletildiği kanaatinde olmadığını belirterek, "Daha da etkin şekilde işletirsek bir çözüm bulacağımıza inanıyorum" dedi.
Davutoğlu, "İran konusunda diplomasi kanallarının yeterli işletildiğini düşünüyor musunuz, İran'ın yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?" diye soran bir gazeteciye, İran konusunda iki ülke arasındaki ihtilaftan bahsedilmediğini, böyle olsaydı sürecin çok daha rahat yürütülebileceğini söyledi.
"Önemli bir fırsat kaçmıştır"
Davutoğlu, "Eğer Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de burada olmuş olsaydı, bence şu ana kadar yaptığımız pozitif görüşmeler çok daha büyük bir ivme kazanabilirdi, önemli bir fırsat kaçmıştır" dedi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Yukarı Karabağ ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti: "Azerbaycan ile Ermenistan arasında arabuluculuk yapalım gibi bir teklif olmamıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin devreye girmesinin istenmediği gibi bir kanaat doğru doğru olmaz, ama Türkiye ister normalleşme süreci olsun, ister olmasın, Türkiye Güney Kafkasya'nın en önemli ülkelerinden birisi. Dolayısıyla bu konuya ilgimiz her zaman olmuştur. Bundan sonra da olmaya da devam edecek. Önemli olan, bu süreçlerde iyi niyet ve siyasi kararlılıkla barış ve istikrara katkıda bulunacak adımları atmak. Biz bu konuda kararlıyız, kim ne söylerse söylesin."
Davutoğlu, "Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'da belli reyonlardan çekilmek için teminat verip vermediğine" yönelik soru üzerine, bütün hususların değişik taraf ve vesilelerle ele alındığını, ancak böyle bir teminatın söz konusu olmadığını söyledi.
Davutoğlu, gelecek hafta İran ve Azerbaycan'a gideceğini bildirdi.