Önce kolunu şimdi de işini aldılar
Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışan Veli Saçılık KHK ile kamu görevden alındı. Saçılık’ın 5 Temmuz 2000’deki Burdur Cezaevi operasyonunda kolu koparılmıştı.
cumhuriyet.com.trOlağanüstü Hal kapsamında bugün iki yeni KHK daha Resmi Gazete'de yayınlandı. 677 sayılı KHK'ya göre, 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu kapatılırken, 15 bin 726 kamu çalışanı meslekten ihraç edildi.
Saçılık Twitter hesabından konuyla ilgili "Kolumu koparıp köpeklere attınnız yılmadım. Dişimle tırnağımla kazandığım işimi alınca mı yıllacağım. DİRENİŞ DAİMA" yorumunu yaptı.
Maliye duvarın parasını, İçişleri tazminatı istedi
Maliye Bakanlığı, aralarında Veli Saçılık’ın da olduğu 61 kişiye hapishane operasyonundan 13 yıl sonra dava açmıştı. Davada, o dönem tutuklu veya hükümlü olan 61 kişiden, Burdur Cezaevi’ne yapılan operasyonda yıkılan duvarların, su basan hapishanenin zararını ödemesi isteniyordu.
Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıklarına açtığı dava sonucunda kazandığı ve kendisine ödenen 150 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat da Danıştay’ın kararı bozması ve sağ kolu iş makinesiyle koparılan Saçılık’ı suçlu bulmasıyla kendisinden geri istenmişti.
Saçılık, bu süreçteki yargılama masraflarını da üstlenmek zorunda bırakıldı.
Veli Saçılık hakkında
Saçılık, bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence gören Saçılık önce Ulucanlar, sonra da Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) davasından hükümlü olarak Burdur Cezaevi’nde kaldı.
19 Aralık Katliamı öncesi 5 Temmuz 2000’de Burdur Cezaevi’ne yapılan operasyonda koğuşa dozerle girildi, dozer Saçılık’ın kolunu kopardı. Kolu ertesi gün sokakta, bir köpeğin ağzında bulundu. Saçılık’a “isyan ettiği” gerekçesiyle dava açıldı.
Cezası tamamlandıktan sonra kopan kolu için tazminat davası açan Saçılık Antalya 1. İdare mahkemesinin 2005 yılında verdiği kararla yaklaşık 250 bin lira maddi ve manevi tazminat aldı.
Karara Adalet Bakanlığı itiraz etti. Danıştay 10. Dairesinde görülen dava 26. Haziran 2013’te sonuçlandı.
Danıştay kopan kolu ve uğradığı işkence nedeniyle Antalya 1. İdare Mahkemesinin verdiği kararı iptal etti ve faizleriyle birlikte Veli Saçılık’tan yaklaşık 700 bin lirayı geri vermesini istedi. İptalin gerekçesi, Saçılık’ın jandarmaya taş atarak karşı koymasıydı.
AİHM süreci
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 Temmuz 2000'de Burdur Cezaevi olayları sırasında zarar gören 24 kişinin açtığı davayı 5 Temmuz 2011’de sonuçlandırdı.
"Veli Saçılık davası" diye bilinen ve 24 kişinin başvurusuyla açılan davayı karara bağlayan mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
AİHM, Türkiye'yi 1 milyon 104 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.
Saçılık’ın İçişleri ve Adalet bakanlıklarına açtığı dava sonucunda kazandığı tazminatla ilgili de AİHM 14 Nisan 2015’te karar verdi, “Türkiye, Saçılık’a ödenen tazminatı geri isteyemez” dedi.
İçişleri Bakanlığı ise tazminatı, faiziyle birlikte 240 bin 320 TL olarak üç gün içinde geri ödenmesi için Kasım 2015’te icra işlemi başlatmıştı.
Saçılık, Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışıyordu. (Kaynak: Bianet)