Onay Akbaş: Kıyısız bir dalgayım

Ressam Akbaş, sergi isminde kendisinden yola çıkıyor.

Gülçin Gülan

 

Ressam Onay Akbaş’ın sanat yaşamı boyunca ürettiği eserlerden derlenen “Kıyısız Dalgalar” sergisi 19 Mart - 5 Mayıs tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’ne konuk oluyor. Doğup büyüdüğü Fatsa’da çizdiği desenlerle hayat yolunu da çizen Ahmet Onay Akbaş, bugüne kadar Türkiye ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkede 50’nin üzerinde kişisel sergi açar, çok sayıda karma sergiye, fuar ve bienale katılır, birçok özel koleksiyonda, müzede eserleri yer alır.

Özsezgin’e adanan sergi

Akbaş “Kıyısız Dalgalar”ı, ilk ve son ödülünün jürisinde bulunan, gazetemizin de aralarında bulunduğu birçok yayın organında sergilerinin eleştirisini yapan, 2016’da vefat eden Prof. Dr. Kaya Özsezgin’e adamış. Sergi adını kafasını kurcalayan “kıyısızlık” kavramından alıyor. Akbaş, “30 yıldır sanatçı olarak Paris’te yaşıyorum ama bir ayağım hâlâ İstanbul’da, dolayısıyla ne oraya ne buraya tam olarak basabiliyor, ait olabiliyorum. Ortada bir devinim var. Kıyıya sahip olmayan dalga gibiyim” diyor. Sergide yer alan tablolar; “Fareler”, “Ruh Çağıranlar”, “Korkuluklar”, “Kelebek Avcıları”, “Kuklalar”, “Sahte Peygamberler”, “Oyun- Oyuncak-İktidar”, “An ve Bellek”, “Bitmem(iş)lerim”, “Varoluş Karnavalı”, “Düşlemler” ve 2014’de Sedat Simavi Ödülü ile onurlandırıldığı “Dalga” serilerinden.

‘İktidar ve Soru’

Akbaş, “Her resim, hayatın dönüştürülmesi için uyarı ya da öneri niteliği taşır” diyor, primitif sanattan grafitiye uzanan bir figür anlayışıyla yaptığı tablolarında en trajik olayları bile ironik dille anlatmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Örneğin 2015’te yaptığı “İktidar ve Soru”da soru işaretinin kendisini insanın eline veriyor, açıkça. “Av Avcı Oyunu” tablolarında oyunun özünü av ve avcıyı aynı figürle resmederek anlatıyor. Akbaş, “Bu resimler ilk defa birbirlerini gördüler, İş Sanat’ın büyük çabasıyla bir araya geldiler” diyor. Akbaş’ın “Kıyısız Dalgalar” sergisine Özer Özsarı ve Ali Ozan Akın’ın hazırladığı video ve metinlerini beraber projeler ürettikleri, yaşamına tanıklık etmiş dostlarının yazdığı kapsamlı sergi kataloğu eşlik ediyor. Paris’te yaşayan yazar Nedim Gürsel de sergiyle ilgili, “Akbaş yeteneği ile hayal gücünü aynı potada eriterek kendi dünyasını yaratabilmiş özgün bir sanatçı... Paris’te yaşayan ve yaşamış Türk ressamlar içinde özel bir konumu var... Bu sergi Akbaş’ın neredeyse kırk yılı bulan sanat yaşamının bir dökümü sayılmalıdır” diyor.