On bini aşkın işçi ‘öldü geçti’
DİSK-AR raporuna göre, her 10 iş kazasından 9’u kayıtdışı. Resmi veriler, AKP döneminde 11 bin 282 kişinin iş kazasına kurban gittiğini ortaya koyarken kayıt dışı iş kazalarıyla birlikte ölüm sayısı on binlere ulaşıyor. Ölümlerin fazlalığı Başbakan Erdoğan’ın “Her ölüm tören mi düzenleyeceğiz. Ölmüştür geçmiştir” sözlerini yeniden hatırlatıyor.
cumhuriyet.com.trDİSK-AR’ın raporuna göre, iş kazalarının yüzde 90’ı kayıt dışı. Her 10 iş kazasından yalnızca biri SGK kayıtlarına yansıyor. TÜİK verileri, AKP döneminde 11 bin 282 kişinin iş kazalarına kurban gittiğini ortaya koyarken kayıt dışı iş kazalarıyla birlikte ölenlerin sayısı on binlere ulaşıyor.
Ekonomi Servisi - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı “Türkiye’de İş Cinayetleri Raporu”nda, iş kazalarının yüzde 90’ının kayıt dışı olduğu belirtildi. Rapora göre, Türkiye AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında ölümlü iş kazalarında açık ara önde. AB üyesi 27 ülke için ortalama ölümlü iş cinayeti oranı istihdam edilen 100 bin kişi başına 2.1 iken Türkiye’de bu oran 14.3. Yani yaklaşık 7 kat fazla. Raporda şunlara dikkat çekiliyor:
* Her 10 iş kazasından yalnızca bir tanesi SGK kayıtlarına yansıyor. İş kazalarında kayıt dışılık yüzde 90. Son yayınlanan SGK istatistiklerinde 2012 için iş kazası sayısı sadece 74 bin 871 iken TÜİK 2013 verilerine göre, bu rakam 706 bin olarak görülüyor. İki veri arasında zamansal uyumsuzluk bulunsa da aradaki devasa fark kayıt dışı iş kazalarının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
* TÜİK verilerine göre iş kazalarının sayısı SGK verilerinin yaklaşık 9.5 katı. Aynı veriye göre her 100 kayıtlı iş kazasının yaklaşık 1’i ölümlü olarak gerçekleşiyor. Her gün 20, yaklaşık her saat bir işçi hayatını kaybediyor.
* 2002-2005 yıllarında ortalama kayıtlı iş cinayeti sayısı 898 iken 2006-2012 yıllarında bu sayı 3’te 1 oranında artarak 1223’e ulaştı. Her üç kayıtlı iş cinayetine bir yenisi eklendi.
* AKP hükümetleri döneminde resmi rakamlarla 11 bin 282 kişi iş kazalarında hayatını kaybettiği belirtiliyor ancak kayıt dışı iş kazalarının oranları dikkate alındığında ölenlerin sayısının on binlerle anılacağı ifade ediliyor.
* Her 20 işçiden biri işe bağlı sağlık sorunu ile karşılaşıyor. İşe bağlı sağlık problemi yaşayanların sayısı 895 bin kişi. Çalışanların yüzde 80’i fiziksel sağlığını, yüzde 9’u ruhsal sağlığını olumsuz etkileyecek etmenlerle birlikte çalışıyor. Yüzde 19 kaza riski ile çalışırken yüzde 14 kimyasal madde, toz duman veya zararlı gazlara muhatap kalıyor.