‘Omuz omuza verelim’

2020-2021 dönemi memur toplusözleşmesiyle ilgili nihai kararı verecek hakem kurulunun tarafsız olmasını isteyen KESK, tüm kamu emekçilerini salı günü iş bırakmaya çağırdı.

Mustafa Çakır

Hükümet ile memur örgütleri arasındaki 2020-2021 dönemini kapsayan toplusözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle devreye giren ve nihai kararı verecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, dün akşam çalışmalarına başladı. İlk toplantı Sayıştay’da yapıldı. 28 Ağustos’a kadar kurulun çalışma takvimi oluşturuldu. Hizmet kollarıyla ilgili ay başından bu yana üzerinde uzlaşılan konular da hükümet tarafından kabul edilmediği için kurulun önünde yüklü bir gündem bulunuyor.
Yeni sürece ilişkin açıklama yapan KESK ise kamu emekçilerini 27 Ağustos Salı günü iş bırakmaya davet etti. Açlık sınırının 2 bin 100, yoksulluk sırınının ise 6 bin 800 lirayı aştığı, elektrikten doğalgaza, çaydan sigaraya, iğneden ipliğe kadar her şeye “fahiş” oranlarda zamların devam ettiğini hatırlatan KESK, gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda hükümetin 3 milyon kamu emekçisine, 2 milyon emekliye aileleriyle birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye “sefalet, yoksulluk, güvencesizlik” önerdiğine dikkat çekti.

G(ö)rev çağrısı
Hakem kurulunun tarafsız olmasının şart olduğuna da vurgu yapan KESK, buna karşın yasalara göre toplusözleşmede taraf olan hükümetin tarafsız olması gereken hakem kurulu üyelerinin çoğunluğunu belirlediğine işaret etti. Böyle bir kuruldan emekçilerin lehine karar çıkmasını beklemenin zor olduğuna işaret eden KESK, şu çağrıyı yaptı:
“Tüm konfederasyonları, sendikaları, hangi sendikanın üyesi olursa olsun ya da herhangi bir sendikanın üyesi olmasın tüm kamu emekçilerini bizi yok sayan, alay eden teklifler sunanlara karşı haklarımızı korumak için insanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek için salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak 1 günlük iş bırakmaya, omuz omuza vermeye g(ö)reve çağırıyoruz” denildi. 

 

TEKSTİLDE GREV RÜZGÂRI ESİYOR

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) arasında sürdürülen XXV. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı açıklandı. Müzakereler ise devam ediyor. Ancak 10 Eylül’e kadar anlaşma sağlanamadığı takdirde grev kararının uygulamaya konulacağı TEKSİF tarafından bildirildi.
Yünsa, Akın Tekstil, Vakko, Kordsa gibi şirketler konuyu Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmeye başladı. Yaklaşık 10 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri nisan ayında başlamıştı. l Ekonomi Servisi