Ölümüne kaçış

Libya’dan derme çatma teknelerle geçen salı ve çarşamba günü Akdeniz’e açılan 220 kişinin yaşamından endişe ediliyor.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa ülkeleri, Ortadoğu, Afrika bölgelerinden gelen savaş, çatışma, istikrarsızlık, yoksulluğun tetiklediği göç krizinde birbirlerini suçlamaya devam ededursun, Akdeniz’de sığınmacıların yaşamları pahasına “umuda yolculuğu” sürüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) açıklamasına göre, kurtarılan göçmenler yalnızca geçen salı ve çarşamba günü Libya açıklarında 220 kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etti, ocak ayından beri Avrupa yolunda hayatını kaybedenlerin sayısının ise bini aştığı belirtildi. Açıklamada “şoke edici” olarak nitelendirilen ölümlerin azaltılması için harekete geçme çağrısı yapıldı. Küresel çaptaki en tehlikeli göç rotalarından biri olarak bilinen Akdeniz’de Libya sahil güvenlik güçlerinin 8 binden fazla kişiyi BM tarafından ülkede kurulan tahliye noktalarına geri götürdüğü kaydedilirken yaz mevsinin gelmesi ile birlikte Akdeniz rotasını kullananların sayısında artış görüleceğine, kurtarma operasyonlarının artması gerektiğine dikkat çekildi.

‘Popülizm cüzamı’

İtalya ve Malta’nın geçen hafta Akdeniz’den kurtarılan göçmenleri taşıyan Aquarius adlı bir yardım gemisine limanlarını kapatması, önceki gün de başka bir gemiye ret kartını göstermesinin ardından Roma-Paris hattındaki kriz derinleşiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İtalya’nın gemiyi kabul etmemesini “sorumsuzluk” olarak nitelendirmesi ve partisi En Marche’ın (Yürüyüş) sözcüsü Gabriel Attal’ın İtalya’nın göç politikası hakkında “mide bulandırıcı” ifadelerini kullanması, iki ülke arasında gerilime neden olmuştu. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüşen Macron’un “incitmek istemedim” sözleri gerilimin bittiği yorumlarına neden olmuştu. Macron önceki gün ise isim vermeden ABD ve İtalya’yı eleştirerek popülizm ve milliyetçilik hakkında “Görüyorsunuz her yerde bir cüzam gibi çoğalıyor. Bir daha asla ortaya çıkmaz dediğimiz ülkelerde bile. Bunlar arasında en kötü şeyleri yapan ve hiç kimsenin bundan rahatsızlık duymadığı dostlar ve komşular bulunuyor” dedi.

‘Geveze Macron...’

Macron’un son eleştirilerine, İtalya’dan sert tepki geldi. İtalyan yetkililer Macron’a “geveze ve münasebetsiz sözleriyle” yanıt verdi. İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’den “Macron hakaret etmeyi bırakıp, çenesini İtalya’ya son yıllarda gelen binlerce göçmeni ülkesine almak için kullanırsa daha iyi olurdu” çıkışı geldi. Salvini, “Biz cüzzamlı popülistler olabiliriz. Ancak ben sadece limanlarını açanlardan ders alırım” dedi.

Merkel, Suriye uyarısı yaptı

Avrupa Birliği ülkeleri, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in daveti üzerine yarın iltica ve göç konusunu Brüksel’de masaya yatıracak. Mini zirveye Almanya, Fransa, İspanya, Malta’nın da aralarında bulunduğu 16 ülke liderinin katılması bekleniyor. Kaçak göçmenlere yardım edenlere ceza verilmesini öngören tasarıyı onaylayan Macaristan ve yine göçmen karşıtı Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya’nın zirveye katılmayı reddettiği açıklandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Lübnan ziyaretinde yaptığı açıklamada “Göçmenlerin dönmesi için Suriye’de şartların henüz olgunlaşmadığına” dikkat çekti. AB zirvesinde sığınmacı krizini tümüyle sona erdirecek bir kararın çıkmasının zorluğuna işaret etti.

'Gelirseniz tutuklarız'

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Libya açıklarında 226 sığınmacıyı kurtaran Alman sivil toplum kuruluşları Mission Lifeline ve Sea- Eye’ı sert bir dille uyardı. Salvini, yardım kuruluşlarına ait iki gemiye İtalya’da bir limana yanaşmaları hâlinde el koyulacağını, çalışanların da tutuklanacağını savundu