Ölüme uçuyoruz

Havacılık sektörü altyapısız büyüyor, pilotlar sefere yorgun çıkıyor.

cumhuriyet.com.tr

Uzmanlar, Türkiye’nin yurtdışına gönderdiği uçakların güvenliğini gözetmediğine dikkat çekerek personel eğitiminin yetersizliği, aşırı iş yükü, denetimsizlik ve altyapısız büyüme gibi nedenlerle her an büyük bir kaza olabileceği uyarısında bulunuyor. En ciddi uyarı ise tecrübeli kaptan pilot Bahadır Altan’dan: “Yorgun uçuyoruz!”

Lübnan’da kaçırılan 2 Türk pilotun gergin bekleyişi sürüyor. Farklı görevlerden havayolu personelinin oluşturduğu Gökkuşağı Hareketi, başlattığı “siyah kurdele” eylemiyle, kaçırılan pilotların durumuna dikkat çekmeye çalışıyor. Hareketin sözcülerinden Bahadır Altan, pilotların kaçırılma olayının, Türkiye’nin izlediği dış politikanın doğal bir sonucu olduğunu belirterek söze başlıyor: “Ama Türkiye’nin izlediği ‘bu olayı büyütmeyelim’ tepkisini çok yanlış buluyoruz. Kaçırılan pilotlara, meslek grupları, aileler ve toplum sahip çıkmıyor. Bu nedenle bu olay giderek normalleşiyor. İleride hiç beklenmeyen yerlerde, farklı kaçırma eylemleri olabilir. Kendimizi güvende hissetmiyoruz.”

Altan, yaşadıkları güvensizliğin nedenini ise şöyle anlatıyor: “Türkiye, yurtdışına gönderdiği havayolu personelinin güvenliğini gözetmiyor. Yalnızca oteli ayarlamakla bu iş olmaz, tehdit altındaki bölgelerde güvenliğimiz sağlanmalı. Türkiye’de çok sık uçak kaçırılabilmesinin nedeni de bu caydırıcı önlemlerin alınmaması. Neden İsveç Havayolları uçakları bu kadar sık kaçırılmıyor?”

Altan, Türkiye’de sivil havacılık otoritelerinin, hükümete yakınlığı nedeniyle denetimlerin gereğinin yapılmadığına, göz yummaların da olduğuna işaret ederek “Ben bazı kayıtlardan değiştirildiğini bile biliyorum” diyor.

 

Günde 18 saat

Türkiye’de özellikle son yıllarda uçuş güvenliğinin de olmadığına dikkat çeken Bahadır Altan, şöyle devam ediyor: “Bir pilotun günlük çalışma süresi 14 saat. Ve bazı durumlarda 18 saate kadar çıkabiliyor. Diğer yandan bir pilot, yorgun olduğu durumlarda, ‘sorumlu kaptan pilot kararını’ kullanıp mesaisini uzatmama hakkına sahiptir. Ama Avrupa’da bu kararı veren pilot, uçuş emniyetini önemsediği için ödüllendirilirken Türkiye’de ise pilottan savunma alınıyor. Bu nedenle birçok pilot, yorgun olsa da sefer yapıyor.

Öte yandan Türkiye’de uçak alımları her geçen gün artıyor, havacılık sektörü büyüyor ama altyapısız büyüyor. Uçak başına faal uçucu sayısı düşüyor, daha fazla kâr için minimum ekiple çalışılıyor. Bu nedenle de pilot da dahil uçuş ekibi, izinsiz çalışıyor. Bu büyük bir tehlike.”