Ölüm üçgeni: İşsizlik yoksulluk, çaresizlik
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 8 işçinin öldüğü Şırnak’taki madeni inceledi: Kaza olmaması mucize, iş güvenliği sıfır.
Mustafa Çakır
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinden oluşan heyet, 8 işçinin yaşamını yitirdiği Şırnak’taki asfaltit ocağında inceleme yaptı. İnceleme sonrasında rapor hazırlayan heyette yer alan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi ve Dev-Maden- Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, izlenimlerini aktardı. Görgün’ün izlenimleri şöyle:
- Asfaltit ocaklarında kömür dikine doğru iner. Yatay değildir. Derinlere iner. Bu ocağın normalde “kapalı sistemle” işletilmesi gerekir. Ancak açık olarak işletilmiş. Yüzey madenciliği yapılmış. Bunun için de aşağıya inerken, teraslama denilen şevlerin olması lazım. Ancak bu bile yapılmamış.
- Aslında madenlerin hepsi kamunun malı. Bu bölge önceden kamudayken, 1998 yılında özel sektöre devredilmiş. Havzada birçok özel firma var. Bu maden de uzun süre kapalı kalmış. Maden kaçak deniliyor ancak nisan ayında ihalesi yapıldığı bilgisi de var. İhaleyi bir firma almış.
- Bu ocakta iş cinayeti olması değil, olmaması mucize. Kömürün cinsi, ocağın yapısı dikkate alındığında göçük olacağı çok belli. Çünkü iş güvenliği diye bir şey yok. Havzada özel sektöre devredildiği 1998 yılından sonra 150’nin üzerinde ölüm meydana gelmiş.
- Bölgede yoksulluk ve işsizlik Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Yoksulluk, çaresizlik kıskacındaki insanlar çok kötü koşullarda çalışıyor.
Sigorta yok
- Havzada çalışanların büyük bir bölümü köylüler. Firma burayı alıyor, taşerona veriyor. Taşeron da oradaki köylüler. Arkadaşını, akrabasını getirip çalıştırıyor. Teknoloji yok, deneyim yok!
- İşçiler kaçak çalışıyor. Sigorta yok. Kamu görevlileri de baskılar nedeniyle görevini yapamıyor.