Ölüm orucu sona erdi
Kırklareli Gazi Osman Paşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi'nde, geçici ikamet adresi verilmemesi ve serbest bırakılmamaları gerekçesiyle ölüm orucuna başlayan İran ve Afganistan uyruklu 5 kişi ölüm orucunu sona erdirdi. Kırıkkale Valiliği, Merkez'de 'bazı yabancıların kamp personeli tarafından kötü davranışlara maruz bırakıldığı' iddialarının araştırıldığını açıkladı.
cumhuriyet.com.trKırklareli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 5-8 Eylül 2008 tarihleri arasında yazılı ulusal basın ve internet ortamında, Gazi Osman Paşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi ile ilgili olarak yer alan ''isyan çıkan kamptaki mültecilerin ölüm orucu başlattığı, bazı yabancıların kamp personeli tarafından kötü davranışlara maruz bırakıldığı ve kampta çok kötü şartlar altında barındırıldıklarına'' dair olumsuz haber ve iddiaların titizlikle incelendiği bildirildi.
Valilik açıklamasında, Gazi Osman Paşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezinin, ilk kuruluş aşamasında Bulgaristan'dan göç eden soydaşların barınabilecekleri bir göçmen kampı olarak hazırlandığını, Yugoslavya'nın dağılması sürecinde meydana gelen iç karışıklık sırasında Türkiye'ye sığınan Bosnalı ve Kosavalıları misafir etmek için kullanıldığını hatırlattı.
Merkezin misafirhane mimarisinde inşa edildiğini bildiren Valilik, ''Buradan anlaşıldığı üzere, iddia edildiği gibi Barınma Merkezimiz hiçbir şekilde insanların soyutlanması, dışlanması amacıyla veya hapishane benzeri hürriyetin kısıtlandığı bir yer değildir'' görüşüne yer verdi.
Valilik, 27 Ağustostae ölüm orucuna başladıkları bildirilen İran uyruklu Muhammad Jaber Ali Pour, Raha Hosseızadgan, Zahra Nasırı Seıghalan, Latıfe Derya Neverdı'nın bir gün sonra, Afganistan uyruklu Abdullah Muhammed Ebu Seba Kazımını ise 10 Eylül'de ölüm orucunu sona erdirdiğini bildirdi. Valilik açıklamasında, sağlık kontrolünden de geçirilen bu kişilerin normal kamp yaşantılarına döndükleri kaydedildi.
Kamplarda kalan kişilerin, yatak takımlarının, belli aralıklarla özel olarak kampa alınan çamaşır makineleri ile temizlendiğini, kişisel temizlikleri ve barındıkları yerler için gerekli temizlik malzemelerinin de ihtiyaç talebi olduğunda anında karşılandığı ifade edildi.
Merkezde barındırılanlara mevsimine göre, her gün kalori hesabı yapılarak değişik 3 öğün yemek hazırlandığının belirtildiği valilik açıklamasında, ''Merkezimizdeki revirimizde Devlet Hastanesinden her gün gelen doktorlarca rahatsızlığını beyan eden tüm yabancı misafirlerimizin ilk muayeneleri yapılmakta, ilaçları ilimizde bulunan eczanelerden temin edilerek görevlilerce verilmektedir.''