"Ölüm geliri almayı hak ediyorlar"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 19 işçinin ölüm geliri almayı hak ettiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Marmara ve Boğazları Belediyeleri Birliğinin Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi'ndeki Marmara Salonunda düzenlediği ''Stratejik Kent Yönetimi'' toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dinçer, bir gazetecinin, ''Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 19 işçinin ailelerine yönelik ne tür adımlar atılacağına'' ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Ben bu konuda adli makamların ve işletme sahiplerinin ne tür bir telafi çalışması yürüteceklerini bilemem ama biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu olarak işçilerimizin tamamının durumunu inceledik. Buna göre, 19 işçimiz ölüm geliri almayı hak ediyor. Kendilerine aylık olarak mevcut aldıkları maaşın yüzde 70'i oranında ölüm geliri vereceğiz. Ayrıca işçilerimizden 15 tanesi prim ödeme gün sayıları da hesap edilerek emeklilik maaşı almaya hak ediyor. 15 işçimize de emeklilik maaşı vereceğiz. Hem emeklilik maaşı, hem de ölüm geliri vereceklerimizden hangisi daha yüksekse onu ödeyeceğiz, diğerinin de yüzde 50'sini ödeyeceğiz. Dolayısıyla her halukarda orada vefat eden işçilerimizin mutlaka eş ve çocuklarına gelir temini yapıyoruz. Cenaze masraflarıyla ilgili de Sosyal Güvenlik Kurumunun bir ödemesi olacak. O açıdan bakıldığında biz işçilerimizin ailelerini Sosyal Güvenlik Kurumu olarak mağdur etmeyeceğiz.''

Dinçer, maden ocağında halen çalışmakta olan işçilerin iş akitlerinin feshedilmesi durumuna ilişkin de çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, ''Biz işverenin iş akitlerini feshetmeyeceğini bekliyoruz ve tavsiye ediyoruz. Çünkü orada ileride eksikleri giderdiği zaman üretim yapmaya devam etmeyi düşünüyorsa, hazırlık aşamasında aynı işçileri hazırlıkları tamamlamak üzere kullanmak durumunda kalacak. Tavsiyemiz, işçilerimizi mağdur etmesinler ve çalıştırmaya devam etsinler'' diye konuştu.

Dinçer, maden ocağı işletmesinin kapanması ve işçilerin iş akitlerinin feshedilmesi durumunda yaklaşık 130 işçiye işsizlik ödeneğinden ödeme yapılacağını bildirdi.
''Türkiye'deki diğer madenlerde de bazı eksiklikler var. Bu konuda bir çalışma yapılacak mı, parlamentoda bir çalışma yapılacak mı?'' sorusu üzerine Dinçer, parlamentoda yapılacak çalışma konusunda herhangi bir tahmini olmadığını belirterek, böyle bir çalışmaya katkılarının olumlu olacağını söyledi.
 

İşçi ve işverene çağrı

Maden işletmeciliğinin riskli, iş kazalarının çok olduğu ve ölümlü kazaların da yüksek olduğu sektörlerden biri olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu açıdan bakıldığında biz zaten madencilik sektörünü bir proje olarak yürütüyor ve iş kazalarının azaltılması konusunda çaba sarfediyoruz. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda konuyla ilgili bütün aktörleri bir araya getirdik ve sorunun ayrıntılı bir analizini yaptık. İşçi sendikaları, işveren sendikaları ve konfederasyonları, maden mühendisleri odası, bakanlığın ilgili uzmanları bir araya geldi, madencilik sektöründeki kazaların sebebini analiz ettik. Gördüğümüz şu, daha çok tahkimattan ve havalandırmadan kaynaklanan kazalar var. Buna ilave olarak daha çok işletme hatalarından kaynaklanan sorunlar var. Bunu proje olarak yürütüyoruz. Bütün madenler denetimimiz altında. Kamuoyundan ve ilgili aktörlerden ricam şu, işçilerimiz bu konunun önemli olduğunu, insan canının ikame edilebilecek başka hiçbir karşılığı olmadığını görmeli ve bir sorumluluk içinde hareket etmeli. İşverenlerimiz iş güvenliği tedbirlerini alarak yapacakları masrafın tedbir almadan karşı karşıya kalacakları zayiattan binlerce kez düşük olduğunu fark ederek hareket etmeli. Tarafları bu konuda kültür ve bilinç oluşturmaya davet ediyorum. Hep birlikte bu sorunu çözeceğiz.''