'Ölenlerin hepsi yeşil kartlı köylüler'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu içinde Uludere ile ilgili oluşturulan Alt Komisyon Aselsan, TİB raporlarının yanı sıra, dün komisyona ulaşan İçişleri Bakanlığı raporunu inceledi. Bakanlık raporunda, yerel askeri birimlere operasyonla ilgili bilgi verilmemesi eleştirilirken, MİT'ten Genelkurmay'a Kasım Aralık arası 10 raporun gittiği kaydedildi.

cumhuriyet.com.tr

İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na gönderilen Uludere olayıyla ilgili raporunda, 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği olay “yaşam hakkı ihlali” olarak nitelendirilirken, olaydan, yerel askeri ve mülki idare ile istihbarat paylaşımına gitmeyen “sıralı üst komutanlıkların sorumlu olabileceği” saptamasına yer verildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komiyonu bünyesinde Uludere’de olayıyla ilgili oluşturulan alt komisyon, Aselsan tarafından olayla ilgili hazırlanan rapor, TİB’den gelen telefon görüşme kayıtları ile dün İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin olaydan sonra hazırladığı raporu inceledi. Komisyon üyelerinin verdiği bilgiye göre İçişleri Bakanlığı müfettişlerininin yaklaşık 200 sayfalık raporunda, Genelkurmay Başkanlığı’nın “sınırötesi operasyon” kapsamında gerçekleştirdiği operasyon ve insansız hava aracı talebinin yerel askeri birim olan  23. Tugay Komutanlığı tarafından gelmediği ifade edildi.  Raporda, sadece “heron” görüntülerine dayanılarak operasyon yapılmasının hatalı olduğu eleştirilerek, şu saptama ve değerlendirmelere yer verildi:

Operasyonlardan vazgeçildi: Daha önceki benzer olaylara bakıldığında, bu insanların sınır ticareti yapan insanlar olduğu düşünülmüş ve operasyonlardan vazgeçilmiştir. Bu olayda, sınırı geçen yük hayvanı ve insanların olduğu görüldüğü halde, sınır ticareti yapan köylüler olup olmadığı konusunun yerel unsurlara danışılmaması büyük bir hatadır.

Sıralı komutanlıklar: Heron görüntülerini değerlendiren birimin de bu konuda bir ihmal içinde olduğu ve bu hususların tümünün sıralı komutanlıklar çerçevesinde araştırılmalıdır.
Hepsi yeşil kartlı: Bu olay bir yaşam hakkı ihlalidir. Ölen 34 kişinin hiçbirisi terör örgütü üyesi değildir ve köyün tamamı da yeşil kartla sahibi olup geçimlerini sınır ticareti ile sağlamaktadır.

İstihbarat paylaşımı yok: Sadece heron görüntülerine dayanarak, değil, yerel unsurlara danışılmaması ve yerel unsurlarla istihbarat paylaşılmaması hatadır.

Acil müdahaleye gerek yoktu: Toplanan grubun, en yakın askeri noktaya en az 1 saatten önce ulaşılamayacağı, dolayısıyla acil müdahaleye gerek olmadığı anlaşılmaktadır. Ateş emri verilmeden önce yerel komutanlıklardan bilgi alınmadığından, yerel komutanlıkların sorumluluğu olamayacağı, üst komutanlıkların, “sıralı bir biçimde sorumlu olabilecekleri” düşünülmektedir.

Acil yardım gecikti: Son bombalamadan sonra olay yerine köylülerin gittiği anlaşıldığına göre, acil  yardım merkezine müdahale için bir talimat verilmediği anlaşılmaktadır.
PKK’li yok: 27 Kasım-28 Aralık arasında MİT kaynaklı, 10’a yakın istihbarat bilgisi Genelkurmay’a bildirilmiştir. Bu istihbarat bilgilerinden 7’si Aralık ayında gönderilmiştir. 28 Aralık’taki İHA görüntülerinde, grup içinde PKK’li olup olmadığı konusunda spesifik bilgi olmadığı anlaşılmıştır. 21 Aralık’ta MİT raporunda PKK mensubu SAit kod adlı kişinin bilgi topladığı yer almıştır.


‘Hata kabul edilmeli, Başbakan ailelerden özür dilemeli’

CHP’li Komisyon Üyesi Malik Ecder Özdemir, İçişleri Bakanlığı raporunun, olayda yakınlarını yitiren köylülerin iddialarını doğruladığına dikkat çekerek, “İçişleri Bakanlığı, aslında yapılması gereken her türlü soruşturmayı yapmış ve yeterince bilgiye ulaşmış durumda. Bence komisyon bu saatten sonra, vakit kaybetmeden ‘atış serbest’ diyen, komuta kademesi her kimse, oradan bir yetkiliyi çağırıp komisyona, başka bir ibstihbarat bilgisi var mı diye sormalıyız” dedi. İçişleri raporunun da  “PKK’li olmadığı” görüşünü doğruladığını belirten Özdemir, TSK’nin bile bile kendi insanlarını bombalamayacağını belirterek “Başbakan yanıldıltığını kabul edip, ölenlerin yakınlarından ve milletten özür dilemelidir, bu bir hataydı demelidir” görüşünü dile getirdi.

CHP’li diğer komisyon üyesi Levent Gök de raporların, CHP olarak baştan beri dile getirdikleri görüşleri doğruladığını söyledi.