Öldükleriyle kaldılar
10 işçiye mezar olan Torun Center ruhsatını aldı.
Özlem Güvemli / Cumhuriyet
TOKİ tapuyu devretti
Ali Sami Yen Stadı ve yanındaki tarihi likör fabrikasının üzerinde bulunduğu 60 bin metrekarelik arazi TOKİ tarafından gelir paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarılmıştı. 2010 yılının Nisan ayında açılan ihaleyi Nurol Gayrimenkul ve Aşçıoğlu İnşaat ortak girişimi 416.5 milyon lira ile kazandı. TOKİ verilen teklifi az bulduğu için ihaleyi iptal etti.
Mayıs 2010’da ikinci kez açılan ihaleye tek başına girerek 461.5 milyon teklif veren Aşçıoğlu aldı. Aşçıoğlu aynı yılın ekim ayında Torunlar Gıda ve Kapıcıoğlu İnşaat ile ortak oldu. Daha sonra Torunlar büyük ortak konumuna geldi. TOKİ, Mart 2013’te 520 milyon lirasını peşin alarak projeden çekildi. Arazinin tapusu 6 Eylül 2014’te meydana gelen asansör faciasından sonra sorumluluğun kimde olduğu tartışmaları sürerken TOKİ tarafından kasım 2014’te Torunlar GYO’ya devredildi.
Projenin tek sahibi olarak kalan Torunlar GYO, tapuyu alınca neredeyse hiç durmayan inşaat çalışmaları için ruhsatını yenilemek üzere hemen Şişli Belediyesi’ne başvurdu. İlçe belediyesi de yaptığı incelemeler sonucunda tartışmalı inşaata geçen günlerde ruhsatını verdi.
Engeller tek tek aşıldı
10 işçiye mezar olan inşaatın önünde artık hiçbir engel kalmadı. Faciayla ilgili dava sürüyor ancak firma yetkilileri yargılanmıyor. Çünkü olayın ardından başlatılan soruşturmada Torunlar GYO’nun sahibi, Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun ile Mehmet Torun ve Emre Torun’un da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında takipsizlik verilmişti.
Ali Sami Yen Stadı’nın yıkılarak yapılması planlanan rezidanslar için gerçekleştirilen imar planı değişiklikleri de mahkemelik olmuştu. 2007 tarihli plan değişikliğine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2008 yılının Mart ayında dava açtı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda yapılaşma yasağı bulunan ve afet sonrası bölgenin tek toplanma alanı olan parselin plan değişikliği ile inşaata açılması sakıncalı bulundu. Ancak plan değişikliğine gidilerek yargı kararı geçersiz hale getirildi. Yeni plana açılan dava da sürüyor. İmar planının değiştirilmesinin gündeme geldiği 2008’den beri arazinin yeşil alan ve deprem sonrası toplanma alanı olarak değerlendirilmesi için mücadele veren dönemin CHP’li Şişli Belediyesi meclis üyeleri de konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme 2011’de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak sonrasında yapılan plan hülleleri ile proje kılıfına uyduruldu. 2008’den beri bu projeye karşı 10’a yakın dava açan eski meclis üyesi Dursun Çaltı’nın ruhsatın iptali için Şişli Belediyesi’ne açtığı dava sürerken belediye, değişen tapu ile birlikte ruhsatı da yenilediği için bu dava da konusuz kaldı.