Olağanüstü yasak

Başb akanlık, RTÜK Yasası’nın “Olağanüstü dönemde yayınlar” başlıklı 7. maddesi uyarınca, olayla ilgili haberlere yayın yasağı getirdi. Başbakanlık söz konusu yasağı en son Dışişleri’ndeki Suriye toplantısının kayıtlarının sızması üzerine getirmişti.

cumhuriyet.com.tr

Başbakanlık, Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin haberlere geçici yayın yasağı koydu. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan imzasıyla RTÜK’e gönderilen yazıda, “İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde bir savcının rehin alınmasının anılan hüküm kapsamında olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla alakalı geçici yayın yasağı makul görülmüştür” denildi.

Yazıda, kararın RTÜK Yasası’nın 7. maddesinde yer alan “milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir” hükmü uyarınca alındığı belirtildi. Karar, TV kanallarına bildirildi. Kararın bildirilmesinden sonra saat 15.10’dan itibaren televizyonlarda İstanbul Adliyesi’ne ilişkin hiçbir haber yayınlanmadı.

Yayın yasağı, TV’lerden haber akışını kesince, vatandaş sosyal medyaya hücum etti. Başta Twitter ve Facebook olmak üzere tüm iletişim ortamları çok yoğun kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar da, “TV’lerde haber yok, bari bir açıklama yapın” diye tepki gösterdi.

 

12 Eylül’den sonra ilk kez BBC

RTÜK yasağından yabancı TV’ler etkilenmedi. CNN ve BBC gibi kuruluşlar, canlı yayınlarla gelişmeleri duyurdu. Yayın yasağı saat 21.30 sıralarında İstanbul Emniyet Müdürü ve cumhuriyet başsavcısı’nın yaptığı açıklamaların naklen yayınlanması ile bitti. Bir gazeteci, “En son 12 Eylül’de BBC’den haber almıştım, o günden beri haber almak için BBC’yi açtığımı hatırlamıyorum” diye tepki gösterdi.