Okyanuslar tehlike altında
Okyanuslardaki mikroorganizmaların küresel ısınma yüzünden yok olmaya başladığı açıklandı.
cumhuriyet.com.trNature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, okyanuslardaki phytoplanktonların sayısı ısınmanın etkisiyle azalıyor. Bu canlıların 1899 ile 2008 yılları arasında yüzde 40 oranında yok olduğu kaydedildi.
Araştırmayı kaleme alan bilim adamı Daniel Boyce, phytoplanktonların yok olmasının, deniz ekosistemi için felaket anlamına geldiğini ifade etti.
Araştırmaya okyanuslardaki büyük yırtıcı balıkların azalması üzerine başladıklarını anlatan Boyce, şunları söyledi:
"Karada ağaçlar ne anlama geliyorsa, okyanus ve denizlerde de phytoplanktonlar o demektir. Okyanuslardaki gıda zincirinin ilk halkasıdırlar. Güneş ışınlarıyla enerji üretir ve okyanusu beslerler. Onların çok olması, okyanusların, iklimlerin, mevsimlerin, balıkların, canlıların kısaca dünyamızın sağlıklı olması anlamına gelir."
Isısı yükselen okyanuslarda durağan katmanlar oluştuğunu, bu yüzden phytoplanktonların beslenemediğini ifade eden bilim adamı, bu şekilde devam ederse bu canlıların 300 yıl sonra tamamın yok olabileceğini kaydetti.
Akdeniz'deki biyofarklılık da tehdit altında
İspanya'daki Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi (CSIC), Akdeniz'deki biyofarklılığın büyük tehdit altında olduğunu açıkladı.
Dünyanın farklı bölgelerindeki denizlerde 10 yıldır yürütülen araştırmanın sonucu "Plos One" adlı derginin özel sayısında yayımlandı. Bilim adamları, iklim değişikliğinin yarattığı sıcaklık artışı, kirlenme ve canlıların gelişmesini sağlayan çevre koşullarındaki bozulmadan dolayı dünyada biyofarklılığın en çok tehdit altında olduğu deniz olarak Akdeniz'i gösterdi. Akdeniz'in ardından tehlike sinyalleri veren bölgeler Meksika körfezi ve Çin denizi olarak ifade edildi.
CISC'e bağlı çalışan bilimsel araştırma uzmanlarından Marta Coll, "Büyük olasılıkla Akdeniz'deki bu tehdit, iklim değişikliği ve çevre şartlarının kötüleşmesinden dolayı gelecekte çok daha büyüyecek" dedi.