"Okuma yazma öğrenene 1 ton kömür"
Konya'nın Sarayönü ilçesinde açılan kurslara katılarak okuma-yazmayı öğrenenlere, 1 ton kömür verilecek
cumhuriyet.com.trSarayönü Kaymakamı Kemal Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan ''Ana-Kız Okuldayız Kampanyası'' çerçevesinde Sarayönü'nde de önemli çalışmalar başlattıklarını söyledi.
İlçede açtıkları okuma-yazma kurslarına katılımın artırılabilmesi için kursiyerlere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Tarım İlçe Müdürlüğü öncülüğünde birtakım hediyeler ve ödüller vermeyi düşündüklerini ifade eden Yıldız, ''Bu çerçevede kursa katılan ve okuma yazmayı öğrenen her kursiyerimize 1 ton kömür, hastası olanlar için ücretsiz sağlık hizmeti, hayvanı olanlar için de ücretsiz veterinerlik hizmeti vereceğimizi duyurduk'' dedi.
Yıldız, ayrıca her kursiyere 5'er adet fidan dağıtacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Sağlık hizmeti çerçevesinde doktorlar, kursiyerlerimizin ayağına kadar gitmek suretiyle ihtiyaçları temin edilecek. Gerekirse hastanelere yönlendirilerek tedavilerinin tamamlanması sağlanacak. İlçemizde hayvancılık oldukça yaygın. Bu doğrultuda vereceğimiz veterinerlik hizmeti kapsamında da kursiyerlerimizin hayvanlarının aşılarını ücretsiz olarak yapacağız. Sağlık muayenelerini yaptıracağız. Aynı zamanda her kursa katılana 5 fidan vererek ağaçlandırmaya da katkıda bulunmayı düşünüyoruz.''
''Kursa katılımda bir patlama oldu''
Katılımın az kalacağı konusunda korkularının olduğunu ancak gelen taleplerin kendilerini sevindirdiğini dile getiren Yıldız, Sarayönü'nde son 7 yılda açılan kurslarda her yıl ortalama 50 kursiyere okuma-yazma belgesi verildiğini, bu yıl başlattıkları proje çerçevesinde ise kurslara katılım noktasında adeta bir patlama yaşandığını bildirdi.
Taleplerin fazla olması nedeniyle şu ana kadar 24 kurs açtıklarını anlatan Yıldız, şöyle devam etti:
''Bu kurslarda ders gören öğrenci sayısı 345'e ulaştı. Bunların 85'i erkek kursiyer. Amacımız ilçede 7'den 70'e herkesin okuma yazmayı öğrenmesini sağlamak. Dersleri okullarımızda vermeye çalışıyoruz. Okullarda veremediğimiz durumlarda, dersleri camilerde, hatta kahvehanelerde dahi vermeyi düşünüyoruz. Okuma yazma bilmeyen tek kişi olsa dahi gerekirse evinde de olsa evinde ders vereceğiz. İlçe merkezinin dışında şu anda 7 köyümüzde kurs açtık. Talepler çok fazla. Kurslara yazılanların sayısı her geçen gün artıyor.''
80 yaşında kursa katılanlar var
Kurslara genelde eşiyle, torunuyla, çocuğuyla gelen anne ve ninelerin olduğunu dile getiren Yıldız, ''70 yaşında, hatta 80 yaşında kurslara katılanlar var. 70 yaşındaki insanı zorla biryere götüremezsiniz. Belli ki onlar da bu okuma isteğiyle geliyor. Kömür yardımının insanları öğrenmeye teşvik edeceğini düşünüyorum. O başlangıçta 'itici güç olsun' diye yapılmış bir jestti. Vatandaşlar da bu jesti gördü'' diye konuştu.
Yıldız, kursiyerlerin, kömür veya sağlık hizmeti hediyesi gibi ödüllerden ziyade okumaya odaklandıklarını gördüklerini belirterek, kurslara gelenlerin 'Verdiğiniz yardımın hiçbir önemi yok. Okuma yazmayı öğrenmemiz lazım' dediğini bildirdi.
Kursa eşi ile katılan 44 yaşındaki İdir Kandemir, otobüslerde, resmi kurumlarda, kahvede, hastanede, markette, her yerde okuma yazma bilmemesinin zorluğunu çektiğini bildirdi.
Bu yüzden eşiyle birlikte kursa katılmaya karar verdiklerini dile getiren Kandemir, okuma-yazmayı öğrenme arzularının, kendileri için kömür yardımından daha önemli bir etken olduğunu bildirdi.