Okullar buhar oldu

Eğitim alanı olarak ayrılan parsellere okul yaptırmak kaydıyla rezidanslar inşa eden müteahhitler binaları bitirdi, protokolü unuttu.

Özlem Güvemli / Cumhuriyet

İstanbul’un birçok ilçesinde imar planlarında eğitim tesisi alanı olan parsellerde, özel emsal artışı izinleri verilerek değişiklikler yapıldı. Teklifi sunan firmayla İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokoller imzalanarak tamamen kaldırılan ya da kısmen azaltılan eğitim tesisi alanları karşılığında, yüklenici firmalara okul yapıp bakanlığa bağışlamaları kaydıyla plan değişikliğine onay verildi. Bu okulların peşine düşen İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, söz konusu protokollerin birçoğunun gereğinin yerine getirilmediğini tespit etti. Firmalar konutlarını, rezidanslarını yapıp satışlarını bile gerçekleştirmelerine karşın meclis kararı gereği yapılıp teslim edilmesi gereken okulların ortada olmadığına dikkat çeken Sağ, “O bölgedeki çocuklar daha uzak okullara gitmek zorunda bırakıldı” dedi.

Yapılan tespitlere göre protokollere uymayan inşaat projeleri şöyle: 4 Üsküdar Bulgurlu Mahallesi’nde Saf Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Ticaret AŞ tarafından 32 derslikli bir ilköğretim okulu yapılması gerekiyordu. Ancak parseller üzerindeki Ak-Asya isimli AVM ve rezidans projesinin tamamlanmasına karşın okul hâlâ ortada yok. 4 Kartal Petrol İş Mahallesi’nde 2008 yılında İstanbul Valiliği ile ilgili firma arasında yapılan protokolle 24 derslikli bir okulun yapılarak kamuya bağışlanacağı konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak okul hâlâ yapılmadı. 4 Avcılar Cihangir Mahallesi’nde 2 dönümlük araziye meslek lisesi yapılması hedeflenirken, parselin bir kısmı 2010 yılında Ticaret+Hizmet alanına dönüştürüldü. Aşkın Turizm İşletmeleri ve İnşaat Ticaret Anonim Şirketi adına kayıtlı olan arazi için plan notuna “Minimum 40 derslik Turizm Meslek Lisesi yapılarak kullanımına hazır halde Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmeden 21620 parsel iskân edilemez” notu eklendi. Parsel iskân edilip inşaat yapıldı ama okul yine yapılamadı.