"Okullar 66 aya uygun değil"
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri, yurdun dört bir yanından topladıkları "4+4+4 yasası iptal edilsin" talepli 250 bin imzayı TBMM'ye sundu.
cumhuriyet.com.tr4+4+4’ün birinci ayında Halkevleri tarafından hazırlanan “Okul Durumu Aylık Raporu”nda “Sınıfların yüzde 63’ünün mevcudunun 24’ün üzerinde olduğu, okulların yüzde 68’inde tuvaletlerin, yüzde 82’sinde ise sıraların 72 ay öncesindeki çocuklar için uygun olmadığı” kaydedildi.
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri, 4+4+4 yasası iptal edilsin talebi ile tüm yurtta topladıkları 250 bin imzayı TBMM Başkanlığı’na sundu. Eğitim Hakkı Meclisleri ayrıca, sistemin uygulandığı ilk bir ayda, 17 Eylül - 17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdikleri okul denetimlerinin sonuçlarını TBMM Dikmen Kapısı’nda rapor olarak açıkladı.
Sınıfların yüzde 63’ünün mevcudu 24 öğrenciyi aşıyor
Denetimler sonucunda “1. sınıfların yüzde 22’si 35-45 kişilik, yüzde 10’unun ise 45-60 kişilik mevcuda sahip olduğu” belirlendi. Raporda “Bilimsel standartlara uygun sınıf mevcudu 24’tür. Bu standart yüzde 37’nin altında kalmaktadır. Birinci sınıflarda ideal sınıf mevcudunun geçen yıllara göre iyileşmiş görünmesinin nedeni laboratuvar ve kütüphanelerin sınıfa çevrilmesi, okulların bodrum katlarında yeni derslikler oluşturulması, bahçelerinde prefabrik sınıfların yapılmasıdır” ifadeleri kullanıldı. Rapora göre, okulların yüzde 27’sinde kütüphane, laboratuvar, müzik odası gibi bölümler dersliğe çevrildi, yüzde 0.5’inde okul bahçesinde prefabrik sınıflar yapıldı, yüzde 0.4’ünde bodrum katına yeni derslik açıldı.
Taşeron hizmetlinin maaşı veliden
Her okula ortalama 3 hizmetlinin düştüğünün belirtildiği raporda, “Bunların yüzde 80’inin dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalıştırılan taşeron işçiler olduğu, hizmetli ücretlerinin yüzde 63’ünün veliler tarafından, yüzde 20’sinin ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edildiği” kaydedildi.
‘Müslüman değil misiniz?’
Raporda ayrıca, “Seçmeli derslerin yüzde 20’si okul yönetimleri tarafından paket olarak hazırlandı. Birçok okulda yöneticiler, velilerin cep telefonlarını ele geçirip dini içerikli dersleri seçmeleri konusunda telkinde bulundu” değerlendirmesi yapıldı. “Eğitim Hakkı Raporu”nda ise konu ile ilgili olarak “İstanbul Bağcılar Şükrü Savaşeri İlköğretim Okulu’nda seçmeli olarak gösterilen 15 dersten ancak 5’inin öğretmeni olduğu söylendi. 5 dersin üçü ise ‘Kuranıkerim’, ‘peygamberin hayatı’ ve ‘temel dini bilgiler’ dersleriydi. Müdür yardımcısı Hüseyin Yıldız bu dersleri seçmek istemeyen velilere ‘Müslüman değil misiniz; niye gocunuyorsunuz?’ dedi. Velilerin tepki göstermesi üzerine okul müdürü Celile Çelebi öğrencilerin istedikleri dersleri seçebileceklerini söyledi” örneği verildi.