Oksijen bileşimleri alerjiyi tetikliyor

Alman bilim insanları alerjinin niçin yaygınlaştığını buldu. Anlaşıldığı üzere en başta ozon ve azot oksitleri gibi havadaki zararlı maddeler, polen veya ince toz taneciklerinin yüzeylerini değiştiriyor. Bu nedenle bağışıklık sistemi alerjiye daha kuvvetli bir şekilde tepki gösteriyor.

cumhuriyet.com.tr

Max-Planck Kimya Enstitüsü’nde Manabu Shiraiwa ve arkadaşları, havadaki partiküllerin yüzeyinde ilk kez tepkimeye meyilli ve uzun ömürlü oksijen bileşimleri saptadı. Alerjinin yaygınlaşmasından oksijen bileşimlerini sorumlu tutan bilim insanları, bu saptamanın kanıtlanması halinde, insan sağlığının egzozlar yüzünden sanılandan çok daha fazla tehdit altında olduğu ortaya çıkacak diyorlar. Gerçi bu tür agresif oksijen atomlarının varlığı yıllardan beri biliniyordu ama bunların tepkimeye meyilli olmaları nedeniyle saniyeden daha kısa bir süre içinde yok oldukları ve neredeyse hiç etkili olmadıkları düşünülüyordu. Shiraiwa ve ekibi şimdi aerosol parçacıkları üzerinde ilk kez yüz saniyeden daha uzun yaşayan ve bu süre içinde azot oksit gibi zararlı maddelerle tepkiyen oksijen biçimleri saptadı.

Partiküller kimyasal olarak oksitleniyor ve nitrikleşiyorlar. Bu da onların özelliklerini dolayısıyla da bağışıklık sistemimizin reaksiyonunu değiştirmekte diyor araştırmacılar. Bu reaktif oksijen bileşimleri öte yandan dizel egzozları ve tütün dumanının sağlığa niçin bu kadar zararlı olduğunu açıklamakta. Bunların oluşumunda ozon, kurum ve duman partiküllerinin üzerindeki polisiklik aromatik hidrokarbonlarla tepkiyerek uzun ömürlü oksijen birimleri üretmekte. Değişime uğramış bu partiküller solunduklarında doğrudan doğruya akciğerin ve diğer organların işlevlerini etkiliyorlar. Şimdi, nitrikleşen proteinlerin insan üzerindeki etkisini araştıracaklar.