OHAL Komisyonu, Gülmen ve Özakça'yı duymuyor

OHAL Komisyonu, Gülmen ve Özakça’nın başvurularının ne zaman görüşüleceğini soran TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi milletvekillerine net yanıt vermedi.

Mahmut Lıcalı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’na yaptığı ziyarette; açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvurularının ne zaman görüşüleceği konusunda milletvekillerinin sorularına net yanıt verilmedi. Gülmen ve Özakça’nın başvuru dosyalarına haklarındaki dava kararlarının da girdiği ve değerlendirmenin bu kapsamda yapılacağı belirtildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu dün OHAL İnceleme Komisyonu’nu ziyaret etti. Komisyon yetkilileri, yapılan başvuruların 80’i raportör olan 200 kişilik bir ekip tarafından ele alındığını aktardı. Başvuruların kanun hükmünde kararnamelerin yayımlanma sırasına göre incelendiği belirtildi.

10 Ocak 2018 tarihi itabarıyla 104 bin 398 başvuru yapılan komisyonun her hafta 500 ile bin arasında dosyayla ilgili işlem yapılacak şekilde sistem kurulduğu bilgisi verildi. Buna göre başvuruların sonuçlanmasının en az 2 en çok 4 yıl süreceği ortaya çıktı.

Zor bir dönemdeler

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, kendisini ziyaret eden ailelerinin Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvurularını ne zaman gündeme alacağını sorduğunu ifade etti. Serdar, açlık grevindeki Gülmen ve Özakça’nın başvurularının durumları değerlendirerek gündeme alınması gerektiğine işaret etti. Komisyon Başkanvekili CHP’li Şenal Sarıhan da komisyona yoğun bir başvuru yapıldığını, ancak öne alınacak dosyalar belirlenirken yaşam hakkının öne alınması gerektiğini dile getirdi. Sarıhan, Gülmen ve Özakça’nın çok hassas bir süreçte sağlıklarının çok zor bir durumda olduğunu belirterek, “Yaşam hakkı bütün hakların temelidir. Bu dosyaları öne alacak mısınız” sorusunu yöneltti. Söz alan CHP ve HDP’li üyeler de Gülmen ve Özakça’nın durumlarına dikkat çekerek her iki isimin yaptığı başvurunun öne alınmasını talep etti.

Kararlar dosyada

OHAL Komisyon yetkililerinden ise bu konuda kesin bir yanıt gelmedi. Bunun üzerine milletvekilleri Gülmen ve Özakça’nın haklarındaki olumlu mahkeme kararlarına atıf yaparak benzer örnekleri anımsattı. Ancak komisyon yetkilileri bu yorumlara da sessiz kalarak hiçbir değerlendirme yapmadı. OHAL Komisyonu yetkilileri, Gülmen ve Özakça hakkındaki mahkeme kararlarının da başvuru dosyasına eklendiğini ve bu kapsamda değerlendirme yapılacağını belirtti.