Öğretmenlerden Doğu ve G.Doğu'dan kaçmak için hülleli yöntem

Çatışmaların artması yüzünden büyük korku içinde görev yapan öğretmenlerden yüzde 80'i bölgede çalışmak istemiyor. Çoğu tayin yoluyla kaçmak için kâğıt üstünde evlilik yapıyor.

cumhuriyet.com.tr

Çatışmaların tırmandığı bölgedeki kadrolu öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Şubat 2016’da yapacağı özür grubu atamasından önce hülle evlilik yoluyla bölgeden kurtulmak için harekete geçti. Hülle evlilik yapmaya hazırlanan öğretmenler, “Can güvenliğimiz yok, ayıplamayın” diye konuştu

SÜREÇ BİTİNCE KORKU HORTLADI 

Yeni Yüzyıl Gazetesi'nden Sultan Uçar'ın haberine göre Çözüm sürecinde gönül rahatlığıyla Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan öğretmenler terörün tekrar tırmanmasıyla bölgeden kaçış yolu arıyor. Tayin için batıdaki meslektaşlarıyla 'hülle evlilik' yapanların sıyası hızla artıyor.

4 BİN ÖĞRETMENDEN 1000'İ GİTTİ 

Bitlis'teki 4 bin öğretmenin 1800'ü, Bingöl'deki 3 bin 900 öğretmenin 280'i, Siirt'teki 4 bin öğretmenin 500'ü, Hakkari'deki 4 bin 206 öğretmenin 1100'ü, Diyarbakır'daki 17 bin 502 öğretmenden 750'si bölgeden ayrıldı.

10'UNDAN 8'İ GİTMEK İSTİYOR

Eğitim-Sen'in 10 ilde bin 87 öğretmenle yaptığı araştırmaya göre, bölgedeki 100 öğretmenden 32'si mesleği bırakmayı düşünüyor. Yüzde 80'i özür grubu tayini de dahil, tüm olanakları deneyerek bölgeden gitmek istiyor.

Çatışmaların tırmandığı bölgedeki kadrolu öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Şubat 2016’da yapacağı özür grubu atamasında bölgeden kurtulmak için harakete geçti. Sağlık özrü raporu almak zorulaştırılınca bu kez, kağıt üstünde ‘hülle’ evlilikler başladı. Hülle evlilik yapmaya hazırlanan öğretmenler, Yeni Yüzyıl’a konuştu;

Diyarbakır’da Branş öğretmeni B.A, “Tek düşüncem, bir an önce buradan gitmek. Gidince, boşanacağız. Kağıt üstü bir evlilik, düğün yok. Böyle evlenmeyi hiç hayal etmemiştim”derken, Silvan’da görevli Sınıf öğretmeni A.C, “Can güvenliğim yok. Annem, babam, eş dost hülle evlilik için kız arıyor. Sonra, boşanacağız” diye anlattı.

BÖLGEDEN KAÇIŞ PLANI

MEB, Şubat 2016’da, eş durumundan özür grubu ataması yapacak. Öğretmenler ise Şubat 2016 Ataması’nı, bölgeden kaçış için bir fırsat olarak görüyor. Kadrolarda ciddi boşalma olmaması için tedbir alan Bakanlık, Şubat’taki özür grubu atamasından önce zorunlu hizmet süresini 2 yıldan 4 yıla çıkaracak. Ancak bu, Şubat 2016’da ilk kez atanacak olan 30 bin yeni öğretmeni etkiliyor. Bölgedeki öğretmenlerin evlilik-sağlık gibi nedenlerle tayin isteme hakları var.

BÖLGEDE KALMAK İSTEMİYORLAR

Bölgedeki öğretmen gerçeği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) 2015-2016 Doğu Güneydoğu Raporu’yla ortaya çıktı. Araştırmaya, Ağrı, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’ı kapsayan 10 ilde görevli bin 87 öğretmen katıldı.100 öğretmenden 32’si mesleği bırakma noktasında. 38’i ise ciddi can güvenliği kaygısı yaşıyor. Yüzde 80’i Şubat ayındaki özür gurubu tayini ile bölgeden gitmek istiyor. Yüzde 97’si mevcut koşullarda eğitim yapılamayacağını düşünüyor. Şimdiye kadar, 2 yıllık zorunlu hizmeti dolduranların yüzde 42’si tayinle gitmiş.

''OKULLARIN AÇILACAĞINA İNANMIYORUM''

Diyarbakırlı 20 yıllık öğretmen ve Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Dilek Adsan, öğretmenlerin 2 yıllarını doldurup bir an önce bölgeden gitmek için hülle evlilikler yaptıklarını söyledi. Adsan, “Batıda görev yapan öğretmenler ve kamu görevlileriyle hülle evlilikler yapılmaya başladı. Şubat’ta bölge boşalabilir”diye uyardı. “Okulların açılacağına ben de inanmıyorum” diyen Başkan Adsan, “Bismil, Silvan, Cizre gibi ilçelerde neredeyse her gün 2 çocuk ölüyor. 4 ayda 56 çocuk hayatını kaybetti. Çok kaygılıyız. Cenaze almaya gittiğinizde ölü sayısı 1 iken 5’e çıkıyor. Öğretmenler, çok kaygılı” diye anlatıyor.

BOŞANMAK İÇİN DAİRE İSTİYORLAR

Türk Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Aykan Sağırkaya da hülle evlilikleri doğruladı. Sağırkaya durumu, “Bodrum’da, denize nazır bir lisedeki öğretmene de, Sason’daki öğretmene de aynı para veriliyor. Maaş farkımız sadece 14 TL. Bir paket sigara parası. Üyelerimiz arasında, en eski öğretmen 5 yıllık. Çok kişi, evlilik yoluyla buradan kaçıp gitme derdinde. Hülle evlilikler de çok riskli. Bir esnafla evlenip Samsun’a giden, kadın arkadaşımızdan boşanmak için damat ev istiyor”dedi. Türk Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan ise “Batıda çalışan gelin-damatlar çok revaçta. Hülle evlilikler arttı”dedi.

ÖĞRETMEN ATAMA SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne göre; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van’dan oluşan 16 il, 3’üncü derece zorunlu hizmet bölgesi. 2’nci derece hizmet bölgesinde İç Anadolu ve Karadeniz’deki 22 il var. Birinci hizmet bölgesi 43 ilden oluşuyor. Antalya, İzmir, Balıkesir gibi batı illeri var. Terör tehdidi, boşanmış ve eski eşin can güvenliği tehdidi gibi nedenlerle istisna tayinler var. Öğretmen, 3 yıllık zorunlu hizmet süresini beklemeden nikahtan sonra eş durumu tayini isteyebilir.

''ÖNCE NİKAH SONRA TAYİN''

Diyarbakır’da bir ortaokulda görevli Branş öğretmeni B.A, “Terör, çok yoğun. 2 yıllık öğretmenim. İç Anadolu’dan geldim. Hayatımda hiç görmediğim bir şiddet ortamı var. Okullar yakılıyor. Evde, okulda, sokakta can güvenliğimiz yok. Şubat 2016’da eş durumu tayiniyle ayrılmayı planlıyorum. Üniversiteden sınıf arkadaşım, beni bölgeden kurtarmak için evlenmeyi kabul etti.O batıda öğretmenlik yapıyor. Bu kağıt üstü hülle bir evlilik olacak. Gerçek bir evlilik değil. Böyle evlenmeyi hiç hayal etmemiştim. Olaylar, bizi bu yola itti. Tek düşüncem, bir an önce buradan gitmek. Tayinden sonra boşanacağız. Diyarbakırlı öğretmenler bile artık burada durmak istemiyor”

''EŞE DOSTA HABER SALDIK''

Silvan’da bir ilkokulda Sınıf öğretmeni A.C, “Her an öldürülme korkusu var. Aklımı oynatmadan gitmeliyim. Ben, Akdeniz’de işi olan bir kız araştırıyorum. İşi olan gelin adayı bulunca hemen evleneceğim. Kağıt üstü bir evlilik, olacak. Arkadaşlarımın çoğu da, bu yolla gitmek istiyor. Gelin-damat adayları revaçta. Tayinlerin, hızlı olması için kamu görevlisi gelin-damat adayları öncelikli tercih ediliyor. Eşe dosta böyle gelin-damatlar bulmaları için haber saldık. Sadece kendimizi düşündüğümüz sanılmasın. Tek olsam kalırdım. Ama bakmak zorunda olduğum annem, babam ve okula giden kardeşlerim var. Burada ölürsem, ailem perişan olurlar.”

''UYGUN DAMAT ARIYORUM''

Sur’da köy okulunda görevli Branş öğretmeni B.S, “Hakkıyla 4 yıl kaldım. Tayin istemedim. Ama şu anda köydeki okula gitmem için kullandığım yol çok riskli. Evlenerek kaçmayı düşünüyorum. Uygun bir damat adayı yani kamu görevlisi birini bulamadım. Şubat’a yetişmez belki ama halen arıyorum. Beni oradan kurtarabilecek damat adaylarını değerlendireceğim. Çünkü bir başkasını, oradaki cehenneme çekmek istemiyorum. Kadın öğretmen olarak, anlaşmalı bir evlilik beni korkutuyor. Ama çaremiz yok. Arkadaşlarım gibi ben de, beni boşayacak biriyle evlilik yapmayı planlıyorum”