"Öğretmenler mağdur edildi"
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmen atamalarında büyük haksızlıklar yapıldığını ve okul öncesi öğretmen alımlarının birinci sürecinde atanan 3 bin 900 öğretmenin mağdur edildiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trBağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2009/2 sürecinde atanan 3 bin 900 okul öncesi öğretmenine Ankara, Antalya gibi merkezi yerleri ve batı illerini kapalı tuttuğunu, bu öğretmenlerin daha yüksek puanları olmasına rağmen köy ve mezralara atandığını öne sürdü.
Bakanlığın ikinci sırada ek atama duyurusuyla atayacağı 10 bin sözleşmeli okul öncesi öğretmenine ise, bu bölgelerin açıldığını belirten Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı başarılı öğretmenleri cezalandırmıştır. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu'nun, tüm okul öncesi atamalarını birleştirerek bu keyfi ve haksız uygulamaya son vermesini bekliyoruz" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin huzur ve mutluluğunu temin eden tayin, atama, görevlendirme ve terfi politikaları üretmekle sorumlu olduğunu hatırlatan Avcı, şöyle konuştu:
"Anayasamızın 10. maddesi gereğince, herkesin ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu ve Devlet organlarının ve idare makamlarının bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etme zorunluluğu ifade edilmiştir fakat okul öncesi öğretmen atamalarında binlerce öğretmenimiz adeta isyanları oynamaktadır. Eşitlik ilkesinin amacı, aynı durumda bulunan kişilerin yasalarca aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak ve kişilerin yasalar karşısında farklı uygulamalara tabi tutulmasını önlemektir. Öğretmenlere dönük uygulamalarında adaleti, hukuku, eşitliği teminat altına almayan bir Milli Eğitim Bakanlığı düşünülemez. Eğitim çalışanları arasında hakkaniyetli denge kuran, öğretmenlerin insanca yaşaması ve çalışma hayatının adaletli ve kararlılık içinde gelişmesi için tedbirler alarak çalışanlarını koruyan, hakkaniyetli bir hukuk düzeni kuran ve bunu devam ettirmeye kendini yükümlü sayan, hukuka bağlı bir Milli Eğitim Bakanlığı istiyoruz."
Söz konusu atamaların sosyal devlet ilkesiyle ve Anayasanın 5. maddesiyle de çeliştiğini kaydeden Gürkan Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
"Hâlihazırda zor şartlarda bulunan söz konusu öğretmenlerin bu mağduriyetlerinin çözümüne en elverişli uygulamayı Sayın bakanımızdan bir an önce gerçekleştirmesini istiyoruz. Talebimiz Anayasamızın 5. maddesinde sayılmış devletin temel amaç ve görevlerinin gereği olup aksi durum sosyal devlet ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Öğretmenleri ve eğitim çalışanlarını korumakla, çalışanlarının aleyhine olan uygulamaları kaldırmakla yükümlü gördüğümüz Sayın Bakanımızın, söz konusu atamalar dava konusu olmadan mağdur durumda bulunan öğretmenlerinin sorununu çözeceğine inanıyor ve ümidimizi muhafaza ediyoruz."