'Öğretmenler gelirlerini yetersiz buluyor'

Eğitim-İş'in yaptığı ''Öğretmen Mesleğine İlişkin Öğretmen Görüşleri Araştırması'', öğretmenlerin yüzde 95.9'unun ''gelirinin yetersiz bulduğunu'' ortaya çıkardı.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim-İş Genel Başkan Vekili Levent Akça, yaptıkları araştırmanın sonuçlarını basın toplantısıyla açıkladı. Akça'nın verdiği bilgiye göre, araştırma 81 ilde 495 öğretmen üzerinde yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 75'i, atamalarda ''politik gücün'' avantajlı olduğunu, atamalarda ''KPSS sonuçlarının dikkate alınmasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını yitirmesine neden olduğunu'' belirtti. Katılımcıların yüzde 71'i, atama ve yer değiştirmede ''liyakatın gözetildiğini'' düşünürken, yüzde 60'ı ise yer değiştirmelerin ''şeffaf olmadığı'' görüşünü bildirdi.

Okullarda eğitim-öğretim araçlarının yeterli olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 59 olarak belirlendi. Öğretmenlerin yüzde 75'i, yaptığı çalışmaların sonucunda öğrencilerinden ''olumlu dönüt'' aldığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği hizmet içi eğitimin kendilerini geliştirmediğini ifade edenlerin oranı yüzde 57 olarak belirlendi. Yüzde 55'i ise ''öğretmenlerin siyasi partiye üye olmamasının öğretmeni siyasal işlevden uzaklaştırdığını'' savundu. Anketi cevaplayanların yüzde 75'i, alanı dışında öğretmen ataması yapılmasının, yüzde 89'u farklı statülerde öğretmen alımı yapılmasının, yüzde 95'i öğretmenlerin öğrenci ve veli ile parasal ilişkiye sokulmasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını azalttığını ifade etti.

Sınıf mevcudunun artmasının öğretmen verimliliğini düşürdüğünü belirtenlerin oranı yüzde 87 iken, öğretmenlerin gelirinin ve ödenen eğitim ödeneğinin yetersiz olduğuna dikkati çekenlerin oranı ise yüzde 95.9 olarak saptandı. Katılanların yüzde 98'i ise ek ders ücretinin yetersiz olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 57'si kitap satın alamadığını, yüzde 93.9'u öğretmenlere yıpranma payı ödenmesi görüşünde olduğunu ifade etti.