"Öğretmen istihdamında dağılım çarpık"

Eğitim-Bir-Sen öğretmen atamalarında okul öncesi öğretmenliğe ağırlık verilmesini eleştirdi.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (EBSAM) yaptığı araştırmanın sonuçları açıkladı. Araştırmaya göre, 2008-2009 öğretim yılı itibariyle eğitim fakülteleri, diğer Eğitim fakülteleri (mesleki ve teknik) ve Eğitim Bilimleri enstitülerinden mezun olan öğrenci sayısı 48 bin 869 oldu. Bu rakamlarla birlikte 2009'da KPSS'ye giren öğretmen adayı sayısı 250 bine ulaşıyor. Sınava giren öğretmen adaylarının o yıl içerisinde yüzde 15-20'si öğretmen olarak atanabiliyorken, yüzde 75-80'i ise ya yeniden KPSS'ye hazırlanıyor ya dershanelerde düşük ücret karşılığında mesleğini icra ediyor veya mesleği dışı işlerde çalışıyor.
 

Atamalarda aslan payı okul öncesi öğretmenliğinde

EBSAM'nin araştırmasına göre, 2009'da KPSS'ye giren 250 bin civarında öğretmen adayını yakından ilgilendiren bu atamalarda alınacak öğretmenlerin branşları dikkat çekici. İlk defa ataması yapılacak 4 bin 500 kadrolu ve 11 bin sözleşmeli öğretmenden; kadrolu olarak atanacakların yüzde 33'ü (bin 319) ile sözleşmeli atanacakların ise yüzde 36'sı (3 bin 959) Okul Öncesi Öğretmenliği branşında. Bu branşı sırasıyla Sınıf Öğretmenliği (kadrolu yüzde 15, sözleşmeli yüzde 16) ve İngilizce (kadrolu yüzde 8, sözleşmeli yüzde 6) branşları takip ediyor. Kadrolu olarak atanacakların yüzde 53'ünü, sözleşmeli atanacakların ise yüzde 58'ini diğer 43 branş oluşturuyor. Bu tabloya göre, Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü okuyan veya bitiren öğretmen adayları diğer branşlara göre daha şanslı görünüyor.
 

Öğretmen alımı artırılmalıdır

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, araştırma sonuçlarını yorumlarken, yıllar itibariyle eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen aday sayısı artarken, Bakanlığın kadrolu olarak atadığı öğretmen sayısının aynı oranda artmadığına dikkat çekti. Etyemez, "Bu yüzden eğitim fakültelerinde ihtiyaçtan fazla öğretmen adayı yetiştiriliyor. 2000'li yılların başlarına kadar eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adaylarının kadrolu öğretmen olarak atamaları yapılırken, şimdi ise ihtiyaç fazlası öğretmen adayı yetiştirildiğinden, KPSS ile elemeye tabi tutularak alınmaktadır" görüşünü savundu. "250 bin öğretmen adayının KPSS'ye girip, kadro beklediği görülmektedir" diyen Etyemez, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bakanlığın bu yığılmayı önleme ve öğretmen adaylarının sorunlarına çözüm bulma noktasında YÖK ve üniversitelerle koordinasyon ve planlama neticesinde alanlara göre öğretmen ihtiyaç çalışması yaparak, her yıl aldığı öğretmen sayısını artırması gerekmektedir. 14 Eylül'de ataması yapılacak 15 bin 800 öğretmenle birlikte bu yıl alınan öğretmen sayısı 29 bin 642'dir. Bakanlık, bu yılki öğretmen alımında geçmiş yılların gerisinde kalmış bulunmaktadır. Geçen yıllarda alınan öğretmen sayıları incelendiğinde, bu yıl en az 10 bin öğretmen ataması daha yapılması gerektiği görülmektedir."