Öğretmen eğitimi değişiyor
Atanamayan öğretmen sayısı 350 bine ulaştı, bakanlık öğretmen yetiştirmede değişiklik yapmayı yeni gündemine aldı...
cumhuriyet.com.trMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), atama bekleyen öğretmenlerin sayısı 350 bini aşınca YÖK ile öğretmen yetiştirme konusunda köklü değişiklikler yapmayı gündemine aldı. Atama bekleyen öğretmen sayısının daha da artmaması için eğitim fakültelerinin kontenjanlarının düzenlenmesi ve bazı yükseköğretim programlarına uygulanan pedagojik formasyonun sınırlandırılması gündemde bulunuyor.
MEB, yıllardır sayıları sürekli artan atama bekleyen öğretmenlerin durumuna çözüm için öğretmen yetiştirme politikalarında bazı değişiklikler yapmayı gündemine aldı. Öğretmen atamaları ile eğitim fakültelerinin mezunları arasında dengenin kurulamaması nedeniyle düşük ücretlerle dershanelerde çalışmak zorunda kalan atama bekleyen öğretmenlerinin sayısının bugünkü politikalara devam edilmesi durumunda 5 yıl içerisinde 500 bini bulacağı gerçeği MEB’i harekete geçirdi.
Edinilen bilgiye göre MEB, Türkiye’nin gelecek yıllarda ne kadar öğretmene ihtiyaç duyacağının planlamasını YÖK ile eğitim fakültelerinin kontenjanlarını ele alacak. Bu kapsamda Türkiye genelinde sayıları 79’u bulan eğitim fakültelerinin öğretmen branşlarına göre kontenjanlarında yeni bir yapılanmanın yapılması düşünülüyor. Eğitim fakültelerinin kontenjanları her yıl kademeli bir şekilde Türkiye’nin öğretmen ihtiyacına göre şekillendirilecek.
Eğitim içeriği de ele alınacak
MEB’in öğretmen yetiştirme politikalarında yapmayı hedeflediği bir diğer değişiklik ise yetiştirme programının içeriği olarak öne çıkıyor. Buna göre eğitim fakültelerinde öğretmen adaylarına verilen eğitim, bakanlığın okullarda bilişim teknolojilerinin kullanılmasını amaçlayan Fatih Projesi kapsamında yeniden şekillenecek. Öğretmen adayları eğitim fakültelerinde akıllı tahtayı kullanmayı, bilişim teknolojileri aracılığıyla eğitim vermeyi öğrenecek. Öğretmen yetiştirmede bir başka konuda bazı yükseköğretim programlarında öğrencilere sağlanan pedagojik eğitim imkanıyla ilgili olacak.
Pedagojik formasyona düzenleme
YÖK’ün geçtiğimiz yıllarda daha önce lisans üstü eğitim olarak verdiği pedagojik eğitim formasyonunu lisans düzeyine indirmesiyle birlikte herhangi bir temel bilimler alanında okuyan öğrencilere öğretmen olma imkanı tanınmıştı. Kararın alındığı dönemde eğitim çevrelerinin tepkisini çeken ve işsiz öğretmen sayısında artışa neden olacağı için eleştirilen kararda MEB ile YÖK ile yapılacak görüşmelerin ardından geri adım atılması bekleniyor. Bu kapsamda formasyon eğitiminin belli bir kontenjan kapsamında verilmesi ya da eski sistemde olduğu gibi tekrar lisans üstü eğitim düzeyine çekilmesi formülleri değerlendiriliyor.
Edinilen bilgiye göre MEB ile YÖK arasında yapılacak görüşmeler 2011 yılı bitmeden başlayacak. Öğretmen yetiştirilmesi konusunda yapılacak yeni düzenlemelerin netleşerek belirlenecek bir takvim kapsamında uygulamaya konulmasının ise 2012 yılını bulması bekleniyor. YÖK yetkilileri de özellikle bu yıl fizik, kimya gibi bazı temel fen bilimlerine yönelik yükseköğretim programlarının kontenjanlarının boş kalması nedeniyle bu konuda yeni bir düzenleme yapılacağını doğruluyor.