Öğrencileri deneme sınavı: Süre az, felsefe sorusu hiç yok
Üniversiteye giriş sisteminin değiştirilmesi ve yeni gelen sistemin belirsizliği öğrencileri zor duruma soktu. Adaylar, hâlâ hangi derslere ağırlık vermeleri gerektiğini bilmiyor.
Figen Atalay
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın ilk açıklamasından sonra tarih ve coğrafya derslerini çalışmayı bırakan adaylar, dünden itibaren çalışma programlarına bu dersleri de aldı. Temel Yeterlilik Sınavı, sorular için verilen sürenin kısalığı ve hiç felsefe sorusu olmaması nedeniyle de eleştiriliyor. Aynı zamanda felsefe öğretmeni olan Eğitim-İş Sendikası’nın eski genel sekreteri Şükrü Balun, lise kültürünün sınavda sorulacak konuların kapsamıyla sınırlı olduğunu belirterek, “Yükseköğretime giriş sınavında hangi konuları soruyorsak öğrencilere kazandırabildiğimiz genel kültür seviyesi de o kadar oluyor. Felsefe sormuyorsanız felsefeye dair bir genel lise kültürü oluşmaz. Tarih sormuyorsanız tarihe dair kültür oluşmaz. Sınavın konu kapsamı gençliğin kültürel sınırlarını da oluşturuyor’’ dedi. Hem ortaöğrenimde hem yükseköğrenimdeki sınavların bu hale getirilmesinin, özellikle yoksul çocukların nitelikli eğitimden pay alamaması sonucunu doğurduğuna dikkat çeken Balun, önceki üniversiteye giriş sisteminde uygulanan 18 puan türünün doğru bir yöntem olduğunu söyledi. Balun, “Ne okuyacaklarına önceden karar veriyorlardı. Sağlıkla ilgili bir bölüm ona göre puan belirliyordu. 18 puan türü, gençlerin hedefli bir şekilde geleceğe hazırlanmasını sağlıyordu. Şimdiki sistem, öğrenciyi önce yüksek puan almaya sonra mesleğini seçmeye itecek’’ diye konuştu.
Süre yeterli değil
Fen Bilimleri Okulları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, son değişiklikle adayların barajı daha rahat geçeceklerini ve bu sayede vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını daha rahat dolduracaklarını söyledi. Yeşilyurt, yeni değişikliklerle ilgili şunları söyledi: “Sınav çocuk oyuncağı oldu, her gün bir açıklama yapıp bize tartıştırıyorlar. Öğrencilere tarih çalışmayın diyorduk şimdi çalışın diyoruz. Sınava tarih sorusu koymasalar, mahkemelik de olabilirdi. Çünkü ‘müfredattan soracağız’ deniyor ve müfredattaki bir ders yok sayılıyor. 80 soru için 90 dakika az. Adaylar zamanla yarışıyor, büyük bir zaman baskısı yaratacak bu durum. 100 dakika olsa daha iyi. Olan felsefeye oldu, hiç felsefe sorusu yok. Felsefe bölümü eşit ağırlıklı puanla alıyor yani hiç felsefe sorusu yapmadan bu bölüme girmek mümkün olabilecek. Puan türlerini yeniden gözden geçirebilirler.”
Coğrafya önemsiz mi?
Üniversiteye giriş için getirilen yeni sistemde coğrafya sorularının çok azalmasına, Türk Coğrafya Kurumu tepki gösterdi. Kurumun yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, soru sayılarının, bu derslerin ortaöğretimdeki konumunu ve giderek ağırlığını belirlediğinden önemli-önemsiz ders ve önemli- önemsiz öğretmen ayrımları ortaya çıkacağı belirtilerek şöyle denildi: ‘’Bu durum da sağlıklı bir okul ikliminin ortadan kalkmasına neden olacaktır. Dolayısıyla ‘önemsiz’ bir ders addedilen coğrafya çok önemli hedeflere ulaşma şansını yitirecektir. Yitirilen bu şans topluma çok pahalıya mal olacaktır. Coğrafya derslerinde edinilen; toplumsal görev ve sorumluluk, yönetim becerisi, vatan - millet - insanlık sevgisi, doğa bilinci, dünya barışı, geleceği planlama, kaynakların kullanımı, üretim faaliyetleri, mekânın doğru kullanımı gibi birçok kazanımdan yoksun nesiller yetişecektir. Bu durumun sonucu hepimiz için kabul edilemez sonuçlar doğuracaktır. Bu yıl 75. kuruluş yılını kutlayan Türk Coğrafya Kurumu olarak coğrafya öğretimi açısından geri dönülemez sonuçlar yaratacak bu durumun telafi edilmesi konusunda gereğinin yapılmasını coğrafya akademisyenleri, öğretmenleri ve yurttaşlarımız adına talep etmekteyiz.’’ Geçen yılki sistemde YGS ve LYS’lerde toplam 50 coğrafya sorusu yer alırken, yeni sistemde toplam 17 soru sorulacak.