Öğrenci yok para çok

2.2 milyar TL’lik yatırımla 250 yeni imam hatip lisesi açıldı, dersliklerdeki öğrenci sayısı 17’ye düştü. Diğer liselerde her sınıfa 2 öğrenci daha eklenerek sayı 27 oldu.

Ozan Çepni

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 2016-2017 eğitim tanıtım broşüründe çarpıcı veriler yer aldı. MEB son bir yılda imam hatip lisesi sayısını 1149’dan 1408’e yükseltti. Bu dönemde yapılan yatırımlar ile imam hatipler için 5 bin 920 yeni derslik inşa edildi. Bakanlığın tanıtım broşüründe 24 derslikli bir lisenin inşa maliyetinin 8.5 milyon lirayı bulduğu belirtilirken, bu verilere göre son bir yılda imam hatip inşası için harcanan bütçe 2 milyar 200 milyon TL’yi geçti. Bakanlığın bu yatırımının ardından imam hatip liselerinde derslik başına düşen öğrenci sayısı 17’ye düştü. Hükümetin teşviklerine karşın öğrencilerin imam hatip liselerini tercih etmemesi nedeniyle Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor Liseleri’nde derslik başına öğrenci sayısı 27’ye kadar yükseldi. Geçen yıl bu sayı 25’te kalmıştı.

Öğretmen de İHL’ye

Meslek lisesi, imam hatip liseleri ve özel okul dışındaki tüm liselerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bir önceki yıl 14 iken, 2017’de bu sayı 15 öğrenciye yükseldi. İmam hatip liselerinde ise öğretmen başına öğrenci oranı 12.6 oldu. Okurken açıköğretime geçiş yapan öğrencilerin en yoğun olduğu lise türü de imam hatipler oldu. Geçen yıl bu okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 7.5’i açıköğretime geçiş yaptı. Meslek lisesi öğrencilerinin de yüzde 4.8’i açıköğretime kayıt yaptırdı.

Bilim önde

Bakanlığın, dini vakıf ve cemaatlerin seçmeli din dersleri için yoğun propagandasına karşın öğrencilerin en çok tercih ettiği ders “İleri Matematik” oldu. “Hz. Muhammed’in Hayatı” ikinci, “Temel Dini Bilgiler” dersi ise üçüncü sırada yer aldı. İleri matematik dersini toplam 413 bin 944 öğrenci tercih ederken, din derslerini 9. ve 10. sınıfta tercih eden öğrencilerin son sınıfa geldiğinde matematik ve bilim derslerini tercih etmesi dikkat çekti. En az seçilen 3 ders ise, şirketler muhasebesi, maliyet muhasebesi ile İslam kültür ve medeniyeti dersi oldu.

80 okul hala sobalı

Verilere göre yıl 2017 olsa da 80 lise hala soba ile ısınıyor. Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı liselerden bin 496’sı doğalgaz, 164’sı elektrik, 109’u fuel oil, bin 80’i kömür, 14’ünün ısınması ise jeotermal enerji ile sağlanıyor.