Oğlum katil mi?
Konya'da Kubilay'ı anma töreninde yağtığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle sınıfından gözaltına alınan M.E.A’nın annesi Nazmiye A, “Oğlum silahlı katil değil” diye isyan etti. Nazmiye A. “Okul harçlığını çıkarmak için geceleri kafede çalışan bir çocuk. 2-3 bin kişilik okulda sınıfından alınıp götürülmesini kabul edemiyorum” dedi.
Fırat KozokKonya’da Kubilay’ı anma töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hırsız” dediği gerekçesiyle okulunda gözaltına alınıp tutuklanan 16 yaşındaki lise öğrencisi M.E.A.’nın annesi Nazmiye Altunses, “Benim oğlum silahlı katil değil. 2-3 bin kişilik okulda sınıfından alınıp götürülmesini kabul edemiyorum. Bunu ayıp olarak görüyorum. Beni arayıp suç işledi deseler kendim götürürdüm. Bugün benim oğlumun başına gelen, yarın bir başkasının başına gelir” diye isyan etti.
M.E.A.’nın annesi yaşananları şöyle anlattı:
“Oğlum, Adalet Parkı’nda bu konuşmayı yapmış. Oradan sonra da çalıştığı kafeye gitmiş. Oğlum okuldan sonra bir kafede garsonluk yapıyor. İşi bittikten sonra gece 11 gibi eve geldi. Sabah okuluna gönderdim. Saat 09.00 civarı öğretmeni aradı. Güvenlik şubeden bir ekibin okulda olduğunu, oğlumun çocuk şubeye götürüleceğini söyledi. Ben de hemen çocuk şubeye gittim. İfadesi alındıktan sonra sağlık raporu için hastaneye götürüldü. 18 yaşın altında olduğu için savcının ifade alacağı söylendi. Buradan adliyeye götürüldü. Giderken ‘Anne sen eve git, ben gelirim’ dedi. Avukat da aynı şeyi söyleyince gönül rahatlığıyla eve döndüm. Ama saat 13.30 gibi hakkında tutuklama kararı çıktı.” Avukatın kendilerine tutuklama olmayacağını söylediğini anlatan Altunses sözlerini şöyle sürdürdü: “Oğlumun tutuklanacağı aklımın ucundan geçmezdi. Benim oğlum, karakolun yolunu bile bilmez. Türkiye’de sokaklarda o kadar genç var. Önce bunun sebebini araştırsınlar, buna çözüm bulsunlar. Benim oğlum, okuldan çıkıp gece harçlığını çıkarmak için çalışan bir çocuk. Herkese sesleniyorum, bugün benim çocuğumun başına gelen yarın bir başkasına gelir.”
Örgüt lideri muamelesi
16 yaşındaki M.E.A’ya savcılık sorgusunda yöneltilen ilk soru toplantının amacı oldu. Savcı, “Kubilay’ı anmak için mi toplandınız” diye başladığı sorgusunda M.E.A’ya “örgüt lideri” muamelesi yaptı. Savcının, M.E.A’ya “Temsilci olduğunuz bir birlik, başkanı olduğunuz bir yapılanma var mı, metni kendiniz mi hazırladınız, nasıl örgütlendiniz” sorusunu yönelttiği öğrenildi.
Tutukluluğa itiraz
M.E.A’nın avukatı Barış İspir, tutuklama kararına itiraz ettiklerini belirtirken “Bir hukukçu olarak vicdanları kanatan bir çok husus var” dedi.
Tutuklama istemeyen savcı sürülmüştü
Avukat Barış İspir, 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itirazla ilgili kararın bugün açıklanacağını söyledi. Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan da daha önce benzer bir olayda şüpheliyi serbest bırakan savcının sürüldüğünü açıkladı. Kayacan, “17 Aralık protestosu sırasında hırsızlıkla ilgili açıklama sonucu karakola götürülen bir vatandaşımız nöbetçi savcı tarafından ifadesi alınarak serbest bırakılmış. Ardından bir takım harici girişimler sonrasında vatandaşımız Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk ettirilmiş ve nihayetinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır. Ancak ilk ifadeyi alan nöbetçi savcının tutuklamaya sevk etmemesi nedeniyle yıldırım hızıyla, Recep Altun, zorunlu olmadığı halde Zonguldak iline savcı olarak geçici görevlendirilmiştir” dedi.
CHP’liler Konya’da
İspir M.E.A’nın tutukluluğuna itiraz dilekçesinin yaklaşık 80 avukatın desteğiyle ve imzasıyla hazırlandığını söyledi. M.E.A’nın durumuyla yakından ilgilenen CHP lideri Kılıçdaroğlu da Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nu Konya’ya gönderdi. Tanrıkulu’na milletvekilleri İlhan Cihaner ile Engin Özkoç da eşlik etti. Cihaner “16 yaşındaki bir çocuğu eğitim gördüğü okuldan almak yaratılabilecek en büyük travmadır. Bir tutuklamadan ziyade zorbaca bir özgürlüğün kısıtlanması söz konusu. Kamu görevlileri yaptıkları işlerle ilgili çok ağır eleştirileri sineye çekmek zorundadır” diye konuştu.
Ankara Barosu: Endişe verici
Ankara Barosu ise AİHM’nin 2012 tarihli kararını anımsattı. Mahkemenin “Üst düzey politikacılara yapılacak olan eleştiri sınırının normal bir bireyden daha geniş olduğu”nu vurguladığını aktaran baro, çocukların ifadeleri nedeniyle tutuklandığı bir ülkede “rejimin cumhuriyet olduğundan bahsetmenin güç olduğu” tepkisini gösterdi.
Davutoğlu: Makama saygı Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan M. E. A. hakkında ilk yorumunu yaptı. Davutoğlu, “Kim olursa olsun makama saygı gösterilmeli. Bu konu hukuki bir konu” dedi. |