Ödüllü filmler üniversitelerde
Mart ayında düzenlenen Akbank 7. Kısa Film Festivali'nin ödüllü filmleri, Ankara'da 4-6 Nisan tarihleri arasında üniversitelilerle buluşuyor.
cumhuriyet.com.tr''Ödüllü Filmler Üniversitede'' etkinliği kapsamında, festivalin ödüllü filmleri 6 Nisan'a kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'nde sergilenecek.
Etkinlikte, ''Akbank 7. Kısa Film Festivali''nin yarışmalı bölümüne başvuran 286 film arasından ''En İyi Kurmaca Film Ödülü''nü kazanan Güçlü Yaman'ın ''Dönüşü Olmayan Yolculuk'' adlı filmi, ''En İyi Belgesel Ödülü''nü kazanan Aykut Alp Ersoy'un ''Urbanbugs'' ve Aysim Türkmen'in ''Selahattin'in İstanbul'u'' belgeselleri, kurmaca dalında mansiyona layık görülen İlker Çatak ve Johannes Duncker'in ''Namibya Şehir İken'' filmi gösterilecek.
Festival yetkilileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivale çoğunlukla üniversite öğrencilerinin katıldığını belirterek, festivalin takipçi kitlesinin sinemaseverler ve üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Binlerce üniversite öğrencisinin ''Akbank Sanat''ta hem yarışmadaki kısa filmleri izleyip hem de yönetmenler ve sanatçılarla, atölyelere, söyleşilere katıldığını vurgulayan yetkililer, bu anlamda festivalin artık oturmuş, tanınan ve ve izleyicisiyle kolay buluşan bir kısa film festivali niteliğinde olduğunu anlattı.
Akbank kısa film festivalinin bütün etkinliklerinin ücretsiz olduğunu ve üniversite gösterimlerinin de ücretsiz olacağını vurgulayan festival yetkilileri, film festivalinin amacının yeni yönetmenlerin filmlerini daha geniş kitlelere tanıtmak, gençleri kısa film çekmeye teşvik etmek olduğunu hatırlatarak, ''Daha çok kişiyi festivale katabilmek için etkinliğimizin ücretsiz olması önemli'' değerlendirmesinde bulundu.
Festivalde bu yıl başlatılan ''Seyirci Özel Ödülü''nün izleyici tarafından çok güzel karşılandığını belirten yetkililer, bu ödülün hem izleyici hem de ödülü alan yönetmen için daha özel bir anlamı olduğuna işaret etti.
''En iyi belgesel'' ve ''en iyi kurmaca'' alanında ödül alan filmin yönetmenine para ödülünün de verildiğinin altını çizen yetkililer, 2 ay boyunca kısa filmlerin sinemaya meraklı öğrencilerle buluşturulmasının da yönetmenler açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
Ödüllü filmler 30 üniversitede gösterilecek
Yedi yıldır kısa film severler için üretim ve bilginin paylaşıldığı platform olma amacıyla düzenlenen festivalin ödüllü filmleri 25 Mart-11 Mayıs 2011 tarihleri arası ''Ödüllü Filmler Üniversitelerde'' etkinliği kapsamında İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara, Eskişehir, Tekirdağ, Edirne ve Bolu'da aralarında Boğaziçi, Sabancı, Dokuz Eylül, Ege, Orta Doğu, Trakya ve Anadolu Üniversitesi'nin de yer aldığı toplam 30 üniversitede genç sanatseverlerle buluşacak.
Gösterilecek filmlerin bilgileri şöyle:
Dönüşü olmayan yolculuk- Güçlü Yaman 22'
Yönetmen-Senaryo-Yapımcı-Kurgu: Güçlü Yaman,
Görüntü Yönetmeni: Susanne Dzeik, Ben Mergelsberg,
Ses: Rene Paukolat,
Oyuncular: Aljoscha Zinflou, Christian Wewerka, Marcel Miller, Michel Keller, Ali Bulgan.
Konusu: Gerçek olaylara dayanan film, 1999 yılında Frankfurt Havaalanı'ndan sınır dışı edilmek istenen Sudanlı göçmen Aamir Ageeb'in başından geçenleri anlatıyor.
Urbanbugs - Aykut Alp Ersoy 30'
Yönetmen-Senaryo-Kurgu: Aykut Alp Ersoy,
Yapımcı: Aykut Alp Ersoy, Sevinç Baltalı,
Görüntü Yönetmeni-Ses: Sevinç Baltalı,
Konusu: Urbanbugs, dünyanın bir çok ülkesinde ciddi bir şekilde popülarite kazanan, renkli yapısı ile şehirlere görsel zenginlik katmasıyla beraber içerdiği mesajlarla da sosyolojik bir vaka haline gelen, ''Graffiti, stencil, sticker ve tutkal'' gibi bir çok dalı olan sokak sanatları kavramını inceleyen ve bu kavramın Türkiye'deki sosyokültürel yansımalarını araştıran bir belgesel.
Selahattin'in İstan- Aysim Türkmen 29'
Yönetmen-Senaryo: Ayşim Türkmen,
Yapımcı: Sibel Voskay,
Görüntü Yönetmeni: Erdal Aktağ,
Kurgu: Ayhan Ergürsel,
Ses: Erhan Altınbaşak,
Müzik: Sarp Özdemiroğlu,
Oyuncular: Birkan Tuna, Melodika
Konusu: Dünyanın en eski yerleşik Roman mahallesi olan Sulukule'nin kentsel dönüşüme ayak uydurabilmek için verdiği çabayı anlatmaktadır. Selahattin, bir seyyar satıcı olarak, toplu konut yaşamı için gerekli minimum kazancı sağlayabilecek midir, yoksa devletin ona vaad ettiği evi devredip gidecek midir?
Namibya Şehir İken - İlker Çatak ve Johannes Duncker 24;
Yönetmen-Yapımcı: İlker Çatak, Johannes Duncker,
Senaryo-Kurgu: İlker Çatak,
Görüntü Yönetmeni: Johannes Duncker,
Ses: Mantas Jockus,
Oyuncular: Yusuf Çatak, Ceyda Çatak, Tamer Kazar, Ayda Arbatlı''
Konusu: Yusuf aile içerisindeki güçlü baba pozisyonunu kaybeder. Hanımı çalışır, kızı kendinden daha fazlasını bilir. Ve kendisi bu imajı tekrardan yerine getirmek için balığa çıkar.