ODTÜ'lü öğrencilere dayak kamerada, ceza yok!

Savcı, F Tipi’nde dövenleri değil, dövülenleri suçladı.

cumhuriyet.com.tr

Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ODTÜ öğrencileri İlhan Kaya ve Barış Önal ile kendisini ziyarete gelen arkadaşlarının gardiyanlar tarafından dövülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı.

Savcılık, infaz koruma memurları hakkında takipsizlik kararı verirken açık görüşte darp edilen ziyaretçiler hakkında görevli memuru yaralama, memura direnme ve hakaret suçlardan dava açtı. Dayağa ilişkin görüntüler dava dosyasına girdi.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri İlhan Kaya ve Barış Önal, yasadışı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla geçen yıl tutuklandı. Sincan F Tipi Cezaevi’ne konulan öğrencilerin 6 arkadaşları, ziyaret için savcılığa başvurdu. Bu kapsamda Barış Önal için Mayıs Kurt, Murat Egemen Akkuş, Aydın Doğan diğer tutuklu İlhan Kaya için de Zeynep Arslan ve Özkan Kayöz’ü ismini yazdırdı ve ziyaret izni alındı. 10 Ocak 2013 günü ziyaret gerçekleşti. Aynı koğuşta kalan Kaya ve Önal görüş odasına alındığında 6 arkadaşıyla aynı masaya oturdu. Bunun üzerine masaya gelen gardiyanlar, her tutuklunun kendi ziyaretçisinin bulunduğu masada oturmasını istedi. Tutuklular ve ziyaretçiler ortak arkadaş olduklarını beyan ederek birlikte oturmak istediklerini söyledi. İnfaz koruma memurları, bu talebi reddederek görüşü  sonlandırmak istedi. Bu esnada taraflar arasında tartışma çıktı. Tartışma nedeniyle infaz koruma memurları zor kullanarak tutukluları görüş yerinden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu esnada İlhan Kaya ve Barış Önal görüş yerinden ayrılmamak için direnirken ziyaretçiler de olaya karışarak arkadaşlarının darp edilmesine müdahale etti. Olay esnasında hem ziyaretçiler hem de tutuklular feci bir şekilde dayak yedi, ziyaretçilerden Mayıs Kurt’un parmağı kırıldı. Olayın savcılığa intikal etmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Savcılık, ziyaretçiler Özkan Kayoz, Murat Egemen Akkuş, Mayıs Kurt, Zeynep Arslan ve Aydın Doğan hakkında, “görevli memura hakaret”, “görevli memuru yaralama”, “Görevli memurlara direnme” suçundanSincan 2. AsliyeCeza Mahkemesi’nde dava açtı. Savcılık, ziyaretçileri ve iki tutuklu öğrencileri darp eden memurlar hakkında ise takipsizlik kararına imza attı.