ODTÜ AR-GE günleri başladı
ODTÜ Ar-Ge Topluluğu tarafından düzenlenen ODTÜ Ar-Ge Günleri başladı. Toplam 40 standın yer aldığı etkinlik kapsamında, güneş enerjisi ve hidrojenle çalışan otomobiller, insansız hava araçları ve etkileşimli kondisyon aleti gibi pekçok proje sergileniyor.
cumhuriyet.com.trODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncay Birand, Kemal Kurdaş Kültür ve Kongre Merkezi'nde bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen ODTÜ Ar-Ge Günleri'nin açılışında yaptığı konuşmada, ODTÜ Ar-Ge topluluğunu kutlayarak, başarılarının devamını diledi.
Topluluğa üye öğrencilerden, Ar-Ge faaliyetleri konusunda kendilerine yardımcı olmalarını isteyen Birand, ''Araştırma-Geliştirme faaliyetlerini organize ediyoruz, sürdürüyoruz ama bizim göremediğimiz bazı eksiklikleri sizlerin görmesi mümkün. 'Ar-Ge ruhunu daha ileri götürebilmek için neler yapabiliriz' konusunda bir geri beslemede bulunursanız bizlere ışık tutmuş olursunuz'' dedi.
Birand, ''ODTÜ ruhu'' denilen bir kavram bulunduğunu belirterek, bu kavramın en önemli ögelerinden birinin araştırma ve soruşturma ruhunu içinde taşıması olduğunu söyledi.
Üniversitede 22 bini aşan öğrenci olduğunu ifade eden Birand, ''Bunların 6 bin 500-6 bin 600'ü master ve doktora öğrencisi. Yani büyük bir yüzde. Bu, gittikçe artıyor ve artmaya da devam edecek'' bilgisini verdi.
Üniversitede 50 lisans, 150'ye yakın da yüksek lisans programı uygulandığını anlatan Birand, bunun araştırmaya verilen önemi gösterdiğini kaydetti.
Teknopark Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdüren Birand, Türkiye'de ilk Ar-Ge kuluçka merkezini kuran üniversitelerin, İTÜ ve ODTÜ olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''ODTÜ, son derece başarılı bir şekilde bu misyonu yerine getirmiştir. Bugün, o zaman kuluçka merkezinde başlayan faaliyetlerle Teknokent, 2000'li yıllardan itibaren gelişmiştir. Başlangıçta 8-9 olan firma sayısı bugün 240'ı aşmıştır. 86 bin metre kare kapalı alan... 250 bin metre kare hedefleniyor. 3 bine yakın personeliyle müthiş bir Ar-Ge etkinliği var.''
Ar-Ge faaliyetleri için ayrılan toplam bütçenin yüzde 35'e yakınının, öğretim üyelerinin dışarıdan aldığı Ar-Ge projelerinden sağlandığını dile getiren Birand, bunun gelecek yıllarda planlı bir şekilde artmasını hedeflediklerini söyledi.
Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirirken genç insan gücüne ihtiyaç duyduklarını da kaydeden Birand, ''Bir milletin en önemli hazinesi, sahip olduğu kaliteli insan gücü. Ar-Ge yapabilen, Ar-Ge'ye pay ayırabilen ülkeler bugün ileri ülkeler. Baş aktör olabilmemiz için Ar-Ge'ye çok önem vermemiz lazım'' görüşünü dile getirdi.
Üniversitenin eski rektörlerinden Prof. Dr. Nuri Saryal ise Türkiye'de Ar-Ge konusunda herkesin kendine göre bir şeyler yaptığını belirterek, kontrollü ve hükümetin yol göstericiliğinde bir Ar-Ge faaliyetinin olmadığını söyledi.
Gelişmiş ülkelerde, TÜBİTAK benzeri kuruluşlar ve devletin üniversitelerden seçtiği öğretim üyelerinin bir araya getirildiğini kaydeden Saryal, bu şekilde o ülkede hangi alanlarda Ar-Ge faaliyetinin yürütülmesi gerektiğinin belirlendiğini ifade etti.
Toplam 40 standın yer aldığı ODTÜ Ar-Ge günleri kapsamında, güneş enerjisi ve hidrojenle çalışan otomobiller, insansız hava araçları ve etkileşimli kondisyon aleti gibi pekçok proje sergileniyor. ODTÜ Ar-Ge günleri, yarın günboyu sürecek etkinliklerin ardından sona erecek.